Vliegbasis Spangdahlem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vliegbasis Spangdahlem
Spangdahlem Air Base, F-16 Fighting Falcons 2010.jpg
IATA: SPM ICAO: ETAD
Algemene informatie
Opgericht 1950
Plaats Spangdahlem, Vlag van Duitsland Duitsland
Hoogte 365 m
Coördinaten 49° 59′ NB, 006° 42′ OL
Locatie in Duitsland
Vliegbasis Spangdahlem
Vliegbasis Spangdahlem
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
05/23 3.050 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Twee Boeing C-17A Globemaster III en een E-3 Sentry (AWACS) vliegtuigen op Spangdahlem op 22 maart 2006.

Vliegbasis Spangdahlem (Engels: Spangdahlem Air Base) is een vliegbasis van de United States Air Force (USAF) in het Duitse Spangdahlem.

Het is het laatste vliegveld in Duitsland van de USAF waar gevechtsvliegtuigen staan. In de jaren 90 zijn onder andere Vliegbasis Bitburg, Hahn en Zweibrücken opgeheven. Ook verloor Ramstein eerder al zijn gevechtsvliegtuigen. De vliegbasis is gesitueerd in de Eifel nabij de stad Trier.

Eenheden[bewerken]

De vliegbasis wordt gebruikt door de 52nd Fighter Wing die zich bezighoudt met het inzetten, onderhouden en het uitzenden van de F-16- en TPS-75-radarsystemen voor gebruik in NAVO-verband en voor de nationale veiligheid van Amerika. Operationele squadrons van de 52nd Operations Group (Staart Code: SP) zijn:


De wing staat ter beschikking van de Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) met volledig uitgeruste troepen. Ook is de eenheid inzetbaar voor nationale en internationale rampen. Medio 2013 zijn de laatste vliegtuigen van het type A-10C teruggetrokken en is het 81e fighter squadron opgeheven.

Air Mobility Command[bewerken]

Tevens is er op Spangdahlem een eenheid gevestigd van het Air Mobility Command. Deze eenheid, het 726th Air Mobility Squadron draagt zorg voor het afhandelen van alle vrachtverkeer op Spangdahlem AB. Sinds 2005 is met het sluiten van Rhein-Main AB het vrachtverkeer op Spangdahlem met 30% toegenoemen. dit squadron kan in principe alle toestellen van de USAF op weg helpen. Van de C-5 Galaxy tot de C-17 en van KC-10 tot KC-135.

In november 2005 landde de eerste C-17 op Spangdahlem.