Visual novel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een visual novel (ビジュアルノベル , bijuaru noberu) is een interactieve fictie-game, meestal met eenzelfde grafische stijl als anime. Ze worden ook vaak 'dating sims' genoemd, maar dit is een foute benaming omdat de term 'dating sim' naar een ander genre verwijst.

In Japan wordt er onderscheid gemaakt tussen 'visual novels' (NVL) en 'adventure games' (AVG of ADV). Meestal worden beide genres in het westen 'visual novel' genoemd, omdat 'adventure game' hier naar een ander genre verwijst.

Visual novels en ADVs worden bijna altijd gemaakt in Japan, waar bijna 70% van alle uitgegeven PC-spellen uit visual novels bestaan[1]. Ze worden zelden gemaakt voor consoles, maar populairdere spellen worden soms geport naar consoles als de PlayStation 2 en Sega Dreamcast. De markt voor visual novels is buiten Japan echter zeer klein.

Gameplay[bewerken]

Visual novels onderscheiden zich van andere games door hun zeer minimale gameplay. Over het algemeen hoeft de speler alleen maar te klikken om het verhaal te laten vorderen, hoewel nieuwere visual novels vaak ook een functie hebben die het klikken overbodig maakt.

De meeste visual novels hebben meerdere verhaallijnen en verschillende eindes; welk verhaal wordt gevolgd en welk einde wordt bereikt hangt af van keuzes die de speler op bepaalde punten tijdens het verhaal maakt. Deze stijl van spelen wordt vaak vergeleken met de Choose Your Own Adventure-boeken, maar de meeste visual novels proberen een veel dieper en uitgebreider verhaal te vertellen dan deze interactieve kinderboeken. Hoewel de verhalen en verhaalvertelling van mainstream games vaak wordt bekritiseerd, worden visual novels door fans vaak als bewijs voor het tegendeel genoemd, aangezien het verhaal meestal genoemd wordt als een sterk punt van het genre.

Sommige visual novels zijn niet alleen interactieve fictie, maar hebben ook andere gameplay-elementen. Een voorbeeld is Symphonic Rain, waarin de speler een soort muziekinstrument moet bespelen, en pas verder kan als een goede score behaald wordt. Meestal is zo'n element gekoppeld aan een plotelement in het spel.

Sommige kortere visual novels hebben helemaal geen keuzepunten. De meeste voorbeelden hiervan zijn doujinshi (door fans gemaakt). Door fans gemaakte visual novels zijn redelijk populair; er zijn een aantal gratis game engines met als doel om het makkelijk te maken om visual novels te maken. Voorbeelden hiervan zijn NScripter, KiriKiri en Ren'Py.

Veel visual novels hebben ook ingesproken stemmen door stemartiest, die afgespeeld worden als personages in het spel praten. Meestal heeft de hoofdpersoon geen stem, zelfs als alle andere personages wel stemmen hebben.

Stijl[bewerken]

Een afbeelding van een visual novel: Visual novels hebben vaak een tekstvenster en een sprite met de persoon die aan het praten is.

De visual novel heeft na verloop van tijd een andere stijl ontwikkeld dan geschreven boeken. Over het algemeen worden visual novels vaker verteld vanuit een eerstepersoonsperspectief dan een derdepersoonsperspectief, en worden gebeurtenissen vaak alleen beschreven vanuit het oogpunt van één personage. Vaak wordt ook het verhaal verdeeld in 'dagen' in plaats van 'hoofdstukken'. Er zijn echter wel veel uitzonderingen op deze conventies.

Meestal bestaan de graphics van een visual novel uit een achtergrond (meestal een achtergrond per locatie in het spel), met sprites van de aanwezige personages daaroverheen; het is meestal in eerstepersoonsperspectief, en de hoofdpersoon zelf is niet te zien. Op bepaalde momenten in het verhaal worden event CGs getoond; dit zijn gedetailleerdere afbeeldingen die speciaal voor die scene zijn getekend en niet uit losse elementen zijn opgebouwd. Vaak worden deze gezien uit een andere camerahoek dan tijdens de rest van het verhaal, en soms is ook de hoofdpersoon in zo'n CG te zien. Meestal kunnen deze event CGs via een speciaal menu bekeken worden wanneer men maar wil; dit motiveert de speler om het verhaal nog eens te spelen en andere keuzes te maken, waardoor andere CGs geunlockt worden.

Inhoud en genre[bewerken]

Veel visual novels hebben romantische thema's, maar er bestaan ook veel visual novels met sciencefiction, fantasy en horror-elementen.

Veel visual novels voor de PC hebben sexscenes, zelfs wanneer de rest van de visual novel niet erotisch van aard is. De grote meerderheid van de console-ports hebben echter geen 18+-materiaal, en bij de markt voor PC-visual novels neemt het aantal visual novels zonder 18+-inhoud ook toe; zo zijn alle titels van Key beschikbaar in versies voor alle leeftijden, en twee ervan hebben helemaal nooit 18+-materiaal gehad. Ook beschikt geen van de titels van KID over erotisch materiaal.

Vertalingen[bewerken]

Bijna alle visual novels worden gemaakt in Japan. Slechts enkele titels zijn officieel vertaald. De meeste hiervan zijn erotische visual novels, met Hirameki International's titels en Capcom's Ace Attorney-serie als uitzondering. Met name de Ace Attorney-serie is succesvol geweest buiten Japan.[2] Naast de commerciële vertalingen, worden er ook veel vertalingen gemaakt door fans. Zowel gratis doujin visual novels (zoals Narcissu en True Remembrance) als commerciële visual novels (zoals Fate/stay Night en Umineko no Naku koro ni) worden door fans naar het Engels vertaald.

Referenties[bewerken]

  1. AMN and Anime Advanced Announce Anime Game Demo Downloads. Hirameki International Group Inc. (2006-02-08) Geraadpleegd op 2006-12-01
  2. Phoenix Wright: Ace Attorney review scores on GameRankings.com. GameRankings.com Geraadpleegd op 2007-11-11

Externe link[bewerken]

  • (en) VNDB.org - Een uitgebreide database met informatie over visual novels.