Vrijheidscarillon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vrijheidscarillon
Vrijheidscarillon.jpg
Locatie Plein '40-'45 te Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West (sinds 1960)
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 49′ OL
Huidig gebruik beiaard
Bouw gereed 1952
Verbouwing 1995
Dakhoogte 15 m
Monumentstatus Gemeentelijk monument
Architect D. Slebos
Detailkaart
Vrijheidscarillon
Vrijheidscarillon
Lijst van oorlogsmonumenten in Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Vrijheidscarillon in Amsterdam is een klokkenspel dat in 1952 is vervaardigd door de firma A.H. van Bergen te Heiligerlee op initiatief van het Nederlandse Comité Nationale Herdenking. Het heeft op verscheidene plaatsen gehangen, waaronder op de Dam in 1955.

Het is in 1960 aangeboden aan de gemeente Amsterdam. Deze besloot het carillon te plaatsen op het Plein '40-'45 in de wijk Slotermeer, bij de Slotermeerlaan. Dit plein ligt in een buurt waar veel straatnamen zijn vernoemd naar verzetsstrijders uit Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hiertoe werd een 15 meter hoge klokkenstoel gebouwd bestaande uit vier paar onder helling geplaatste betonnen zuilen, ontworpen door Dick Slebos van de gemeente. Het Vrijheidscarillon werd in gebruik genomen op 4 mei 1961. Jaarlijks wordt op 4 mei een herdenking op het plein gehouden.

Er bevinden zich 31 klokken in het carillon, waarvan er één luidklok is. Aanvankelijk waren er 23 klokken. De oorspronkelijk grootste zijn vernoemd naar (koningin) Wilhelmina, (koningin) Juliana en (prins) Bernhard en de oorspronkelijke elf provincies van Nederland (Flevoland was nog geen provincie). De negen kleinere (oorspronkelijke) klokken dragen de nationale wapenspreuk Je maintiendrai. Tijdens de renovatie in 1995 werden vier grote basklokken en vier kleine klokken toegevoegd door Petit & Fritsen Met de namen Beatrix (nu de zwaarste klok, 265 kg), Willem-Alexander (185 kg), Johan Friso (132 kg) en Constantijn (100 kg). Door de uitbreiding heeft het carillon nu een bereik van twee-en-half octaaf. Op 4 mei 1995 was de ingebruikname van het uitgebreide klokkenspel.

Externe links[bewerken]