Wikipedia:Archief/Wikipedia:CRR/klad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 29 feb 2008 15:12 (CET) na verwijdernominatie.[reageer]


Uit: Wikipedia:Conventies[bewerken | brontekst bewerken]

Uit: Wikipedia:Voel je vrij en ga je gang[bewerken | brontekst bewerken]

Het mogen bijdragen aan wikipedia is geen recht, het is een voorrecht. Op het moment dat je dit voorrecht misbruikt kan je een blokkade worden opgelegd. Eenieder heeft te allen tijde het recht wikipedia te verlaten.

Uit: Wikipedia:Toch een paar regels[bewerken | brontekst bewerken]

Negeer alle regels
Als regels je nerveus maken en je 't plezier ontnemen, negeer ze dan maar, gebruik je gezonde verstand en voel je vrij en ga je gang. Aanvaard dan echter wel dat er misschien discussie of protest komt. Accepteer altijd dat je pagina's door anderen aangepast of zelfs verwijderd worden als ze niet aan de echte-regels voldoen.


Uit: Wikipedia:Wat je niet moet doen[bewerken | brontekst bewerken]

Je te veel zorgen maken dat je problemen veroorzaakt
Je zult vast wel eens iets verkeerd doen, dat doen we allemaal wel. Maar dan helpt de rest ook wel bij het opruimen van de rommel. En als het eindresultaat maar goed is, vinden we dat helemaal niet erg. Dus wees niet benauwd - wees niet bang een pagina te veranderen!
Wikipedia als een kletsruimte gebruiken
Op /Overleg-pagina's kun je gemakkelijk in een emotioneel debat over een bepaald onderwerp belanden. Tenzij het artikel op basis daarvan verbeterd wordt (wat bij lange, emotionele discussies zelden het geval is), is het beter je gedachten voor je te houden. Er zijn andere plaatsen op internet waar je je meningen en ideeën naar voren kunt brengen, en naar hartelust kunt discussiëren over controversiële onderwerpen. Daar is Wikipedia niet voor, wij proberen een encyclopedie te maken. Zie Wat Wikipedia NIET is en Objectiviteit.


Uit: Wikipedia:Wat Wikipedia niet is[bewerken | brontekst bewerken]

Een discussieforum of een plaats om te kletsen
Hou je aan wat je medewerking hier inhoudt: encyclopedie-artikelen maken en verbeteren, niet discussiëren en kletsen. Eén uitzondering is er wel: de kroeg.
Propaganda
Een artikel kan wel melden wat de diverse opiniegroepen zeggen (bij controversiële onderwerpen kan dat zelfs noodzakelijk zijn), maar is niet in balans als je maar één van die groepen aanhaalt. Blijf alsjeblieft streven naar een zo groot mogelijke objectiviteit. Als je mensen wilt overtuigen van je eigen mening en ideeën kun je je ei beter kwijt op Usenet.
Opstellen die je eigen ideeën over een onderwerp weergeven
Wikipedia is er om de canon van de menselijke kennis weer te geven; daar kan jouw idee toevallig tussen zitten, maar encyclopedische artikelen zijn niet de plaats voor verkondigingen van jouw persoonlijke overtuigingen.
Persoonlijke webruimte
Wikipedia stelt geen "gratis" webruimte ter beschikking om uitsluitend je eigen ding te doen: informatie of andere inhoud die niet relevant is voor de Wikipedia web-encyclopedie hoort hier niet thuis. Voor media (afbeeldingen, geluidsfragmenten,...) die geupload worden houdt dit in dat ze ook werkelijk gebruikt worden op andere pagina's, zoniet kunnen ze misschien nog op Wikimedia Commons geplaatst worden. Voor persoonlijke pagina's wordt gevraagd alleen die informatie te verspreiden die bijdraagt tot Wikipedia, bijvoorbeeld je interessegebieden, of in het algemeen: alles wat bijdraagt tot een goede verstandhouding tussen iedereen die meewerkt aan deze web-encyclopedie.
Een platform om jezelf te presenteren
Wikipedia is een encyclopedie waarin biografieën uiteraard thuishoren. Dit moeten echter wel biografieën zijn over mensen die een vrij grote mate van bekendheid genieten. Het is niet de bedoeling om te suggereren dat je zelf zo bekend bent door hier een artikel over jezelf te plaatsen. Een goede vuistregel is: schrijf geen artikel over jezelf. De plek om wat autobiografische gegevens te plaatsen is de gebruikerspagina.
Anarchistische gemeenschap
Wikipedia is vrij en open, maar die vrijheid en openheid worden beperkt wanneer die het hoofddoel storen, nl. het schrijven van een encyclopedie. Daarom is Wikipedia niet een forum voor onbeperkte vrijheid van meningsuiting. Het feit dat wikipedia een open, zelf-regulerend project is wil niet zeggen dat enig deel van zijn doel te maken heeft met het onderzoek doen naar de uitvoerbaarheid van anarchistische gemeenschappen. Ons doel is het scheppen van een encyclopedie, niet het testen van de grenzen van anarchisme. Als u dat toch wilt doen, dan kunt u gebruik maken van de Wikipedia fork Anarchopedia. Zie ook de meta-pagina hierover


Uit: Wikipedia:Geen persoonlijke aanvallen[bewerken | brontekst bewerken]

Persoonlijke aanvallen zijn niet welkom op wikipedia. Lever commentaar op de inhoud van artikelen en overleg, niet op de schrijver ervan. Persoonlijke aanvallen werken demotiverend, en kunnen voor een negatieve sfeer zorgen.

Het feit dat wikipedianen het oneens kunnen zijn over allerlei zaken is op zich heel gezond, het kan bijdragen tot meer balans, relativering en correctheid van artikelen. Het belichten van een onderwerp uit verschillende perspectieven kan bevorderlijk zijn voor NPOV (neutral point of view) artikelen. Inhoudelijk kan men het grondig met elkaar oneens zijn, als men in ieder geval correct blijft, en de wikipedia-etiquette volgt.

enz.


Uit: Wikipedia:Wikiquette[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruikerspagina en bijbehorende overlegpagina[bewerken | brontekst bewerken]

  • De gebruikerspagina wordt in principe niet door anderen dan de gebruiker zelf beschreven.
  • Er is een grens aan de vrijheid van meningsuiting. Gebruik je pagina niet voor het plaatsen van kwetsende of beledigende opmerkingen aan het adres van anderen, de aangesprokene kan hier immers geen weerwoord geven.

Uit: Wikipedia:Koel blijven wanneer het bewerken er heet aan toe gaat[bewerken | brontekst bewerken]

De Engelstalige Wikipedia heeft een aantal zware geschillen gekend. Bij het groeien van de Nederlandstalige Wikipedia komt dit ook meer voor. Een kleine onenigheid kan al snel een groot geschil worden in een omgeving die een direct antwoord toestaat, maar onthou alsjeblieft dat we hier zijn voor min of meer dezelfde reden, namelijk om een encyclopedie te maken. Bedenk dat er een echt mens aan de andere kant van de conversatie zit. Schelden en te harde woorden zijn niet gewenst en maken Wikipedia minder prettig voor iedereen.

Hier is een lijst met tips:

  1. ...

Met beledigingen omgaan[bewerken | brontekst bewerken]

Af en toe vliegen er op Wikipedia, ondanks dat iedereen het eens is dat er niet op de persoon gespeeld moet worden, toch harde woorden in het rond - soms door ervaren contributeurs, maar meestal door nieuwelingen. Er is een aantal manieren om hiermee om te gaan:

  1. ...