Vrouwenvleugel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vrouwenvleugel
Genre Drama, misdaad
Speelduur per afl. 40–54 minuten
Bedenker Marjan Berk
Hoofdrollen Bea Meulman
Liz Snoijink
Marjolein Keuning
Ella Snoep
Marina de Graaf
Regie Hans de Korte
Andrew Morgan
Viktor Mirandi
Steve Goldie
Nataša Hanušová
Will Koopman
Scenario Marjan Berk
Muziek Hans van Eijck
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Joop van den Ende
Uitvoerend:
Marianne van Wijnkoop
Guus van der Made
Saskia Levering
Uitzendingen
Start 2 januari 1993
Einde 2 juni 1995
Afleveringen 66
Seizoenen 3
Zender RTL 4
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 1994
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Vrouwenvleugel is een Nederlandse dramaserie over een vrouwenafdeling in de gevangenis, die werd uitgezonden op de Nederlandse commerciële televisiezender RTL 4. De serie bestaat uit drie seizoenen van elk 22 afleveringen en werd uitgezonden van januari 1993 tot juni 1995.

De serie was afkomstig uit het productiehuis Joop van den Ende TV Producties (dat ook de soap Goede tijden, slechte tijden voor RTL 4 produceerde) en is gebaseerd op originele scenario's door Marjan Berk. In 1994 werd de serie bekroond met de Gouden Televizier-Ring voor het beste programma van het jaar. Vrouwenvleugel is de eerste Nederlandse serie waarin een lesbisch personage zit.

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van RTL 4 organiseerde Peter van der Vorst voor het programma Typisch RTL een reünie met een aantal actrices. Actrices Liz Snoijink, Jetty Mathurin, Maja van den Broecke, Funda Müjde, Barbara Gozens en Dela Maria Vaags reisden samen af naar de gevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam, waar de buitenopnames van Vrouwenvleugel werden opgenomen.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

