Wikipedia:Stemlokaal/Verbeteringsvoorstellen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verbeteringsvoorstellen[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruikers worden uitgenodigd over de opzet van deze stemming mee te denken alvorens hij start.
Onderwerp Verbeteringsvoorstellen
Begindatum 20 juni 2008, 00.30 uur de stemming is vooralsnog gecanceld
Einddatum 17 juli 2008 00.30 uur (i.v.m. start vakantie langere looptijd) de stemming is vooralsnog gecanceld
Quorum 50 per voorstel
Meerderheid 55% per voorstel
Stemopties Voor voorstel, tegen voorstel
Stemcoördinator Gebruiker:Tjako
Overleg/commentaar/opmerkingen/stemverklaringen Gelieve op deze pagina slechts uw stem uit te brengen. Stemverklaringen, opmerkingen, commentaren en overleg kunt u plaatsen op de overlegpagina Overleg Wikipedia:Stemlokaal/Verbeteringsvoorstellen.


de stemming is vooralsnog gecanceld

Deze stemming bestaat uit drie onderdelen/voorstellen waarover gestemd wordt.

Introductie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij bijdragers aan de Wikipedia gaan we altijd primair van goede wil uit, een positief standpunt, dat in het verleden -toen de gemeenschap nog kleiner was- vruchten af bleek te werpen. Helaas zijn er met de groei van de Wikipedia ook gebruikers toegetreden die aan de Wikipedia niet altijd met evenveel positiviteit en niet altijd evident uitgaand van goede wil bijdragen. Het is echter van tweeën één: OF men wil vanuit goede wil bijdragen, OF men hoort hier gewoon niet thuis. De gemeenschap heeft ervoor gekozen om diverse middelen in te zetten om kwaadwillenden of wangedragers op de Wikipedia te weren. Eén zo'n middel is blokkade. In de huidige situatie zijn blokkades (van uiteenlopende duur) van geregistreerde gebruikers echter een niet altijd effectief middel. Vaak leiden blokkades tot gedoe, discussie en wordt een blokkade als straf gezien of toegepast. Ook zijn er te veel soorten en duren van blokkades. Om tot effectievere regelgeving te komen is onderstaand voorstel bedoeld. Daarnaast wordt getracht een beter soort commissie te realiseren, die de huidige arbitragecommissie kan vervangen, zodat ook problemen rond blokkades beter kunnen worden behandeld.

Het voorstel is derhalve drieledig:

Men leze ook de toelichting hieronder.

Toelichting[bewerken | brontekst bewerken]

Om uit de onwenselijke situatie te geraken waarin een arb.com. soms moet beslissen over zaken die door delen van de gemeenschap als probleem of conflict worden aangedragen, met name perikelen rond omstreden blokkades van geregistreerde gebruikers, zou wellicht een reglementaire wijziging kunnen worden doorgevoerd, waarbij ingeval gebruikers het idee hebben dat een andere gebruiker de wikipedia frustreert of ondermijnt op grond van zijn edits en/of stijl van overleg, gebruikers een stemming kunnen opzetten omtrent een permanent blok van dat soort gebruikers. Als die stemming geen absolute meerderheid van zeg 66% (2/3) behaalt, dan mag de gebruiker aanblijven, en vervallen blokkades uit eventuele dossiers, en begint de gebruiker in kwestie met een schone lei. Ingeval de gebruiker wordt weggestemd heeft ie pech en is ie z'n wikirechten kwijt.

Dit is enerzijds een stok-achter-de-deur om vooral constructief te denken en te doen, overleg te zoeken, positief bij te dragen, en editwar's te voorkomen, anderzijds een middel dat we nog niet hebben ingezet: eventueel kan dan een forse meerderheid onwenselijk gedrag op deze wijze pareren en de wiki beschermen tegen dit soort onwenselijk gedrag.

Het dient elke gebruiker vrij te staan deze procedure te starten, je zou kunnen denken aan een verplichte stemprocedure van minstens een week, en een minimumquorum van zeg 40 geldige stemmen, van gebruikers die minstens 200 edits hebben gedaan.

Hierbij zou ook de huidige arb.com. een andere invulling krijgen. Vandaar dat de huidige arb.com. wordt afgeschaft en er "De Commissie" voor in de plaats komt, met aangepast takenpakket. Een dergelijke procedure zou "De Commissie" ontlasten en niet langer een arb.com. dwingen om zelf regels te verzinnen, en zou de gemeenschap een fors stuk verantwoordelijker maken voor hun gedrag en verhoudingen onderling. We stappen dan niet meer bij elk wissewasje naar de blokkadepagina toe, en we houden slechts korte afkoelblokjes van maximaal 1 dag zonder verhogingsregel voor de lichte gevallen, en als men dus een zwaarder middel zoekt zou deze procedure moeten worden aangeroepen.

