Wikipedia:Labels/Kwaliteit van bewerkingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze pagina documenteert de campagne Wikipedia labelt kwaliteit van de bewerkingen voor de Nederlandse Wikipedia.

We zullen gebruikmaken van Wikipedia:Labels om van 20.000 willekeurig gekozen bewerkingen te beoordelen of ze wel of niet "schadelijk" zijn en/of of ze wel of niet gedaan zijn vanuit "goede wil", om zodoende classificatoren voor m:Research:Revision scoring as a service te trainen. "Schadelijk" wil zeggen dat jij de bewerking ongedaan zou hebben gemaakt als je hem was tegengekomen, en dat je van mening bent dat deze door een bot zou mogen worden teruggedraaid. Het gaat dus niet om bewerkingen die op zich goed maar voor verbetering vatbaar zijn, zoals bewerkingen waarin spelfouten voorkomen, of bijdragen die inhoudelijk juist zijn maar voor een fout zorgen, bijvoorbeeld doordat een tabel of infobox niet goed is opgemaakt.

Om te beginnen voeg je je naam toe aan onderstaande lijst van vrijwilligers ({{User|Jouw naam}}) en navigeer je naar Wikipedia:Labels. Klik daar op "installeer de gadget". Nadat je de gadget geïnstalleerd hebt navigeer je terug naar Wikipedia:Labels en selecteer je de campagne "Kwaliteit bewerken (20k steekproef, 2015)". Laat een bericht achter op de overlegpagina als je tegen problemen aanloopt of een bewerking wilt bespreken.

Voortgang[bewerken | brontekst bewerken]

4.161 bewerkingen van een label voorzien: 100 % voltooid
(haal gedetailleerde statistieken direct van de server)

Lijst van vrijwilligers[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Woodcutterty (overleg · bijdragen)
  2. MrBlueSky (overleg · bijdragen)
  3. Cattivi (overleg · bijdragen)
  4. Rembert Andy (overleg · bijdragen)
  5. Ad Huikeshoven (overleg · bijdragen)
  6. Sjoerddebruin (overleg · bijdragen)

Waarom?[bewerken | brontekst bewerken]

Zie m:Research:Revision scoring as a service voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Computers zijn heel goed met getallen maar heel slecht in het begrijpen van woorden en hun betekenis. Mensen daarentegen zijn heel goed in het in een oogopslag begrijpen van complexe zaken. Coderen is daarom een veelgebruikt proces waarbij mensen voor computers leesbare informatie ("labels") aan observaties toevoegen. Ons plan is om algoritmes voor machinaal leren te trainen de kwaliteit van bewerkingen te voorspellen. Dit kan vervolgens worden gebruikt in hulpmiddelen als ClueBot NG en Huggle.

Bekende foutmeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Revision not found[bewerken | brontekst bewerken]

Een bekende foutmelding is de volgende:

{
"code": "revision not found",
"message": "Could not get metadata for rev_id=..."
}

Als je deze foutmelding één of slechts enkele keren tegenkomt, vink dan het vakje bij 'Niet zeker?' aan en sla het label op. Het gaat namelijk om een verwijderde paginaversie die eigenlijk niet in de werkset hoort te zitten, en het label zal naderhand toch niet kunnen worden meegenomen. Krijg je echter een hele reeks van dit soort meldingen (een hele werkset bestaat bijvoorbeeld uit verwijderde paginaversies), laat dan even een berichtje achter op de overlegpagina.

Geen verschil[bewerken | brontekst bewerken]

Wordt de melding "Geen verschil" getoond, en het betreft niet een titelwijziging, dan gaat het naar alle waarschijnlijkheid om een paginaversie die om de een of andere reden verborgen is. Label deze alsjeblieft als 'Niet zeker?'