Voedingscentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Voedingscentrum adviseert minimaal 200 gram groenten per dag.

Het Voedingscentrum (voluit: Stichting Voedingscentrum Nederland) is een semi-overheidsinstelling die gevestigd is in Den Haag en voorlichting geeft over voedsel en voeding aan de bevolking van Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

Stichting Voedingscentrum Nederland is opgericht in 1998 en is ontstaan uit een fusie van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, het landelijke informatiecentrum Voedselovergevoeligheid, Stichting Voeding Nederland en de stuurgroep Goede Voeding. Het Voorlichtingsbureau is in 1941 ontstaan vanwege de Tweede Wereldoorlog. Het doel was de bevolking te informeren over de mogelijkheden om voedsel te bereiden uit ongebruikelijke grondstoffen. Zo gaf men bijvoorbeeld advies over het klaarmaken van bloembollen.

De campagne 'de schijf van vijf', werd in 1953 bedacht door het Voorlichtingsbureau voor de voeding. De schijf was gedurende vele jaren een belangrijk voorlichtingsmiddel. In 1981 werd ze afgeschaft door een nieuwe generatie voorlichters. Omdat het Nederlandse publiek lang niet zo gevoelig bleek voor moderne voorlichtingsmethodes als gehoopt[bron?], werd de schijf in 2004 in een wat andere vorm opnieuw geïntroduceerd door het Voedingscentrum.

Werkwijze[bewerken]

Bij de voorlichtingscampagnes worden vele media gebruikt, maar de website van het Voedingscentrum heeft speciale aandacht.

Bij het Voedingscentrum zijn de volgende beroepsgroepen vertegenwoordigd: dietisten, voedingskundigen, levensmiddelentechnologen, beleidsspecialisten en de campagnemakers.

Kennis aangaande de volgende punten worden uitgedragen door het Voedingscentrum:

Incidenten[bewerken]

In de uitzending van Zembla op 25 sept 2010 werd het Voedingscentrum bekritiseerd dat het zwangere vrouwen niet gewaarschuwd had voor het eten van paling uit de grote rivieren. Na de uitzending heeft het dat gecorrigeerd op zijn website.

Externe link[bewerken]