Virgin Blue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Boeing 737 in de kleuren van Virgin Blue.

Virgin Blue is een Australische goedkope luchtvaartmaatschappij en is de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van het land. De maatschappij werd opgericht door de Virgin Groep (o.l.v. Richard Branson) en is nu in handen van Toll Holdings. De thuisbasis van Virgin Blue is Brisbane Airport (Queensland). In 2011 werd de naam gewijzigd in Virgin Australia.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Virgin Blue werd op 3 augustus 2000 opgericht. Destijds vloog de maatschappij met twee vliegtuigen die zeven keer per dag tussen Brisbane en Sydney. Tegenwoordig vliegt de maatschappij naar alle grote steden in Australië en populaire vakantiebestemmingen.

Het succes van Virgin Blue is voornamelijk de danken aan het wegvallen van Ansett Australia in september 2001. Deze maatschappij liet een groot gat achter dat opgevuld werd door Virgin Blue; de maatschappij groeide uit tot de tweede luchtvaartmaatschappij van het land. Virgin Blue biedt hetzelfde product zoals Ryanair in Europa en Southwest Airlines in de VS doen. Zo kan men alleen een maaltijd tegen extra betaling krijgen en krijgt men geen papieren tickets. Ook kostenbesparend is het gebruik van één enkel type vliegtuig: de Boeing 737.

In september 2003 besloot Virgin Blue haar nieuwe maatschappij, Pacific Blue, vluchten uit te laten voeren tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Pacific Blue is zo de enige goedkope luchtvaartmaatschappij op de routes tussen de twee landen en gaat de strijd aan met het Australische Qantas en Air New Zealand uit Nieuw-Zeeland. In 2004 reageerde Qantas hierop met de oprichting van de goedkope luchtvaartmaatschappij Jetstar die ook vluchten naar het Nieuw-Zeelandse Christchurch ging uitvoeren. In 2006 kondigde Virgin Blue aan te willen vliegen naar Los Angeles in de VS en naar bestemmingen in Japan. Momenteel is Virgin Blue in overleg met vliegtuigbouwer Boeing over de aanschaf van zeven Boeing 777-300ER vliegtuigen voor deze routes.

Na een grote aandelenemissie in november 2013 is Air New Zealand de grootste aandeelhouder met een belang van 23%, Singapore Airlines en Etihad Airways hebben allebei 20% van de aandelen in handen en 10% is in bezit van Richard Branson’s Virgin Group.[2]

Vloot[bewerken]

De Virgin Blue vernieuwde vloot bestaat uit de volgende vliegtuigen: (april 2015)[3]

2 Airbus A320
6 Airbus A330-200
13 ATR-72
2 Boeing 737-700
72 Boeing 737-800
5 Boeing 777-300ER
18 Embraer 190
8 Fokker 50
10 Fokker 100

Codes[bewerken]

Virgin Blue heeft een Codeshare overeenkomst met Virgin Atlantic.

Externe links[bewerken]