Foto Acteur Personage Reden straf Afleveringen Reden vertrek
Bea Meulman Teun Metz De moord op de vriend van Teuns geliefde Anna. 1–66 Einde Vrouwenvleugel.
Jetty Mathurin Esmeralda 'Smorrie' Bakboord Smorrie heeft de vriend van haar dochter vermoord. 1–44, 56 Smorrie heeft haar straf uitgezeten.
Liz Snoijink Jacqueline Karstens Jacqueline heeft zich schuldig gemaakt aan fraude. 1–44 Jacqueline overlijdt aan de gevolgen van een hiv-besmetting.
Marjolein Keuning Eefje Winkel Het smokkelen van XTC-pillen. 1–23 Aan het einde van seizoen één zit de straf van Eefje er al bijna op. Bij de start van het tweede seizoen is ze reeds vrijgelaten.
Maja van den Broecke Josje Smit-Werkman Josje zit vast voor de moord op een hoerenloper. 1–23 Josje trouwt in de gevangenis met haar pooier en grote liefde Ger Smit. Bij de start van het tweede seizoen is ze nog eenmaal te zien.
Devika Strooker Tessa Boonstra Tessa zit vast voor de moord op haar broer Harm. 1–12 Tessa heeft last van psychische problemen en wordt om die redenen overgeplaatst naar een dependance van de GGZ.
Barbara Gozens Leila de Wit Leila mist de vrouwenvleugel zo, dat ze na haar vrijlating geld doorsluist naar haar eigen rekening met de bedoeling weer te worden opgesloten bij haar vriendinnen in de vrouwenvleugel, hetgeen haar lukt. 1, 11–22 Leila keert na het eerste seizoen niet terug.
Ingrid Afia Makoemba Onbekend. 1–2 Zwangere Makoemba komt om het leven doordat ze van grote hoogte naar beneden valt, geholpen door bewaarster Truus de Hoop.
Angela Brown Angela zit vast omdat ze een bom bij een racist in huis heeft gegooid. 14–22 Angela keert na het eerste seizoen niet terug.
Ella Snoep Jantje Kruimel Jantje heeft haar man voor de trein geduwd. 3–66 Einde Vrouwenvleugel. In de laatste aflevering schrijft Jantje een brief naar de koningin voor gratie.
Funda Müjde Derya Usta Derya is veroordeeld voor drugssmokkel. 3–22 Tijdens de bruiloft van Ger en Josje weet Derya te ontvluchten.
Isa Hoes Liesbeth Vrijman Liesbeth heeft haar man laten vermoorden door een huurmoordenaar. 7–22 Overplaatsing naar een andere afdeling binnen de gevangenis.
Samantha Bennis Marjan Daal Marjan heeft drugs gesmokkeld om haar geslachtsverandering te kunnen betalen. 8–22 Marjan keert na het eerste seizoen niet terug.
Marina de Graaf Julia Molenaar-Claus Julia zit vast voor de moord op haar dochtertje. 11–66 Aan het begin van het derde seizoen krijgt Julia gratie
Kietje Sewrattan Snoes Rivaan Snoes is veroordeeld voor drugshandel. 23–66 Einde Vrouwenvleugel.
Ivon Pelasula Maria Wezenbeek Maria heeft iemand neergestoken om aan drugs te komen. 23–44 Maria keert na het tweede seizoen niet terug.
Karla Wildschut Gillian Bloch Gillian haalde meisjes uit Polen en Rusland naar Nederland om als prostituee te werken. 23–44 Gillian keert na het tweede seizoen niet terug.
Carry Tefsen Cor Vis Cor is veroordeeld voor de moord op haar man. 23–30 Met hulp van de pers weet Cor haar onschuld te bewijzen.
Renée Fokker José Donkers José zit vast voor een gijzeling. 36–47 José is agressief tegenover personeel en medegevangenen. Ze brengt bij een uitbraak bewaarder Wiebe Oerlemans om het leven. Ze wordt (tijdelijk) weer terug geplaatst op de afdeling. Totdat ze bij een tweede uitbraak wordt overgeplaatst naar een EBI.
Teuntje de Klerk Elisabeth 'Beppie' de Graaf Elisabeth zit voor fraude, gepleegd om haar man en drieling te onderhouden. 43–44 Elisabeth keert na het tweede seizoen niet terug.
Suze Broks Guusje van de Wetering Poging tot moord op haar man Ricardo. 45–66 Einde Vrouwenvleugel.
Annemarie Steen Agnes Schmeenk Agnes zit vast voor de moord op haar man. 45–66 Einde Vrouwenvleugel.
Milly Scott Baby Miller Baby heeft tijdens een van haar optredens een man vermoord. 45–66 Einde Vrouwenvleugel.
Daniëlla Mercelina Joy Deurslag Brandstichting, waarbij een jongen om het leven kwam. 46–66 Einde Vrouwenvleugel.
Marian Mudder Nathalie Tellegen Nathalie zit vast voor de moord op enkele bejaarden, wier spaargeld ze op haar eigen rekening stortte. 53–66 Einde Vrouwenvleugel.

Personeel[bewerken | brontekst bewerken]

Bewaarders[bewerken | brontekst bewerken]

