Naar inhoud springen

Wadi Rum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Melvinvk (overleg | bijdragen) op 7 dec 2019 om 12:17.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Wadi Rum
Werelderfgoed gemengd
Wadi Rum
Land Vlag van Jordanië Jordanië
Coördinaten 29° 38′ NB, 35° 26′ OL
UNESCO-regio Arabische Staten
Criteria iii, v, vii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1377
Inschrijving 2011 (35e sessie)
Kaart
Wadi Rum (Jordanië)
Wadi Rum
UNESCO-werelderfgoedlijst

Wadi Rum is een vallei met rotswanden van zandsteen en graniet in het zuidwesten van Jordanië. Het is met zo'n 720 vierkante kilometer de grootste wadi in Jordanië. In 2011 is Wadi Rum door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Geschiedenis

De vallei is al sinds de prehistorie bewoond. De vroegste bewoners lieten rotstekeningen achter. De Nabateeërs hebben hier vooral veel nagelaten, in de vorm van graffiti en een tempel. Er leven enkele Bedoeïnenstammen in het gebied. Hun voornaamste bron van inkomsten is het toerisme.

In Europa is Wadi Rum vooral bekend omdat de Britse officier Thomas Edward Lawrence hier in de tijd van de Arabische opstand van 1917-1918 zijn Arabische troepen voorbereidde op de aanval op Akaba. Een van de bronnen in het gebied, de Bir el-Ambic, wordt aan toeristen aangewezen als "Lawrence's Well".

Toerisme

In Wadi Rum zijn diverse toeristische bedoeïnenkampen, waar jaarlijks vele toeristen overnachten en met een jeepsafari, te voet, per kameel of luchtballon een deel van het gebied verkennen. Eén keer per jaar, meestal eind juli, vindt het Distant Heat Festival plaats in de Wadi Rum. Voor één avond per jaar verandert de woestijn in een danstempel, waarbij grote DJ's als Tiësto en Armin van Buuren hun opwachting maken.

Filmlocaties

David Lean nam hier in 1960 een groot deel van Lawrence of Arabia op.

Ook zijn hier fragmenten opgenomen van Transformers: Revenge of the Fallen (2009).

Vanwege het rode oppervlak, dat doet denken aan de planeet Mars, is Wadi Rum een veel gebruikte filmlocatie voor sciencefictionfilms die op Mars spelen. Zo zijn onder andere de films Mission to Mars (2000), Red Planet (2000), The Last Days on Mars (2013) en The Martian (2015) hier opgenomen. In 2019 is ook een groot deel van de film alladin hier opgenomen.

Zie de categorie Wadi Rum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.