Wikipedia:Opinielokaal/Rampen definieren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Rampen definiëren[bewerken | brontekst bewerken]

Opiniepeiling
Onderwerp Lijsten van rampen definiëren
Stelling Zie hieronder in het grijze kader
Begindatum dinsdag 7 juni 2011 12:00 (n.m.)
Einddatum dinsdag 21 juni 2011 12:00 (n.m.)
Keuzes voor, tegen en neutraal
Coördinator Rodejong
Opmerkingen korte verklaringen toegestaan, lange verklaringen op het overleg
Een opiniepeiling verzamelt meningen van Wikipediagebruikers over een bepaald onderwerp en heeft geen bindende kracht. Gebruik hiervoor een stemming.

Waarom deze peiling?[bewerken | brontekst bewerken]

Op Overleg:Lijst_van_Nederlandse_rampen#Ramp_.28Definitie.29 is er overleg geweest met "argumenten voor" en "argumenten tegen" het aanpassen van de lijst van X rampen met een nieuwe naam of definitie. Er is echter geen eenstemmigheid behaald waardoor de lijsten voortdurend een bron van editwars is geworden.

Welke zaken daar de oorzaak van zijn, zijn bijvoorbeeld: een schietincident (schietpartij van Apeldoorn, schietpartij in een Alphen aan de Rijnse winkelcentrum, etc), de oorlogsjaren (Een bombardement op een stad, een torpedering van een schip, etc), een aanslag (de aanslag op koninginnendag, etc)

Dit soort zaken zijn incidenten en vallen, naar mijn mening, niet onder rampen. Daarnaast is er een grens van vijf doden die geen verwantschap met elkaar hebben. Een grote brand of explosie, waarbij diverse brandweer eenheden uit de omgeving betrokken zijn, of trein die ontspoort en daardoor enorm grote schade veroorzaakt, maar waar geen doden en/of gewonden zijn gevallen, kunnen niet in de lijst worden opgenomen door dat minimum aantal.

Om een duidelijk begrip te krijgen, is er op verschillende overlegpagina's gevraagd om een goede definitie te krijgen. Antwoorden bleken iedere keer naar andere zaken te wijzen. Daarom nu deze peiling.

De volgende zaken verdwijnen van de lijsten:

  • Oorlogsdaden (Bombardementen, torpederingen, etc), deze kunnen in een aparte lijst worden geplaatst, verdeeld naar land, verdeeld per oorlog.
  • Aanslagen (alle incidenten die duidelijk als aanslag zijn bedoeld, schiet-incidenten, de aanslag op Koninginnedag in 2009, etc)

Wat over blijft staat in het volgende kader.

Voorstel[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is een Lijst van X rampen[1] door de eeuwen heen. Een ramp is definieerbaar aan de impact die het heeft op de lokale of nationale bevolking. Een ramp is in het algemeen het gevolg van een plotselinge verandering in een bestaande situatie. Dit is in de laatste eeuw behoorlijk veranderd. Hoewel vroeger vijf vissers uit een dorp die nimmer terugkwamen van zee, als ramp werd bezien, is dit nu niet meer het geval. De globalisering heeft daar mede aan bijgedragen.

Of iets een ramp is, is erg subjectief en en erg afhankelijk van het perceptievermogen van hoe er in de media mee omgesprongen wordt. We baseren ons op Wikipedia echter op betrouwbare bronnen. Door overleg is de volgende consensus bereikt, wat als "ramp" gedefinieerd kan worden, voor allen geldt, dat men hier niet uitgaat van mensen die uit één familie komen:

Het leven/de gezondheid van veel personen, het milieu of grote materiële belangen zijn in ernstige mate geschaad. De coördinatie tussen de hulpdiensten moet duidelijk grootschaliger zijn dan bij een regulier incident. Onderstaande is o.a. afkomstig van het Overleg op de lijst van Nederlandse rampen.


  • Een scheepsramp met 10 of meer doden. (door storm, door een aanvaring, door een menselijke fout)
  • Een treinramp met 10 of meer doden
  • Een vliegtuigramp met 10 of meer doden, en veel gewonden. (door menselijk falen (capitein/vliegleiding), door de natuur (vogels in de motor, blikseminslag), door technisch falen)
  • Epidemieën, pandemieën en plagen onder mensen (Polio, kanker, aids, de pest)
  • Epidemieën, pandemieën en plagen onder dieren (Mond en klauwzeer, vogelgriep, varkenspest)
  • Explosie/brand in fabrieken, mijnen, tunnels en particuliere huizen, waarbij 10 of meer doden vallen of van zo'n grote omvang zijn dat deze "explosie/ramp" de naastgelegen gemeenten bereikt.
  • Een natuurramp waarbij er enorme schade is ontstaan eventueel met doden en gewonden. (Aardbeving, tsunami, overstroming, extreme weersomstandigheden, vulkaanuitbarsting)
  • Een chemische ramp eventueel met doden en gewonden. (Nucleaire catastrofe, olieramp, vervuiling in waterreservoirs)

  1. X staat voor een betreffende lijst, lijst van Nederlandse rampen bijvoorbeeld

Voor[bewerken | brontekst bewerken]

  1. ..

Tegen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Robotje (overleg) 7 jun 2011 13:13 (CEST) - tegen de bijna verdubbeling van ondergrens naar 10 doden en verder komt mij deze peiling als teveel haastwerk/geklungel over (zie OP_1 en OP_2)[reageer]

Neutraal[bewerken | brontekst bewerken]

  1. ..

Afgelasten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Lεodb 7 jun 2011 12:14 (CEST) -- de peiling die hier is opgezet gezet roept sterke vraagtekens op. Het is namelijk niet zo dat het raadplegen van de gemeenschap in de plaats kan staan van het raadplegen van bronnen. Wat een ramp is (of niet) is een literatuurkwestie: uit de relevante documenten geschreven door overheden, uitgevers (kranten, tijdschriften), wetenschappers en wat dies meer zij, dienen wij naar een definitie van rampen (liever: beschrijvingen van) te werken, die vast en zeker niet eenduidig kan zijn: de een noemt iets een ramp de andere niet, zo is het nu eenmaal. Dit vervangen door stemmen kan niet, das de basis van een wikipedia die op bronnen steunt terzijde schuiven.[reageer]
  2. Foxie001 7 jun 2011 15:32 (CEST) Zoals Leo zegt. Als relevante deskundigen de gebeurtenis definiëren als ramp is er sprake van een ramp. Deze peiling lijkt me gebeurtenissen die over het algemeen gedefinieerd worden als ramp uit te sluiten. En omgekeerd gebeurtenissen waar er consensus over is dat het geen ramp was, te definiëren als zijnde een ramp. De definitie van een ramp is, zoals Leo al zei, geen eenduidig begrip.[reageer]
  3. Hettie (overleg) 7 jun 2011 16:25 (CEST) Neem even contact op met de vakgroep rampenstudies in Wageningen, daar weten ze het vast wel.[reageer]