Wikipedia:De kroeg/Archief 20090102

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Voor degenen die de discussie over de naamgeving van middeleeuwse vorsten niet in haar geheel hebben kunnen volgen: een peiling staat hier met een inleiding. De discussie is kort gezegd deze:

  • Wikipedia dient geen zelfverzonnen namen te gebruiken maar externe bronnen te volgen, ook in de naamgeving van lemmatitels.
  • Wikipedia heeft een eigen - door consensus verkregen - naamgevingssysteem, waarbij indien enigszins mogelijk, een consequente systematiek wordt gevolgd; bij personen worden daarbij indien mogelijk titels, attributen tussen haakjes en attributen na komma's vermeden.

In het geval van Duitse vorsten (bij uitbreiding, Europese historische en tegenwoordige adellijke personen) leidt dit tot de volgende anomalieën:

  • disambiguïteit is alleen te bereiken door toevoeging van attributen die niet door externe bronnen worden ondersteund, zoals <van het Heilige Roomse Rijk>, voorbeeld: Albrecht II van het Heilige Roomse Rijk of Rudolf II van het Heilige Roomse Rijk.
  • disambiguïteit is alleen te bereiken door toevoeging van titels, haakjes en komma's, in een vorm die niet wordt ondersteund door de staande gebruiken op de Nederlandse Wikipedia. Voorbeelden zijn : Hendrik VII, rooms-koning; Otto II, keizer; Otto II (keizer). Zie de laatste tabel.

Hiermee hoop ik de lopende discussie correct te hebben samengevat en tevens een bijdrage te leveren aan consensus middels deze peiling. Met vriendelijke groet, Art Unbound 28 dec 2008 00:28 (CET)[reageren]

Neveneffecten[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de liefhebbers van de Vlaamse cabaretgroep Neveneffecten, en dan met name van hun televisiereeks Neveneffecten: zie hier op YouTube vanaf 1.10 hun "eerbetoon" aan onze vrije encyclopedie :p

Voor degenen die de serie nog niet kenden: neem een dag vrij, ga naar YouTube en zoek de verschillende afleveringen eens op! (ik kan met name "ITCH" en "Sint Inc" ten zeerste aanraden...)

MvGr Erik'80 · 27 dec 2008 22:06 (CET)[reageren]

pff, op producent staat niet eens een beginnetjesmelding (hoewel dit wel beweerd wordt in dat tv-programma Glimlach MADe 28 dec 2008 09:51 (CET)[reageren]
Waarbij opvalt dat de eerste betekenis van "producent" die bij mij opkomt niet eens besproken wordt. In biologische zin zijn planten de producenten die door fotosynthese de organische stoffen produceren waar de overige organismen van leven. De huidige tekst gaat in feite alleen over vermaakproducenten. Nogal magertjes. Taka 28 dec 2008 13:49 (CET)[reageren]
Voel je vrij en... Knipoog Thoth 28 dec 2008 13:58 (CET)[reageren]
Er is langzamerhand een soort van taakverdeling ontstaan op de wikipedia. Mijn zelfgekozen taak is het af en toe aanwijzen van tekortkomingen. Daar kunnen anderen dan verder mee doen wat ze willen. Taka 28 dec 2008 14:03 (CET)[reageren]
Wikipedia is geen woordenboek, dus die betekenis zou niet vermeld hoeven worden als we er geen artikel over (zouden moeten) hebben. Ik denk dat een dp wel handig zou zijn, om daar ook fabrikant op te vermelden. — Zanaq (?) 28 dec 2008 14:04 (CET)