Veessen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Veessen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Veessen
Veessen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Heerde Heerde
Coördinaten 52° 23′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Inwoners (2005) 678
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Huizen Veessen.JPG

Veessen is een dorp in de gemeente Heerde, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het heeft zo'n 678 inwoners (cijfers 2005). Het dorp is gelegen aan de westelijke oever van de rivier de IJssel.

De plaatsnaam kwam in 1217 voor als Vesce, al bestaan er twijfels of daar werkelijk het huidige Veessen mee bedoeld werd. Het is in elk geval wel duidelijk dat in 1365 de plaats als Vesen werd geschreven. In 1459 dook de huidige spelling van de plaatsnaam op. Op 1 januari 1812 werd Veessen als zelfstandige afgesplitst van Heerde. Op 1 januari 1818 kwam er alweer een eind aan de zelfstandigheid en keerde Veessen terug bij Heerde. Opvallend detail is dat de gemeente Veessen geen gemeentewapen had. Op een aanvraag van 29 juli 1816 gaf de burgemeester van Veessen zelfs aan dat men er ook niet voor in aanmerking wilde komen.

Veessen heeft twee basisscholen, "De Heemde" en "De Zaaier" genaamd. Verder heeft het dorp een paar winkels: een kleine bakkerij en een parketwinkel. In Veessen staat een kerk, eigendom van de PKN-gemeente. Noemenswaard is het orgel, gebouwd door Petrus van Oeckelen. Als een van de weinige orgels van de hand van deze bouwer is dit orgel nog in oorspronkelijke staat. Verder is er een voetbalclub genaamd VEVO en een fanfare die "Vivo" heet. Er zijn drie campings. In het buitengebied van Veessen zijn veel melkveebedrijven gevestigd. Aan de IJsseldijk staat de Mölle van Bats, een korenmolen uit 1779.

Toekomst[bewerken]

De afgelopen jaren is er onder de bewoners enige onrust ontstaan door de aankondiging van de komst van een nieuw aan te leggen tak (bypass) van de IJssel. Hierdoor komt Veessen (met nog enkele dorpen) op een eiland te liggen. Onzeker was nog of de nog aan te leggen bypass een permanente rivier wordt, of dat het een droge bedding wordt, die slechts bij hoge standen van de IJssel via een sluis als afvoer dienstdoet. Intussen is duidelijk geworden dat het gaat om een hoogwatergeul, die naar verwachting slechts incidenteel onder water zal staan. Wel moeten enkele woningen en boerderijen voor de aanleg wijken.


Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)