Hiermee zouden dan de oplopende bloks van 3 dagen en langer kunnen vervallen en slechts de 'eeuwige' blok van minimaal een jaar en maximaal permanent overblijven.

In dat geval krijgt en blok weer betekenis (hetzij om af te koelen, hetzij om ongewenst gedrag dat zeer disruptief gevonden wordt aan de gemeenschap ter beoordeling voor te leggen. In dit geval werkt een blok ook niet langer als strafmaatregel maar als maatregel ter bescherming van de opbouw van de encyclopedie en de werksfeer.


Na aanname van de voorstellen kunnen indien van toepassing nog nadere praktische zaken geregeld worden zoals:

    • Het aanpassen van helppagina's, archiveren van oude pagina's, en de nieuwe procedure en alle pagina's van "De Commissie" zo snel mogelijk inrichten voor gebruik.
    • Het opstarten van verkiezingen voor leden van "De Commissie".
    • Het melden aan Wiki Foundation dat de arb.com. is opgeheven en is vervangen door "De Commissie". (Dit i.v.m. checkuserbevoegdheden, waarvoor de WF toestemming moet geven.)

Na aanname van deze voorstellen wordt e.e.a. geëvalueerd na een half jaar, zodat eventuele niet goed functionerende onderdelen kunnen worden bijgesteld.


Stemvoorstel 1: Opheffen van de arbitragecommissie en instelling van "De Commissie"[bewerken | brontekst bewerken]

  • Indien dit voorstel wordt aangenomen:
    • Wordt het voorstel slechts ten uitvoer gebracht indien ook stemvoorstel 2 aangenomen wordt.
    • Blijft de huidige arbitragecommissie ad interim functioneren totdat er minimaal 5 leden van "De Commissie" gekozen zijn.
    • Wordt zo snel mogelijk de verkiezing voor leden van "De Commissie" opgestart.
    • Vervalt na verkiezing van "De Commissie" het huidige reglement voor de arbitragecommissie, en zullen alle lopende en afgelopen pagina's in Wikipedia:Arbitragecommissie gearchiveerd worden
    • Wordt na eerste verkiezing van minimaal 5 leden voor "De Commissie" de huidige arbitragecommissie ontbonden en houdt de arbitragecommissie op te bestaan.
    • Worden lopende zaken en niet-afgeronde zaken na verkiezing van "De Commissie" overgedragen aan "De Commissie" ter beoordeling
Voor[bewerken | brontekst bewerken]
  1. ....
Tegen[bewerken | brontekst bewerken]
  1. ....

