Westmoreland (Jamaica)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Westmoreland
Parish in Jamaica Vlag van Jamaica
Westmoreland
Situering
County Cornwall
Coördinaten 18°14'NB, 78°9'WL
Algemeen
Oppervlakte 807 km²
Inwoners
(2001)
138.947
Hoofdstad Savanna-la-Mar
Foto's
Carmel Morovian Church
Carmel Morovian Church
Portaal  Portaalicoon   Caraïben

Westmoreland is de meest westelijk gelegen parish van Jamaica. Het ligt aan de zuidkant van het eiland, de hoofdstad van de parish is Savanna-la-Mar. Negril, een populaire bestemming voor toeristen ligt ook in deze parochie.

Korte geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Columbus legde tijdens zijn tweede reis aan bij Westmoreland. Een van de eerste Spaanse nederzettingen ontstond ook hier, in wat nu Bluefields heet. De parish kreeg de naam Westmoreland in 1703 omdat het het westelijkste punt van het eiland was. Savanna-la-Mar nam de rol van hoofdstad over van Banbury in 1730.

De rellen op de suikerplantage bij Frome in 1938 veranderden de geschiedenis van Jamaica. Ze leidden tot algemeen stemrecht in 1944 alsook tot een nieuwe grondwet waardoor Jamaica een grote stap zette richting zelfbestuur en uiteindelijk onafhankelijkheid.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Westmoreland omvat een gebied van 807 km², en is daarmee op zeven na de grootste parish van het land. Er wonen 141.000 mensen, van wie een groot aantal van Indiase afkomst.

Een groot moeras in het binnenland wordt gebruikt voor het afsteken van turf en biedt een veilige haven voor veel van de Jamaicaanse fauna. Er zijn een groot aantal rivieren in de parochie, waarvan de Cabaritta de grootste is.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

In de parish is de landbouw belangrijk. Er wordt veel suikerriet verbouwd, maar ook andere gewassen, zoals bananen, koffie, cacao en rijst. Daarnaast is ook de visindustrie een belangrijke sector.

Negril is een van de belangrijkste toeristische plaatsen in Jamaica. Het toerisme is sinds de jaren vijftig van de 20e eeuw een van de snelst groeiende sectoren.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Westmoreland Parish van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.