Vlag van Waterland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De vlag van de gemeente Waterland

De vlag van Waterland is niet officieel vastgesteld als vlag van de Noord-Hollandse gemeente Waterland. Wel bestaat deze uit een blauwe W met daaronder water. In het water staat een gespiegelde W. De achtergrond is van wit en blauw.[1] De vlag is gebaseerd op het gemeentelogo. Logovlaggen worden niet opgenomen in het vlaggenregister van de Hoge Raad van Adel omdat ze zich niet aan de regels van de vlaggenkunde houden.

Historische vlag van het Dijkbestuur van Waterland[bewerken | brontekst bewerken]

Een historische vlag van het Dijkbestuur van Waterland werd al in 1711 beschreven als:

Drie even hoge banen van rood, wit en blauw, met op de witte baan een gedeeld vlak van groen en blauw (soms: blauw en groen) waarvan het onderste met golflijntjes voorzien, terwijl in het bovenste vlak een witte zwaan zwemt, het geheel met een zoom in drie banen van rood, wit en blauw.

Deze vlag is een van de oudste Nederlandse vlaggen die internationaal bekend zijn. In verschillende vexillologische manuscripten wordt hij zelfs genoemd als een van de varianten van de Nederlandse vlag.

Vanaf 1980 is de vlag niet langer als de vlag van deze waterschap in gebruik omdat het Dijkbestuur van Waterland in het nieuwe waterschap De Waterlanden op is gegaan. De gemeente Waterland ontstond in 1991 na samenvoeging van de gemeenten Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Marken, Monnickendam en het deel van Landsmeer ten oosten van het Noordhollandsch Kanaal met het dorp Watergang.

Verwante afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]