Foto Acteur Personage Functie Afleveringen Biografie
Erik de Vries Maurits Troost Bewaarder, later Hoofdbewaarder 1–66 Maurits Troost is de aantrekkelijke bewaarder van de vrouwenvleugel. Maurits trouwt met Carla, de dochter van bewaarder Kees van Beusekom. In het eerste seizoen heeft Maurits een affaire met gedetineerde Eefje Winkel. Als Wiebe hen samen aantreft is het direct afgelopen. In het laatste seizoen verandert Maurits, hij wordt hoofdbewaarder van de vrouwenvleugel. Als Joy Deurslag op de afdeling komt is hij meteen verliefd. Joy wil echter niks van hem weten. Maurits laat het er niet bij zitten en begint haar te chanteren. Uiteindelijk weet Baby haar te redden en als Joy hem een knietje geeft is dat voor Maurits de genadeklap.
Als er een nieuwe bewaarster op de afdeling komt in de persoon van Rietje Verdonk, die een vriend heeft, zet hij zijn zinnen op haar. Uiteindelijk knapt hij op haar af doordat hij haar met haar vriend over aardappels hoort praten en in de laatste aflevering gaat hij samen met collega Jan Brouwer op vrouwenjacht, nadat hij heeft bekend dat hij voor seks naar de rosse buurt is geweest.
Fridi Martina Winnie Schoentouw Bewaarster 1–13 Vertrekt met haar man naar het buitenland omdat ze vindt dat ze hem moet volgen waar hij ook gaat.
Frans Koppers Kees van Beusekom Hoofdbewaarder 1–10 Na beschuldigd te zijn van de dood van Makoemba en het overlijden van zijn vrouw Gerda stopt Kees met het werken in de Vrouwenvleugel.
Joss Flühr Truus de Hoop Bewaarster 1–7 Heeft met behulp van een boenmachine en droge lakens Makoemba om het leven gebracht, dit in opdracht van Latali, de tolk van Makoemba.
Luk van Mello Wiebe Oerlemans Hoofdbewaarder 4–42 Kwam ter vervanging van Kees van Beusekom. Trouwde in het begin van het tweede seizoen met Tonny. Ging vreemd met Regina terwijl Tonny in het ziekenhuis lag. Hij werd vermoord door José Donkers.
Dela Maria Vaags Regina Jongschaap Bewaarster 7–66 Regina Jongschaap komt op de afdeling als Truus de Hoop wordt opgepakt door de politie. Regina heeft niet zoveel geluk in de liefde. In het tweede seizoen verandert dit als ze een affaire begint met collega Wiebe Oerlemans. Wiebe breekt met haar als Tonny achter zijn affaire met Regina komt. Niet lang daarna wordt Wiebe om het leven gebracht door José. Vlak daarna deelt ze een paar keer het bed met Jan Brouwer. Het loopt echter niet uit op een relatie. Na haar avonturen met Jan Brouwer lijkt Regina haar grote liefde te hebben gevonden in Wilberto. Deze man blijkt echter een bedrieger, hij is namelijk getrouwd en heeft een gezin. In de laatste aflevering begint ze iets met Köksal.
Köksal Nurdogan Köksal Portier, later bewaarder 8, 10–12, 14–19, 22–66 Köksal werkt eerst als portier bij de gevangenis. Vanaf seizoen 2 is hij naast deze functie ook bewaarder van de Vrouwenvleugel. Hij probeert meerdere malen een relatie te krijgen met Regina wat hem ook lukt in de laatste aflevering.
Haïti Kensmil Mathilde Beentjes Bewaarster 14–24 Kwam ter vervanging van Winnie Schoentouw. Mathilde overlijdt nadat er een aanslag wordt gepleegd op Jacqueline Karstens.
John Jones David Molenaar Bewaarder 16–66 David wordt verliefd op gedetineerde Julia. Maurits Troost houdt David en Julia in de gaten en ligt daarom regelmatig overhoop met David. Uiteindelijk trouwen David en Julia en krijgen ze samen een zoontje.
Annette Nijder Nel Wittebol Bewaarster, tijdelijk Hoofdbewaarster 23–66 Nel komt als bewaarster van de gevangenis uit Haarlem waar zij ook al voor Akkie Dorrestijn werkte. In het begin is ze vrij streng maar later ontdooit ze. Haar zoon Wimpie is homoseksueel en daar heeft ze het erg moeilijk mee. Haar man Trip gaat aan de drank, maar kickt weer af. Aan het einde van seizoen 3 is ze zwanger.
Joost Buitenweg Alfred Willems Bewaarder 30, 31, 34–38 Smokkelde drugs naar binnen voor Snoes Rivaan die het vervolgens weer verkocht aan Maria Wezenbeek. Uiteindelijk werd hij op de luchtplaats betrapt door Wiebe Oerlemans en werd hij ontslagen.
Ricardo Sibelo Jan Brouwer Bewaarder 44–66 Is een echte vrouwenliefhebber. Deelt een aantal malen het bed met Regina maar ze krijgen geen relatie. Smokkelt drank voor Guusje van de Wetering in shampooflessen maar wordt gesnapt door Nathalie Tellegen.
Cynthia Abma Rietje Verdonk Bewaarster 59–66 Rietje komt halverwege seizoen 3 het team met bewaarders versterken.

