Whisper of the Heart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Whisper of the Heart
耳をすませば
(Mimi o Sumaseba)
Genre Avontuur, romantiek
Manga
Mangaka Aoi Hiiragi
Uitgever Shūeisha
Originele publicatie augustus 1989 – november 1989
Delen 1
Film
Regie Yoshifumi Kondo
Producer Toshio Suzuki
Schrijver Hayao Miyazaki
Muziek Yūji Nomi
Studio Studio Ghibli
Première 15 juli 1995
Lengte 111 minuten
Manga: Mimi o Sumaseba: Shiawasena Jikan
Mangaka Aoi Hiiragi
Uitgever Shūeisha
Originele publicatie 1995 – 1995
Delen 1

Whisper of the Heart, in Japan bekend als Mimi wo Sumaseba (耳をすませば, letterlijk te vertalen als als je goed luistert), is een Japanse mangaserie getekend en geschreven door Aoi Hiiragi. In 1995 werd de serie door Studio Ghibli omgezet tot een animefilm. Dit was de eerste Japanse film die gebruik maakte van een Dolby Digital-geluidsformaat.

De film werd in een Engelstalige versie uitgebracht door Buena Vista Home Entertainment.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film draait om Shizuku Tsukishima, een 14-jarige studente aan de middelbare school van Tama New Town. Ze houdt van lezen, en doet dit dan ook volop in haar vrije tijd. Haar ouders hebben liever dat ze zich meer met school bezighoudt. Op school heeft Shizuku allemaal boeken die voorheen eigendom waren van een zekere "Seiji Amasawa", maar niemand van de leraren weet wie dit is.

Op een dag ziet Shizuku in de trein een kat, die bij hetzelfde station uitstapt als zij. Wanneer ze hem volgt, belandt ze in een oude, vreemd uitziende winkel, welke wordt uitgebaat door een vriendelijke oude man genaamd Nishi-san. Hij toont haar de winkel en vertelt haar een aantal wonderlijke verhalen. Shizuku is gefascineerd en ziet de winkel als een bron van boeken. Hij toont haar tevens een standbeeld van een aangeklede kat, en stelt deze voor als Baron Humbert von Jikkingen. Op weg naar huis komt ze een jongen van haar school tegen. Achter op zijn fiets zit de kat die ze eerder die dag heeft gezien.

De volgende dag gaat ze naar een van de oudere leraren, en vraagt naar de naam "Amasawa". Volgens een van de leraren was hij voorzitter van de PTA. Ook schijnt hij een zoon te hebben van ongeveer Shizuku's leeftijd. Wanneer Shizuku later teruggaat naar de antiekwinkel, ontmoet ze de jongen op zijn fiets weer. Hij laat haar binnen in de winkel, die eigenlijk gesloten is. Ze volgt hem naar een werkplaats in de winkel, waar de jongen werkt aan een viool. Niet veel later arriveren Nishi-san en een paar vrienden. Uit hun gesprek komt naar voren dat de jongen die bij Shizuku is niemand minder is dan Seiji Amasawa. Hij vertelt haar over zijn droom om een meester-luthier te worden, en hoe hij graag naar Italië zou gaan om het vak te leren.

De volgende dag, op school, vertelt Seiji dat hij eindelijk toestemming heeft van zijn ouders om twee maanden naar Italië te vertrekken en in de leer te gaan bij een luthier. Als hij denkt dat Seiji het vak aankan, mag hij blijven. Shizuku besluit haar talenten ook uit te testen door een boek te schrijven. Ze vraagt Nishi-san's toestemming om de Baron als personage te gebruiken in haar verhaal. Hij stemt toe, op voorwaarde dat hij het verhaal eerst mag lezen. Shizuku gaat al snel helemaal op in haar boek, wat ten koste gaat van haar schoolprestaties. Haar ouders laten haar echter haar werk afmaken.

Nadat het af is, brengt ze het meteen naar Nishi-san voor controle. Hij vertelt haar vervolgens het verhaal over hoe hij de Baron in zijn bezit heeft gekregen.

Uiteindelijk besluiten zowel Shizuku als Seiji eerst hun school af te maken.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Engelstalige stem
Yoko Honna Shizuku Tsukishima Brittany Snow
Issei Takahashi Seiji Amasawa David Gallagher
Shigeru Tsuyuguchi The Baron Cary Elwes
Maiko Kayama Yūko Harada Ashley Tisdale
Yoshimi Nakajima Sugimura Martin Spanjers
Takashi Tachibana Seiya Tsukishima James Sikking
Shigeru Muroi Asako Tsukishima Jean Smart
Keiju Kobayashi Shiro Nishi Harold Gould
Yorie Yamashita Shiho Tsukishima Courtney Thorne-Smith
Minami Takayama Kosaka-sensei
Mayumi Iizuka Kinuyo Mika Boorem
Abigail Mavity Nao

Media[bewerken | brontekst bewerken]

Manga[bewerken | brontekst bewerken]

De manga werd geschreven en getekend door Aoi Hiiragi. De manga werd aanvankelijk gepubliceerd in Shueisha's shōjo tijdschrift Ribon tussen augustus en november 1989. In februari 1990 verscheen de manga als een enkel volume.

Een tweede manga van dezelfde auteur, getiteld Mimi o Sumaseba: Shiawasena Jikan, verscheen in 1995. In juli 2005 werden beide manga's ook samen uitgebracht in een volume.

Roman[bewerken | brontekst bewerken]

Masami Tanaka schreef een roman gebaseerd op de manga, welke in juni 1995 werd gepubliceerd door Shueisha.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

De film was de enige film geregisseerd door Yoshifumi Kondō. Studio Ghibli hoopte dat hij na deze film de opvolger kon worden van Hayao Miyazaki en Isao Takahata, maar Kondo stierf in 1998 aan de gevolgen van een aneurysma.

De achtergronden in de fantasyscènes uit de film werden gemaakt door de Japanse surrealistische schilder Naohisa Inoue. Regie van dit tekenwerk werd gedaan door Miyazaki. De houten gravure die in de film te zien is werd gemaakt door Miyazaki's zoon Keisuke Miyazaki, een professionele houtbewerker. Het Japanse muziekduo Chage en Aska bracht een korte videoclip uit getiteld "On Your Mark", welke door Studio Ghibli tegelijk werd uitgebracht met de film.

De film refereert aan een aantal andere films van Studio Ghibli. Zo heeft Shizuku een klein poppetje van een heks achter haar bureau hangen, welke sterk lijkt op Kiki uit Kiki's Delivery Service. Een van de boeken in de bibliotheek van de school draagt de titel Totoro. De klok in Mr. Nishi's winkel draagt het opschrift Porco Rosso. De film speelt zich verder af in dezelfde locatie als de film Pom Poko.

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001, na de uitkomst van Spirited Away, besloot Studio Ghibli een vervolg te maken op Whisper of the Heart. Dit werd The Cat Returns.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]