Wadi (rivierdal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een wadi in Algerije
De Nachal Paran nabij de Zuid-Israëlische mosjav Paran

Een wadi is een rivierdal in droge gebieden dat gedurende het grootste deel van het jaar droog staat. Gedurende natte periodes en regenbuien stroomt echter veel water door de wadi. Dit kan vrij onverwacht gebeuren. Men spreekt wel van "flash floods". Aangezien woestijnreizigers wadi's vaak als pad gebruiken, lopen zij het gevaar om tijdens een regenbui door het water te worden verrast. Zo kan het gebeuren dat mensen in de woestijn verdrinken. Door een wadi stroomt meestal ook grondwater.

Wadi is een Arabisch woord. Op de kaart van de meeste Arabische landen kan men veel wadi's vinden, of oueds zoals ze in Noord-Afrika veelal heten. Dat woord wordt daar ook voor gewone rivieren gebruikt. Spaanse riviernamen die beginnen met "Guad" gaan zonder uitzondering terug op namen uit de tijd van de Arabische heerschappij over Andalusië, (bijvoorbeeld Guadalquivir = Wadi al-Qivir, "de grote stroom").

Infiltratievoorziening[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wadi (infiltratievoorziening) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In België en Nederland wordt met "wadi" veelal een infiltratievoorziening voor regenwater bedoeld, zoals bijvoorbeeld toegepast in de Vinex-wijk Leidsche Rijn en in het station van Mechelen.