Overig personeel[bewerken | brontekst bewerken]

Foto Acteur Personage Functie Afleveringen Biografie
Rick Nicolet Tonny Oerlemans-de Boer Hoofd van de Arbeid 1–66 Ze werkt al jaren met veel plezier in de gevangenis als hoofd van de Arbeid. In de gevangenis ontmoet Tonny haar grote liefde, bewaarder Wiebe Oerlemans. Ze spreken meerdere keren af en al snel besluiten ze te gaan samenwonen en trouwen. Hun, geluk kan niet op als Tonny in seizoen 2 zwanger raakt. Wiebe deelt als gevolg hiervan ondertussen het bed met collega Regina Jongschaap. Door complicaties tijdens de zwangerschap krijgt Tonny een miskraam. In de gevangenis wordt haar man Wiebe neergeschoten door gedetineerde José Donkers. Tonny is verdrietig, maar komt erbovenop. In seizoen 3 vindt Tonny haar nieuwe liefde, Ritske de Bont. De twee zijn erg gelukkig samen, maar hun relatie wordt verbroken als Ritske wil dat Tonny naar zijn boerderij komt. Tonny is een stadsmens en dit zit er dus niet in.
In de allerlaatste aflevering is ze verloofd met Klaas Vortman, een wijkagent.
Simone Rooskens Lea Zandbergen Directrice 1–22 Overplaatsing aangevraagd toen haar man een andere baan kreeg.
Alexander van Bergen René Wouters Bejegeningsambtenaar 1-22 Werd aangevallen met een schaar door Tessa Boonstra.
Bert Kuizenga Frits de Groot Dokter 1-22, 43, 44 Geliefde van Jacqueline Karstens. Vertrekt na het eerste seizoen naar het buitenland, maar keert net op tijd voor het overlijden van Jacqueline terug.
Marloes van den Heuvel Akkie Dorrestijn Directrice 22–66 Akkie Dorrestijn is de opvolgster van Lea Zandbergen. In tegenstelling tot Zandbergen is zij meer van de hardere lijn. Akkie krijgt een korte relatie met Adriaan Wagenaar. Daarna heeft zij een relatie met de psycholoog Paul Jaspers. Aan het einde van seizoen 3 leert zij Huub Hoefnagel kennen die Akkie het hof maakt.
Jack Monkau IJsbrand Kaan Dokter 22-66 De opvolger van dokter de Groot. Smokkelt – zonder het zelf te weten – ongemerkt een pistool de gevangenis in waarmee José Donkers later Wiebe Oerlemans vermoordt.
Joep Sertons Paul Jaspers Psycholoog 22-66 Geliefde van Akkie Dorrestijn en later Mary Tijl. Heeft gesprekken met Julia Claus, Snoes Rivaan en Nathalie Tellegen.
Frederik de Groot Adriaan Wagenaar Bejegeningsambtenaar 22-44 Geliefde van Ida Muns en later Akkie Dorrestijn. Ondersteunt Ida bij het buddy-proces met Jacqueline en helpt Cor Vis aan een woning als zij is vrijgesproken.
Gertrude Mulder Ida Muns Buddy 22-44 Buddy van Jacqueline Karstens, tevens geliefde van Adriaan Wagenaar.
Ellen Röhrman Paulien Vreeswijk Tijdelijk Hoofd van de Arbeid 29-31, 33, 34 Als Tonny in het ziekenhuis ligt neemt Paulien tijdelijk haar werk als Hoofd van de Arbeid over.
Aletta de Nes Mary Tijl Pastoraal medewerkster 44-66 Geliefde van Paul Jaspers. Heeft o.a. gesprekken met Agnes Schmeenk, omdat haar dochter Bregje bij haar streng gelovige ouders verblijft. Joy Deurslag vertelt haar dat Maurits Troost haar bedreigt en bovendien handtastelijk is.