Stemvoorstel 2: Nieuw Reglement voor "De Commissie"[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dit reglement treedt slechts in werking indien stemvoorstel 1 wordt aangenomen.
  • Onderstaande tekst waarover gestemd wordt zal het nieuwe reglement van "De Commissie" vormen (daarbij wordt de nummering tevens de artikelnummering):
  1. "De Commissie" is een door de gemeenschap gekozen orgaan dat tot taak heeft om aan haar gerichte verzoeken tot een zaak te behandelen. "De Commissie" functioneert autonoom, en bepaalt zelf hoevaak en hoeveel overleg zij heeft en in welke samenstelling en via welke kanalen zij dat wenst te doen. De taken van "De Commissie" hoeven zich niet te beperken tot het behandelen van verzoeken. De hieronder genoemde punten kunnen tevens tot het takenpakket worden gerekend. Het karakter van "De Commissie" is dat van een adviesorgaan.
    1. "De Commissie" houdt zich niet rechtstreeks bezig met conflicten tussen gebruikers, maar kan desgevraagd een zaak aannemen die over een conflict of probleem tussen gebruikers handelt.
    2. Indien gebruikers zelf niet uit een conflict of probleem komen kunnen zij een verzoek indienen voor behandeling van een zaak bij "De Commissie".
    3. Elke gebruiker kan over elke zaak die hij/zij wenselijk acht een verzoek indienen bij "De Commissie". Dit is dus niet beperkt tot conflicten.
    4. Of "De Commissie" een zaak aanneemt of afwijst is ter beoordeling van "De Commissie" zelf.
      1. Bij aanname of afwijzing van een zaak meldt "De Commissie" dit op een zaken-pagina, met daarbij de motivatie van aanname of afwijzing.
      2. Bij aanname staat het "De Commissie" vrij advies in te winnen, meningen te peilen, onderzoek te doen, en tot een eigen oordeel te komen.
        1. Mocht dit oordeel een besluit in de vorm van een maatregel inhouden dan dient de gemeenschap dat besluit (de voorgestelde maatregel) te bekrachtigen middels een stemming.
        2. Mocht dit oordeel slechts een advies inhouden dan is bekrachtiging door de gemeenschap niet noodzakelijk.
        3. Mocht "De Commissie" niet in staat zijn tot een oordeel, advies of besluit te komen kan ze alsnog een zaak afwijzen, of kenbaar maken dat ze niet tot een oordeel, advies of besluit kan komen.
        4. Mocht "De Commissie" van mening zijn of geraken dat omstandigheden gewijzigd zijn, dan kan ze eerder gedane uitspraken, adviezen, of besluiten herroepen. Dat dient dan gemeld te worden aan de gemeenschap.
          1. Het herroepen van een door de gemeenschap eerder gesanctioneerd besluit, wil zeggen dat "De Commissie" met een nieuw of gewijzigd voorstel zal komen, dat dan op zijn beurt weer ter beoordeling aan de gemeenschap zal worden voorgelegd.
          2. Totdat zo een eventueel nieuw of gewijzigd besluit is gesanctioneerd door de gemeenschap blijft het oude van kracht.
  2. "De Commissie" kan zelfstandig of op verzoek van gebruikers de toepassing van regels en richtlijnen evalueren, daarin hiaten onderzoeken, en voorstellen ontwikkelen om aan de bezwaren eventueel een oplossingsmogelijkheid te geven. "De Commissie" wordt een adviserend instituut dat - indien zij dat wensen of indien er een zaak is waarin toetsing wenselijk is - de regels toetst op naleving en/of hiaten en/of tegenstrijdigheden.
  3. "De Commissie" kan desgevraagd of ongevraagd adviezen verstrekken aan gebruikers
  4. "De Commissie" kan elke denkbare maatregel voorleggen aan de gemeenschap om de encyclopedie te beschermen. Zo'n maatregel dient dan middels een stemming te worden goedgekeurd.
  5. "De Commissie" behandelt en beoordeelt ontsnappingsverzoeken van permanent geblokkeerde gebruikers, en legt haar bevindingen aan de gemeenschap voor ter beoordeling. Indien gewenst kan "De Commissie" een permanente blokkade ongedaan maken, mits er door haar zwaarwegende gronden zijn gevonden in de bestaande regelgeving die een permanent blok onrechtvaardig doen schijnen.
  6. "De Commissie" draagt zorg voor aanwezigheid van voldoende checkusers, volgens minimaal het protocol van de Wikipedia Foundation.
    1. Indien nieuwe checkusers nodig zijn doet "De Commissie" een voorstel aan de gemeenschap, waarna een stemming over nieuwe benoemingen kan volgen.
    2. "De Commissie" heeft het recht checkusers uit hun functie te zetten.
  7. Invulling van "De Commissie"
    1. "De Commissie" bestaat uit minimaal 5 en maximaal 11 leden, die door de gemeenschap middels een officiële stemming gekozen worden.
    2. Om lid te worden van "De Commissie" kan iedere geregistreerde gebruiker zich kandideren die minimaal 500 edits in de hoofdnaamruimte heeft gedaan, en die minimaal 3 maanden als gebruiker geregistreerd is.
      1. Kandideren kan enkel indien er op een moment minder dan 11 leden zijn.
      2. Er zal een speciale kandidatenpagina worden opgesteld waarop kandidaten die aan de voorwaarden voldoen zich kunnen melden, en alwaar de stemming over de kandidaat plaatsvindt.
    3. Een Commissie-lid mag maximaal 2 jaar aanblijven tenzij tussentijds het vertrouwen (middels een stemming of peiling in de gemeenschap) is opgezegd. Na 2 jaar zitting kan een Commissielid herkozen worden indien deze zich opnieuw kandideert.
  8. "De Commissie" brengt maandelijks verslag uit van voortgang in lopende zaken voorzover meldenswaard (zulks ter beoordeling van "De Commissie" en/of indien gebruikers erom verzoeken), op een aparte pagina, en daarnaast degewenst tussentijds indien zij daartoe reden ziet.
  9. Ten allen tijde spreekt "De Commissie" uit 1 mond, ongeacht hoeveel leden van "De Commissie" zich met een zaak bezig houden. Leden van "De Commissie" mogen echter op persoonlijke titel hun ideeën ventileren in de gemeenschap. Wel geldt dat officiële uitspraken namens "De Commissie" door alle Commissieleden gedragen dienen te worden.
  10. Hoeveel leden van "De Commissie" zich met bepaalde werkzaamheden van "De Commissie" bezighouden bepaalt "De Commissie" intern.
Voor[bewerken | brontekst bewerken]
  1. ....
Tegen[bewerken | brontekst bewerken]
  1. ....

