Visigotische Rijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gutthiuda Thiudinassus
Bondgenoten van het West-Romeinse Rijk (418-475)
 West-Romeinse Rijk
 Suevenrijk
418–721 Frankische Rijk 
Kalifaat Córdoba 
Koninkrijk Asturië 
Kaart
Het Visigotische rijk rond 500.
Het Visigotische rijk rond 500.
Algemene gegevens
Hoofdstad Tolosa, Toletum
Talen Gotisch, vulgair Latijn
Religie(s) arianisme, katholicisme, jodendom
Regering
Regeringsvorm Monarchie
Staatshoofd Koning
Kroon van koning Resdeswinth (653–672)

Het Visigotische rijk was een Europees koninkrijk van 418 tot 721 (tot 475 verbonden met het West-Romeinse Rijk). Het werd gesticht door het Germaanse volk der Visigoten, toen het Romeinse Rijk zijn gezag buiten Italië kwijt raakte. De eerste koning was Wallia

Tijdens zijn grootste omvang omvatte het rijk het Iberisch Schiereiland, op Gallaecia en het noordwesten van Hispania Lusitania (hier was het Suevische Rijk) en de Spaanse noordkust na (hier woonden de Cantabriërs en Basken), en groot deel van het tegenwoordige Frankrijk, ruwweg Occitanië en het land ten zuiden van de Loire. Door de Frankische overwinning in de Slag bij Vouillé (507) ging het grondgebied benoorden de Pyreneeën verloren, behalve Septimanië en Gascogne (laatstgenoemd gebied werd in 532 pas Frankisch).

De Byzantijnse veldheer Belisarius veroverde (of heroverde, gezien vanuit Romeins oogpunt) in 554 tijdelijk de Spaanse zuidkust. In 585 versloegen de Visigoten de Sueven en lijfden Gallaecia in bij hun rijk.

In 711 staken de islamitische Omajjaden de Straat van Gibraltar over en behaalden een zege in de Slag bij Xeres de la Frontera; het Visigotische koninkrijk stortte 10 jaar later ineen, om vervangen te worden door het emiraat Córdoba, later het kalifaat Córdoba. Een deel van de Visigotische adel wist in Asturië het koninkrijk Asturië te stichten en daarmee was het begin van de Reconquista ingeluid.