Wenkbrauwkameleon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wenkbrauwkameleon
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2011)
B. superciliaris in het nationaal park Ranomafana
B. superciliaris in het nationaal park Ranomafana
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Brookesia (Kortstaartkameleons)
Soort
Brookesia superciliaris
(Kuhl, 1820)
Wenkbrauwkameleon 02.jpg
Afbeeldingen Wenkbrauwkameleon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Wenkbrauwkameleon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De wenkbrauwkameleon[2] (Brookesia superciliaris) is een dagactieve hagedis uit de familie van de kameleons (Chamaeleonidae).[3] Deze kleine kameleon is endemisch in het oosten van Madagaskar. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Heinrich Kuhl in 1820. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Chamaeleo superciliaris gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De wenkbrauwkameleon heeft een bruine tot beige kleur en heeft een langgerekt lichaam met een vrijwel rechte dorsale kam, bestaande uit 10 of 11 stekels. Opgerold lijkt het dier op een gevallen blad, hieraan dankt het dier de Engelse naam brown leaf chameleon. De Nederlandstalige naam wenkbrauwkameleon is te danken aan een driehoekige kam boven ieder oog die de gelijkenis met een blad nog eens versterken.

Een volwassen mannetje heeft een kop-romplengte tussen de 40 en 53 millimeter en een totale lengte tussen de 67 en 95 millimeter, een volwassen wijfje heeft een kop-romplengte tussen de 35 en 52 millimeter en een totale lengte tussen de 59 en 85 millimeter.

De wenkbrauwkameleon foerageert overdag tussen dode bladeren op de grond, in de nacht rust hij verstopt in lage vegetatie. Bij gevaar rolt hij zich op, zodat hij niet opvalt tussen de dode bladeren. Als het dier bedreigd wordt probeert hij te vluchten of richt het zijn stekels richting zijn belager.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De wenkbrauwkameleon is endemisch in de vochtige laaglandbossen in het westen van Madagaskar. De soort komt hier voor op een hoogte tussen 650 en 1250 meter boven de zeespiegel. Zijn verspreidingsgebied wordt geschat op ongeveer 75.000 vierkante kilometer. De wenkbrauwkameleon is volledig aangepast aan zijn leefgebied en komt er wijdverbreid voor, onder andere in een aantal beschermde gebieden, zoals het Nationaal park Andasibe Mantadia en de nationale parken Andringitra, Marojejy en Ranomafana. Zijn beschermingsstatus is daarom als niet bedreigd opgenomen op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Bronvermelding[bewerken]