Stemvoorstel 3: Aanpassing Wikipedia:Richtlijnen voor moderatoren (betreft het gedeelte: richtlijn blokkeren geregistreerde gebruikers)[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige tekst:[bewerken | brontekst bewerken]

Een geregistreerde gebruiker blokkeren

Zorg dat u zeer zeker bent van uw zaak als u dat doet. Het is ten zeerste aangewezen eerst overleg te plegen met de andere medewerkers en de "overtreder" alvorens een geregistreerde gebruiker te blokkeren.

Regels
Er zijn 2 soorten geregistreerde gebruikers:
  • Een ordinaire vandaal die de moeite gedaan heeft een account aan te maken
    • In dit geval zijn dezelfde regels als voor het blokkeren van een IP-adres van toepassing. Als de gebruiker enkel vandalistische bewerkingen doet en geen enkele edit heeft gedaan die getuigt van goede wil kun je hem voor onbepaalde tijd blokkeren
    • Informeer de andere moderators hierover (moderator-mail of Wikipedia:Blokkeringsmeldingen)
  • Een echte geregistreerde gebruiker
    • Er wordt onderscheid gemaakt tussen kortdurende, correctieve blokkeringen en langdurige blokkeringen wegens bedreiging van de werksfeer of de opbouw van de encyclopedie. Het langdurig blokkeren van een echte geregistreerde gebruiker (geen ingelogde vandaal) is te allen tijde onderworpen aan instemming van de gemeenschap. Blokkeringen dienen onmiddellijk te worden gemeld op Wikipedia:Blokkeringsmeldingen onder toevoeging van een duidelijke motivering. Bij blokkeringen van geregistreerde gebruikers gelden voorts de volgende richtlijnen:
      1. Korte blokkeringen voor lichte overtredingen (correctieve of zgn. 'afkoelbloks') mogen worden opgelegd met een blokkeringsduur van ten hoogste 24 uur. Bij herhaling of na soortgelijk wangedrag kan een verhoging van de blokkeertermijn worden toegepast.
      2. Boven de blokkeertermijn voor lichte overtredingen geldt een verhogingsregel, als volgt: 3 dagen, 1 week, 2 weken, 1 maand, 3 maanden, 6 maanden, 1 jaar. De verhogingsregel vervalt wanneer een gebruiker gedurende zes maanden niet geblokkeerd is geweest.
      3. Blokkeringen vanaf drie dagen kunnen op twee manieren worden aangevochten:
        1. door een blokpeiling op wikipedia:blokkeringsmeldingen/Blokpeilingen. Een blokpeiling heeft een duur van 24 uur vanaf het moment dat ze op wikipedia:mededelingen is aangekondigd. Door andere geregistreerde gebruikers kan naar eigen inzicht een voor- of tegenstem worden geplaatst. De blokkering wordt gehandhaafd indien hierdoor een meerderheid is bereikt binnen de eerder omschreven 24 uur; zo niet, dan wordt zij beëindigd. Indien een blokkering via een dergelijke peiling een vorige maal is goedgekeurd, kan de eerstvolgende verhoging niet meer worden aangevochten.
        2. de geblokkeerde gebruiker of derden kunnen een beroep doen op de Arbcom; echter pas bij blokkeringen boven 3 dagen. Dit in overeenstemming met de Arbcom-reglementen.
      4. Zeer lange blokkeringen van 3 maanden of langer kunnen niet als eerste sanctie worden opgelegd, en hebben voorafgaande instemming van de gemeenschap nodig middels een aangekondigde peiling. Er gelden echter de volgende uitzonderingen:
        1. Misbruik van sokpoppen;
        2. Zware persoonlijke aanvallen, waaronder herhaalde racistische uitlatingen of laster;
        3. Ongewenst openbaar maken van privégegevens;
      In deze gevallen kan een blokkering voor onbepaalde tijd worden opgelegd.


Elke lopende blokkering krijgt automatisch een vermelding in het Speciaal:Ipblocklist, de blokkering is in ieder geval te zien in Speciaal:Log/block. Verder wordt de blokkering van een geregistreerde gebruiker bij voorkeur eveneens opgenomen in Wikipedia:Blokkeringsmeldingen.
Een moderator mag vrij een gebruiker blokkeren voor testdoeleinden voor zover dit niet een andere gebruiker stoort. Dit kan normaal enkel de account van de moderator zelf of de speciale account Blokpop zijn.

