Wereldtentoonstelling van 1930 (Luik)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
EXPO 1930 Luik
BIE-classificatie Niet erkende tentoonstelling
Naam L'Exposition Internationale de Liège 1930
Aantal bezoekers 6 mln
Deelnemers
Aantal landen 20
Ligging
Land Vlag van België België
Locatie Droixhe
Coördinaten 50° 39′ NB, 5° 38′ OL
Data
Toewijzing 1926
Openingsdatum 3 mei 1930
Sluitingsdatum 3 november 1930
Universele-tentoonstellingen
Vorige Wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona en Sevilla
Volgende Wereldtentoonstelling van 1933 in Chicago
Tegelijk
Overige Antwerpen 1930
Palais des transports

De Wereldtentoonstelling van 1930 te Luik (Exposition internationale de la grande industrie, sciences et applications, art wallon ancien) was de wereldtentoonstelling die te Luik werd gehouden van 3 mei tot 3 november 1930.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De tentoonstelling richtte zich op de industriële groei van België van 1830 tot 1930, terwijl de Wereldtentoonstelling van 1930 te Antwerpen zich in de maritieme en koloniale thema's verdiepte. Deze tentoonstellingen waren het gevolg van een compromis in 1926. België had in 1914 de organisatie van een wereldtentoonstelling op zich genomen maar nog geen plaats bepaald. De Eerste Wereldoorlog verstoorde de voorbereidingen en na de Olympische Spelen in Antwerpen moest de knoop alsnog worden doorgehakt. Na vele debatten besloot de regering in 1926 om de Universele tentoonstelling in 1935 in Brussel te organiseren en Antwerpen en Luik een dubbeltentoonstelling te gunnen waarbij de thema's over de twee locaties verdeeld moesten worden. Deze laatste twee zijn echter niet als wereldtentoonstelling erkend door het Bureau International des Expositions.

Men greep de tentoonstelling ook aan om de indijkwerken van de Maas af te werken die door de Eerste Wereldoorlog werden stilgelegd. Tevens werd de Pont-barrage de Monsin ingehuldigd die de oude gesneuvelde moest vervangen. Voor de Luikse infrastructuur was het een meerwaarde want ook de luchthaven en het Albertkanaal werden aangelegd. Men gebruikte zowel Parc de la Boverie (een restant van de Wereldtentoonstelling van 1905) als Droixhe afgestaan door Bressoux als tentoonstellingsplaats.

Palais de l'Egypte

Restanten[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Archives of the city of Liège, spécial exposition de Liège 1930, 577 boîtes et classeurs.
  • De Sutter, Anne-Sophie, Les expositions internationales de Liège et d’Anvers en 1930, mémoire de licence, faculté de philosophie et lettres, Université Catholique de Louvain, 1994.
  • Kula, Sébastien, L'Exposition Internationale de Liège 1930, mémoire de licence, faculté de philosophie et lettres, Université de Liège, 2006.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]