Voedingscentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Voedingscentrum adviseert minimaal 250 gram groenten per dag.

Het Voedingscentrum (voluit: Stichting Voedingscentrum Nederland) is een semi-overheidsinstelling die gevestigd is in Den Haag en voorlichting geeft over voedsel en voeding. Directeur van het Voedingscentrum is mevrouw dr. ir. Gerda Feunekes. [1]

Geschiedenis[bewerken]

Stichting Voedingscentrum Nederland is opgericht in 1998 en ontstond uit een fusie van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, het landelijke informatiecentrum Voedselovergevoeligheid, Stichting Voeding Nederland en de stuurgroep Goede Voeding. Het Voorlichtingsbureau was in 1941 ontstaan vanwege de Tweede Wereldoorlog. Het doel was de bevolking te informeren over de mogelijkheden om voedsel te bereiden uit ongebruikelijke grondstoffen. Zo gaf men bijvoorbeeld advies over het klaarmaken van bloembollen.

De campagne 'de Schijf van Vijf', werd in 1953 bedacht door het Voorlichtingsbureau voor de voeding. De Schijf was gedurende vele jaren een belangrijk voorlichtingsmiddel. In 1981 werd ze afgeschaft door een nieuwe generatie voorlichters. Omdat het Nederlandse publiek lang niet zo gevoelig bleek voor moderne voorlichtingsmethodes als gehoopt[bron?], werd de Schijf in 2004 in een wat andere vorm opnieuw geïntroduceerd door het Voedingscentrum. De Schijf van Vijf wordt gebaseerd op de 'Richtlijnen gezonde voeding' van de Gezondheidsraad. Omdat hiervan een nieuwe versie werd gepubliceerd in 2015, volgde hierna ook een nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.[2]

Werkwijze[bewerken]

Bij de voorlichtingscampagnes worden vele media gebruikt, maar de website van het Voedingscentrum heeft speciale aandacht.

Bij het Voedingscentrum zijn de volgende beroepsgroepen vertegenwoordigd: diëtisten, voedingskundigen, levensmiddelentechnologen, beleidsspecialisten en de campagnemakers.

Kennis aangaande de volgende punten wordt uitgedragen door het Voedingscentrum:

Kritiek[bewerken]

Zo nu en dan duiken in de media berichten op van banden tussen het Voedingscentrum en het bedrijfsleven die de neutraliteit van het Voedingscentrum onder druk zouden zetten. De meeste van deze berichten zijn gebaseerd op de situatie in het verleden toen het Voedingscentrum vanuit het bedrijfsleven werd gefinancierd om (universitaire) leerstoelen te financieren.[3] Hoewel dit in het verleden het geval was, wordt het Voedingscentrum nu 100% gefinancierd door de Rijksoverheid. Maar in het artikel "Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?" op de site van het Voedingscentrum wordt het "werden" niet geadresseerd.[4] Gevoegd bij het benoemingsbeleid, waarbij veel hoge functies van het Voedingscentrum worden bezet door medewerkers die voorheen bij bedrijven in de voedingsindustrie, Unilever voorop, werkt dit soms kritiek in de hand.[3]

Inhoudelijk is er ook kritiek op de adviezen van het Voedingscentrum. Kris Verburgh, schrijver van de bestseller "De Voedselzandloper", uitte kritiek op de "Schijf van Vijf" en plaatste daar zijn Voedselzandloper voor in de plaats. Belangrijke verschillen waren bijvoorbeeld de adviezen inzake brood, aardappelen, pasta en rijst. Deze vormden een belangrijke basis van de Schijf van Vijf, terwijl Verburgh adviseerde deze juist te laten staan. Het Voedingscentrum kwalificeerde de adviezen van Verburgh als onpraktisch en onwetenschappelijk.[5] In 2015 heeft het Voedingscentrum een nieuwe Schijf van Vijf geïntroduceerd, die op onderdelen meer overeenkomt met de adviezen van Verburgh dan voorheen.

Een ander punt van kritiek op het Voedingscentrum is het ontbreken van bronvermeldingen bij de zaken welke het Voedingscentrum stelt. Door het ontbreken van bronvermeldingen wordt het de consument moeilijk gemaakt de adviezen van het Voedingscentrum te controleren en zich verder in de materie te verdiepen. Naar aanleiding van een kritische blog over het Voedingscentrum heeft het publiekelijk aangegeven dat het de mogelijkheden voor bronvermelding op haar site wil gaan verbeteren.

Daan de Wit illustreerde in zijn boek "Weet wat je eet" met veel voorbeelden de oorzaak van veel kritiek: het Voedingscentrum werkt op basis van het consensusmodel in de wetenschap. Dat betekent dat bepaalde inzichten weliswaar wetenschappelijk zijn aangetoond, maar nog geen consensus zijn.[3] Voorbeeld hiervan is het advies van het Voedingscentrum om margarine te gebruiken in plaats van roomboter[6] en in het verlengde daarvan de visie op verzadigde vetten in het algemeen.[7]

Incident[bewerken]

In de uitzending van Zembla op 25 sept 2010 werd het Voedingscentrum bekritiseerd dat het zwangere vrouwen niet gewaarschuwd had voor het eten van paling uit de grote rivieren. Na de uitzending heeft het dat gecorrigeerd op zijn website.

Externe link[bewerken]