Vilt (textiel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thuisgemaakte viltballen
Een fedora gemaakt door Borsalino
Viltnaalden
Wolvezel met schubben

Vilt is een niet-geweven textielsoort die wordt vervaardigd door samenpersing van wol, haze- of konijnenhaar.

Geschiedenis[bewerken]

Vilt was vermoedelijk de eerste vorm van textiel die de mens vervaardigde, al komt een prehistorische manier van ineenvlechting van plantenstrengen daar ook voor in aanmerking. In elk geval ging de uitvinding van het vilt die van het weven en het breien ruimschoots voor. De oudste bewaarde viltresten dateren van ca. 6500 voor Christus en werden gevonden in Klein-Azië.

Samenstelling en productie[bewerken]

Vilt moet altijd ten minste 30% wol bevatten omwille van de kenmerkende schubben van wol, die niet bij andere vezels voorkomen. Als de vezels langs elkaar schuiven en de schubben zijn tegengesteld gericht dan zullen de schubben in elkaar haken.

Vilt kan op verschillende wijzen gemaakt worden:

  • nat vilten: geproduceerd door wol met heet water te bevochtigen en tegelijk door wrijving te stimuleren zodat de vezels langs elkaar schuiven. Doordat de schubben het teruggaan verhinderen zal de vezelmassa steeds compacter en steviger worden. Deze productiestap heet vollen. Het is een langdurig proces, omdat nooit meer dan vijf procent van de vezels tegelijk van plaats verandert. Iets daarvan is terug te zien als men een wollen kledingstuk heet wast: de wol krimpt doordat de vezels in elkaar zijn gaan haken.
  • naaldvilten: Bij deze techniek wordt een droog stukje wol doorprikt met een naald met weerhaakjes. De weerhaken van de naald duwen de schubben van de wol in elkaar en trekt ze niet terug los bij het uittrekken van de naald. Zo wordt het vilt steeds dichter en kunnen vormen gemaakt worden. Naaldvilt kan goedkoop machinaal gemaakt worden met naaldrollen.

Modern vilt bestaat gewoonlijk voor een groot deel uit andere vezels dan wol omwille van de stevigheid.

Toepassingen[bewerken]

muziek[bewerken]

In de muziekinstrumentenbouw spreekt men meestal van 'feuter' in plaats van 'vilt'. Feuter wordt in de instrumentenbouw vooral gebruikt als geluidsdemping: het dempen van de snaren bij een piano, het dempen van de mechanieken bij een pijporgel, etcetera.

wonen[bewerken]

De isolerende lagen van Mongoolse tenten (joerten) worden nog steeds gemaakt van vilt.

sport en spel[bewerken]

In Appelscha kun je midgetgolf op vilt spelen.[1]

Afbeeldingen[bewerken]