Westrem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Westrem
Deelgemeente in België Vlag van België
Westrem (België)
Westrem
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Wetteren
Fusie 1977
Coördinaten 50° 58′ NB, 3° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,90 km²
Inwoners
(1/1/2020)
901
(231 inw./km²)
Overig
Postcode 9230
NIS-code 42025(C)
Oude NIS-code 42024
Detailkaart
Westrem (Oost-Vlaanderen)
Westrem
Portaal  Portaalicoon   België

Westrem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Wetteren, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.

Sint-Martinuskerk

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de oprichting van de gemeenten op het eind van het ancien régime vormde Westrem samen met Massemen de gemeente Massemen-Westrem. In 1899 werd die gemeente opgeheven en werd Westrem een zelfstandige gemeente. In 1977 verloor Westrem net als Massemen haar zelfstandigheid weer en beide gemeente fusioneerden met Wetteren.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De in Ledische zandsteen opgetrokken Sint-Martinuskerk is beschermd als monument sinds 28 december 1936. De eerste vermelding van deze romaanse kerk dateert van 1145. De vroegste vermelding van een parochiekerk in Westrem (Wetteren) vinden we al in 1145. Het huidige schip gaat wellicht terug op het 12de-eeuwse, romaanse zaalkerkje. De vierkante toren dateert uit ongeveer 1300. In de loop der eeuwen volgden nog heel wat aanpassingen en uitbreidingen. De kerk heeft nu Sint-Martinus als patroonheilige, maar ze kende vroeger een bloeiende verering van Sint-Laurentius. De kerk is sinds 1936 beschermd als monument. In september 2018 werd de kerk ontwijd en kreeg het een nieuwe bestemming. Het werd een expositieruimte voor lokale en regionale (amateur)kunstenaars, maar ook een expositieruimte voor beeldende kunst van Martinus Art House.
  • Het voormalig gemeentehuis

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Westrem ligt in Zandlemig Vlaanderen op een hoogte van 13-34 meter. Enkele beken, waaronder de Molenbeek, lopen in noordoostelijke richting. Een tweetal autowegen en een spoorlijn doorsnijden het grondgebied. Deze lopen alle in zuidoostelijke richting, van Gent naar Brussel.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Massemen, Bavegem, Oordegem

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Westrem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.