Wanzele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wanzele
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Wanzele
Wanzele (België)
Wanzele
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Lede Lede
Coördinaten 50° 58′ 27″ NB, 3° 57′ 20″ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,47 km²
Inwoners 1094
Overig
Postcode 9340
Detailkaart
Wanzele (Oost-Vlaanderen)
Wanzele
Portaal  Portaalicoon   België

Wanzele is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de gemeente Lede. Het dorp ligt in de Denderstreek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot voor de 13de eeuw behoorden Wanzele en Schellebelle toe aan één heerlijkheid. In 1537 werd de heerlijkheid Wanzele door keizer Karel V verkocht aan Adriaan Bette van het huis Bette. Van 1683 tot begin 1700 werd het gezag over twee derden uitgeoefend door ene Theodoor van Roosendaal uit Antwerpen doch tot het einde van de 18e eeuw was de familie Bette opnieuw eigenaar. Op 14 april 1759 komt het andere derde van de heerlijkheid, samen met de vrijheerlijkheid Ertbrugge, in handen van Jan Papejans van Morkhoven.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorpscentrum wordt beheerst door de classicistische Sint-Bavokerk uit 1775-1777 met haar octagonale toren. Boven de kerkdeur prijkt het wapenschild van de familie de Bette. Markies Emmanuel Ferdinand Bette (1724-1792) gaf immers opdracht tot het bouwen van deze kerk.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

De huisscènes van de Vlaamse film "De helaasheid der dingen" (Felix Van Groeningen naar een boek van Dimitri Verhulst) werden opgenomen in Wanzele, in een huis in de Bredestraat. Het huis werd afgebroken op 16 september 2016. Ook de kerkscènes werden in Wanzele opgenomen, met name in de eerder genoemde Sint-Bavo kerk.

Wanzele kent momenteel twee cultureel actieve verenigingen: De Wanzeelse Kineasten[1] en De Wanzeelse Musici.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Wellebeek die door Wanzele stroomt, behoort tot het stroomgebied van de Molenbeek.

Impe Lede Oordegem Papegem Smetlede Wanzele.png

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Ieder jaar organiseerde men tot 2020 in Wanzele de eerste kermiskoers van het jaar, Wanzeel Koerse. Dit is een wielerwedstrijd voor profrenners met nationale bekendheid en werd voor het eerst georganiseerd in 1981 door toenmalig beroepsrenner en inwoner van Wanzele Etienne Van der Helst. Bekende winnaars zijn Johnny Hoogerland, Ludo Dierckxsens, Viatcheslav Ekimov en Eddy Planckaert.[2]

Hiernaast wordt in Wanzele driemaal per jaar een wielerwedstrijd voor recreanten georganiseerd door De Wanzeelse Wieler Wonderen, een lokale recreatieve wielrennersbeweging.[3]

Begin september is er ook een loopwedstrijd doorheen het dorp. Met een kinderloopwedstrijd en een loopwedstrijd van 5 km en 10 km.

Dialect[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 maakten De Wanzeelse Kineasten voor Erfgoedcel Denderland opnames van verschillende dialecten, waaronder dat van Wanzele.[4]