The Wind Rises

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Wind Rises
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Alternatieve titel Kaze Tachinu (Japans)
Regie Hayao Miyazaki
Producent Toshio Suzuki
Scenario Hayao Miyazaki
Hoofdrollen Hideaki Anno
Miori Takimoto
Hidetoshi Nishijima
Muziek Joe Hisaishi
Distributie Walt Disney Pictures
Touchstone Pictures
Première Vlag van Japan 20 juli 2013[1]
Vlag van België 5 maart 2014
Vlag van Nederland 1 mei 2014
Genre Animatie, Drama
Speelduur 126 minuten
Taal Japans
Land Japan
Nominaties 22
Prijzen 15
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Wind Rises (oorspronkelijke titel Kaze Tachinu) is een Japanse historische animatiefilm uit 2013, geregisseerd en geschreven door Hayao Miyazaki. De film is gebaseerd op een manga met dezelfde titel, die op zijn beurt gebaseerd is op een kort verhaal van Tatsuo Hori. Miyazaki heeft aangegeven dat dit zijn laatste film was. The Wind Rises werd genomineerd voor de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film. De film werd ook genomineerd voor een Oscar voor beste animatie. De productie won daarnaast onder meer een National Board of Review Award voor beste animatiefilm.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film vertelt het fictieve verhaal van Jiro Horikoshi (1903 - 1982), die tijdens de Tweede Wereldoorlog op jonge leeftijd ontwerper van vliegtuigen wilde worden. Hij ontwierp de Mitsubishi A5M en de opvolger Mitsubishi A6M Zero, die zijn gebruikt in de Tweede Wereldoorlog.

Jiro Horikoshi droomt in een zelfgemaakt vliegtuig van zijn dak weg te vliegen, in zijn droom komt hij een gigantisch oorlogsvliegtuig tegen die bommen op hem gooit. Dan wordt hij wakker. Op school leent hij een Engelstalig tijdschrift over vliegtuigen, daar staat een artikel over vliegtuigontwerper Caproni. Hij droomt over deze Caproni, die ervan overtuigd is dat het zijn droom is, hij vraagt zich af wat een Japanse jongen in zijn droom doet. Door de gedeelde droom over vliegtuigen blijkt dit een gedeelde droom te zijn. Caproni zegt dat het ontwerpen van vliegtuigen veel leuker is dan vliegen, omdat Jiro met zijn bril nooit een piloot kan worden. Bij het ontwaken besluit Jiro ook een vliegtuig ontwerper te worden.

Vijf jaar later reist Jiro terug naar de universiteit in Tokyo, waar hij vliegtuig bouwkunde studeert. In de trein ontmoet hij Naoko, een jong meisje die zijn hoed vangt. Tijdens de grote Kanto aardbeving in 1923 breekt haar kamermeisje haar been. Tijdens de aardbeving staat de hele stad in brand en dreigt de trein te ontploffen. Jiro draagt het dienstmeisje op zijn rug naar het huis van Naoko en loopt weg. De universiteit staat ook in brand en hij probeert nog boeken te redden.

Jiro start bij Mitsubishi bij het ontwerpen van een gevechtsvliegtuig. Het ontwerp faalt en het contract gaat naar de concurrent. Zonder nieuw project wordt hij naar Duitsland gestuurd om technisch onderzoek te doen naar de vliegtuigen van de Duitsers, die veel meer gevorderd zijn. Hier droomt hij opnieuw van Caproni omdat Jiro twijfelt over het gebruik van vliegtuigen voor de oorlog. Caproni overtuigd hem dat het gaat om de schoonheid van vliegtuigen, niet om waar ze voor gebruikt worden, want helaas zit bij het leger het grote geld.

Wanneer hij in 1932 wordt aangesteld als hoofdontwerper voor een nieuw gevechtsvliegtuig, eindigt dit in een mislukking. Teleurgesteld gaat hij naar een zomerverblijf in de bergen. Hier komt hij Naoko weer tegen en ze worden verliefd. Ze weigert echter met hem te trouwen tot ze genezen is van haar tuberculose. Jiro krijgt een tweede kans om een vliegtuig te ontwerpen en komt bij zijn baas te wonen omdat hij gezocht wordt door de politie, zonder reden. Naoko gaat naar een sanatorium om beter te worden. Ze kan niet zonder Jiro en komt naar hem toe, terwijl ze nog erg ziek is. Ze trouwen in het huis van Jiro's baas. Terwijl Jiro hard werkt aan zijn vliegtuig wordt Naoko steeds zieker. Het vliegtuig is een succes, maar Naoko vertrekt naar het sanatorium waar ze sterft. In een droom verteld ze dat haar man verder moet met leven en dat ze vertrouwen in hem heeft.

Rolverdeling[bewerken]

Originele versie[bewerken]

Acteur Personage
Hideaki Anno Jiro Horikoshi Joseph Gordon-Levitt
Miori Takimoto Naoko Satomi Emily Blunt
Hidetoshi Nishijima Honjo John Krasinski
Masahiko Nishimura Kurokawa Martin Short
Morio Kazama Satomi William H. Macy
Mansai Nomura Caproni Stanley Tucci
Steve Alpert Kastrup Werner Herzog
Jun Kunimura Hattori Mandy Patinkin
Mirai Shida Kayo Horikoshi Mae Whitman
Keiko Takeshita moeder van Jiro Edie Mirman

*Derde kolom bevat namen van insprekers Engelse vertaling

Achtergrond[bewerken]

Première[bewerken]

De film had zijn wereldpremière op 20 juli 2013 in Japan. De film was 1 september 2013 ook te zien op het Filmfestival van Venetië en werd daar genomineerd voor een Gouden Leeuw.

Prijzen en nominaties[bewerken]

Jaar Prijs Categorie Ontvanger(s) / Genomineerde(n) Uitslag
2013 Boston Society of film Critics Awards Beste animatiefilm gewonnen
Filmfestival van Mill Valley Publieksprijs Hayao Miyazaki
National Board of Review Awards Beste animatiefilm
New York Film Critics Circle Awards Beste animatiefilm
San Francisco Film Critics Circle Beste animatiefilm
Filmfestival van Venetië Gouden Leeuw Hayao Miyazaki genomineerd
Filmfestival van New York Beste film Hayao Miyazaki
2014 Central Ohio Film Critics Association Awards Beste animatiefilm gewonnen
Online Film Critics Society Awards Beste animatiefilm
Toronto Film Critics Association Awards Beste animatiefilm
Academy Awards Beste animatiefilm Hayao Miyazaki
Toshio Suzuki
genomineerd
Golden Globes Beste buitenlandsefilm
Satellite Awards Beste film, "Animated or Mixed Media" gewonnen

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Release Info Geraadpleegd op 13 oktober 2013.