Bij- en gastrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Uitzenddatum
1 2 januari 1993
2 9 januari 1993
3 16 januari 1993
4 23 januari 1993
5 30 januari 1993
6 6 februari 1993
7 13 februari 1993
8 20 februari 1993
9 27 februari 1993
10 6 maart 1993
11 13 maart 1993
12 20 maart 1993
13 27 maart 1993
14 3 april 1993
15 10 april 1993
16 17 april 1993
17 24 april 1993
18 1 mei 1993
19 8 mei 1993
20 15 mei 1993
21 22 mei 1993
22 29 mei 1993

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Uitzenddatum Titel
23 30 december 1993 Snoes
24 6 januari 1994 Junk
25 13 januari 1994 Zwanger
26 20 januari 1994 Vuile homo
27 27 januari 1994 Terug naar af
28 3 februari 1994 Het geheim van Cor Vis
29 10 februari 1994 Het zwakke vlees
30 17 februari 1994 De weg naar de vrijheid
31 24 februari 1994 Teun in 't wild
32 3 maart 1994 Een spaak in het wiel
33 10 maart 1994 Dolle dinsdag
34 17 maart 1994 Blowing up
35 24 maart 1994 Kloppende harten
36 31 maart 1994 Zuchten en tuchten
37 7 april 1994 Spijkerhard
38 14 april 1994 Nel in de bocht
39 21 april 1994 Frisse lucht voor Jantje
40 28 april 1994 Donkere wolken
41 5 mei 1994 Pannekoeken
42 12 mei 1994 Op weg naar het einde
43 19 mei 1994 De kus
44 26 mei 1994 Het harde lot

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Afl. Uitzenddatum Titel
45 6 januari 1995 Zwarte dinsdag
46 13 januari 1995 Kleur bekennen
47 20 januari 1995 Iedereen is eenzaam
48 27 januari 1995 Liefde en haat
49 3 februari 1995 Dreigend onheil
50 10 februari 1995 Teun's besluit
51 17 februari 1995 Wanhoop en geluk
52 24 februari 1995 Eindelijk vrij
53 3 maart 1995 Piranhas
54 10 maart 1995 Het keerpunt
55 17 maart 1995 Dorst
56 24 maart 1995 Ja, ik wil!
57 31 maart 1995 In het nauw gedreven
58 7 april 1995 De harde waarheid
59 14 april 1995 Valse hoop
60 21 april 1995 Drugs en sex en ...
61 28 april 1995 Snoes op drift
62 5 mei 1995 Boze buitenwereld
63 12 mei 1995 Valse meiden
64 19 mei 1995 Bedrieger bedrogen
65 26 mei 1995 Voorgevoel
66 2 juni 1995 Een lach en een traan
Voorganger:
All You Need Is Love (Veronica)
Winnaar Gouden Televizier-Ring
1994
Opvolger:
Goede tijden, slechte tijden (RTL)

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het titelnummer Nog één kans werd ingezongen door de Belgisch-Limburgse actrice-zangeres Vera Mann.

Zie de categorie Vrouwenvleugel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.