Waterwegen en Zeekanaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waterwegen en Zeekanaal NV
Type Extern Verzelfstandigd Agentschap (EVA) met publieke rechtspersoonlijkheid
Opgeheven 1 januari 2018
Vervangende instelling Opgegaan in De Vlaamse Waterweg
Jurisdictie Vlaams Gewest
Hoofdkantoor Willebroek
Valt onder Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid
Website https://www.vlaamsewaterweg.be/

Waterwegen en Zeekanaal NV was een extern verzelfstandigd agentschap van de Vlaamse overheid, bevoegd voor het beheer van de waterwegen in centraal en westelijk Vlaanderen.

Fusies[bewerken]

De structuur van de naamloze vennootschap van publiek recht Waterwegen en Zeekanaal ontstond op 1 januari 2005, als fusie van de vroegere NV Zeekanaal en Watergebonden Grondbeheer Vlaanderen en de administratie Waterwegen en Zeewezen van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

In uitvoering van het Vlaams regeerakkoord van 2014 (regering-Bourgeois) is de n.v. Waterwegen en Zeekanaal op 1 januari 2018 opgegaan in het nieuwe agentschap De Vlaamse Waterweg.

Afdelingen[bewerken]

Het werkgebied van Waterwegen en Zeekanaal NV bestrijkt het centrale en westelijke deel van Vlaanderen. Praktisch is dit werkgebied onderverdeeld in drie regionale afdelingen:

Algemene directie, administratie en beleid zijn georganiseerd in aparte, centrale afdelingen die verspreid zitten over Brussel en Willebroek. De maatschappelijke zetel bevindt zich in Willebroek.

De kust, de maritieme toegangen en de havens worden beheerd door aparte organisaties, net als het Albertkanaal en de Kempische kanalen, die worden beheerd door de nv De Scheepvaart.

Voorzitters van de raad van bestuur[bewerken]

Liberaal politicus Valère Vautmans (1943-2007) was de voorzitter van de raad van bestuur tot aan zijn overlijden op 17 maart 2007. Van 2007 tot 2015 was dit CD&V-politicus Albert Absillis en sinds januari 2015 is dit CD&V-politicus Tom Dehaene (° 1969).

Eigendommen[bewerken]

Waterwegen en Zeekanaal is onder andere eigenaar van het Bos van Aa.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]