Wakaleo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wakaleo
Fossiel voorkomen: Burdigalien-Tortonien
(~ 16 - 10 Ma)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie:Thylacoleonidae (Buidelleeuwen)
Geslacht
Wakaleo
Clemens & Plane, 1974
Wakaleo op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Wakaleo is een geslacht van buidelleeuwen die in het Mioceen op het Australische continent leefden. Er zijn vier soorten beschreven.

Soorten[bewerken]

Wakaleo schouteni was mogelijk de oudste soort. Schatting is dat het dier in het late Oligoceen en Vroege-Mioceen. De soort leefde in de boemen in regenwouden. Het dier was ongeveer ter grootte van een hond, tot een luipaard.[1]

Wakaleo oldfieldi leefde tijdens het Vroeg-Mioceen (23-20 miljoen jaar geleden). Fossiele vondsten zijn gedaan in de Tirariwoestijn in Zuid-Australië.

Wakaleo vanderleuri leefde ongeveer 18 tot 10 miljoen jaar geleden in het Mioceen. Deze buidelleeuw was ongeveer 80 cm lang en 30 kg zwaar. Het was met het formaat van een luipaard één van de grotere roofdieren in de Australische bossen in zijn tijd. Net als andere buidelleeuwen had Wakaleo vanderleuri lange, scherpe snijtanden die uitstekend geschikt waren om vlees in stukken te snijden. Wakaleo vanderleuri joeg zowel op de grond als in de bomen. De lichaamsbouw wijst op een dier dat meer gebouwd was voor kracht dan voor snelheid. Fossielen van Wakaleo vanderleuri zijn gevonden bij Bullock Creek (Noordelijk Territorium) en Riversleigh (Noordwest-Queensland).[2] In Riversleigh kwam de soorten samen voor met de kleinere verwanten Microleo en Priscileo.[3]

Wakaleo alcootaensis uit het Laat-Mioceen (10 miljoen jaar geleden) was iets groter dan Wakaleo vanderleuri. Fossielen van deze soort zijn gevonden bij Alcoota Station in het Noordelijk Territorium.