Beluister (info)

Werven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het zoeken van personeelsleden zie Werving en selectie, en voor het (onvrijwillig) rekruteren van mensen zie Ronselen.
Werven
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Werven (Gelderland)
Werven
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Heerde Heerde
Coördinaten 52° 26′ NB, 6° 7′ OL
Woonplaats (BAG) Vorchten
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Werven is een buurtschap in de Nederlandse gemeente Heerde (provincie Gelderland). Het ligt aan de rivier de IJssel, 3 kilometer ten oosten van Wapenveld.

Vanaf omstreeks 1340 vond in Werven op onregelmatige tijden de zogenaamde schependagen plaats.[1] Hier voerden de stedenbond van Deventer, Kampen en Zwolle overleg over de Hanze en vond uitwisseling van deskundigen plaats, bijvoorbeeld op juridisch terrein.[2] Tot halverwege de 14e eeuw was ook de bisschop hierbij aanwezig. De zorg voor dijken en afwatering werd tijdens deze bijeenkomsten gecoördineerd. Sommige historici vermoeden dat deze stedenvergadering diende als voorbereiding op de landdagen die jaarlijks werden gehouden op de Spoolderberg bij Zwolle.[3] Maar volgens anderen werden de schependagen, die behalve in Werven ook in het klooster van Windesheim plaatsvonden, juist gehouden om de bisschop duidelijk te maken dat hun schependagen en zijn landdagen gelijkwaardig waren en los van elkaar stonden.[1]