Wegwerkzaamheden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wegwerkzaamheden op een autosnelweg in Duitsland

Wegwerkzaamheden zijn werkzaamheden die worden uitgevoerd aan een weg, bijvoorbeeld om onderhoud uit te voeren of infrastructurele uitbreidingen tot stand te brengen. Wegwerkzaamheden kunnen leiden tot vertragingen of files doordat de maximumsnelheid is verlaagd of het wegprofiel de verkeerscapaciteit vermindert.

Wegwerkzaamheden worden in de meeste Westerse landen meestal op ruime afstand aangekondigd door verkeersborden.

De wegmarkering op het gedeelte waar aan gewerkt wordt is meestal geel of oranje. Er kan gebruik worden gemaakt van onder meer pylonen en betonnen barriers om het wegprofiel tijdelijk aan te passen. Een actiewagen kan worden ingezet om een rijstrook te blokkeren en weggebruikers hierover op zichtafstand te informeren door een knipperend matrixbord. Rijstroken kunnen ter hoogte van wegwerkzaamheden versmald zijn, en er kan een inhaalverbod gelden.

Ook kan er gebruikgemaakt worden van tijdelijke verkeerslichten. Dit wordt hoofdzakelijk gedaan indien over langere afstand de helft van de weg wordt afgesloten. De andere helft wordt dan alternerend in beide richtingen gebruikt. Een nadeel bij deze methode, is dat zijstraten dienen afgesloten te worden in de richting van de werken. Moesten deze openblijven, zouden bestuurders die uit de zijstraten komen, niet weten welke richting er groen heeft, en beginnen spookrijden.

Het kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte CROW heeft in publicaties 96a en 96b voor veel voorkomende situaties de tijdelijke verkeersmaatregelen gestandaardiseerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]