Voorgestelde tekstaanpassing[bewerken | brontekst bewerken]

Een geregistreerde gebruiker blokkeren:
Zorg dat u zeer zeker bent van uw zaak als u dat doet. Het is ten zeerste aangewezen eerst overleg te plegen met de andere medewerkers en de "overtreder" alvorens een geregistreerde gebruiker te blokkeren.

  1. Er zijn voor geregistreerde gebruikers slechts 3 blokkade-trajecten:
    1. Direkte blokkade op grond van overduidelijk vandalisme, waarbij de eerste keer voor 24 uur wordt geblokkeerd door een dienstdoend moderator, bij recidive gelijk permanent wordt geblokkeerd, zonder stemming vooraf, door de dienstdoend moderator. Een stemming hierover is niet nodig.
      1. Let wel: permanente blokkade kan direkt na constatering van recidive worden opgelegd.
      2. Let wel: vandalismebeoordeling is een soms lastige zaak, die goed afgewogen dient te worden.
      3. Er is ingeval van een permanente blokkade volgend op een waarschuwende blokkade voor vandalisme een ontsnappingsclausule om via "De Commissie" (Dit wordt overal in dit stemvoorstel vervangen door "de Arbitragecommissie" indien de stemvoorstellen 1 en 2 over "De Commissie" niet worden aangenomen) een weging te vragen over rechtvaardigheid van dit permanente blok. De wegens vandalisme geblokkeerde heeft daartoe de mogelijkheid om via e-mail een verzoek tot deblokkering en 'schone lei' te doen bij "De Commissie". Het is echter aan "De Commissie" om te beoordelen of dat verzoek al dan niet wordt behandeld of ingewilligd.
    2. Korte afkoelblokkades met een duur van maximaal 24 uur.
      1. Voorwaarden:
        1. Tussen het einde van een afkoelblokkade en aanvang van een eventuele volgende blokkade moet minimaal 48 uur (2 dagen) zitten, omdat anders blokmoeheid kan optreden
        2. Een moderator legt een afkoelblokkade op, er kan hiertoe door elke gebruiker om verzocht worden op de regblokverzoekpagina. Een moderator beoordeelt dat verzoek.
        3. Een afkoelblok wordt toegepast als er sprake is van:
          1. Edit war, of
          2. Ongewenst gedrag dat niet structureel is. Hieronder wordt verstaan:
            1. Editten in andermans bijdragen op overlegpagina's en overige pagina's buiten de hoofdnaamruimte, of
            2. Een persoonlijke aanval, of
            3. Grof, kwetsend of beledigend taalgebruik (vb. krachttermen, vloeken, beledigende omschrijvingen)
      2. Een afkoelblok kan niet worden aangevochten.
    3. Permanente blokkade (voor alle zaken die niet onder type 1 blokkade wegens vandalisme vallen) (minimaal een jaar, in extreem ernstige gevallen eeuwigdurend)
      1. Let wel: een permanente blokkade dient voorafgegaan te worden door een officiële stemming!
      2. Een moderator legt zo'n blok op maar slechts nadat de gemeenschap hiertoe middels een officiële stemming zoals onder beschreven vooraf om heeft verzocht.
      3. Dit blok kent de volgende voorwaarden:
        1. Stemming wordt aangekondigd in mededelingen, lopende stemmingen en in de kroeg
        2. Stemming loopt exact een week vanaf het moment van aankondiging
        3. Quorum: 40 geldige stemmen
        4. Uitslag bindend
        5. Minimaal vereiste meerderheid: 66% (2/3) van het totaal aan uitgebrachte geldige voor- en tegenstemmen
        6. Stemopties: voor/tegen
        7. Aanvullende stemopties: 1 jaar blok, permanent
        8. Iedere gebruiker kan zo'n stemming aanvragen, op grond van:
          1. Minimaal 3 PA's in een tijdspanne van 24 uur, of
          2. Voortdurend grof taal gebruik (minimaal 3 uitingen in 24 uur) of,
          3. Voortdurende edit wars (minimaal 3 edit wars in een week), of
          4. Voortdurend gedrag dat structureel als onwenselijk beschouwd wordt, of:
          5. Misbruik van sokpoppen in editwars, verwijderdiscussies, officiële stemmingen en peilingen
        9. Er is een ontsnappingsclausule voor de geblokkeerde om via e-mail aan "De Commissie" een weging te vragen over rechtvaardigheid van dit permanente blok.
        10. Er moet tussen een eerdere negatieve stemming (i.e. een afgewezen permanente blokkade) en een nieuwe stemming een periode van 4 weken zitten, anders mag een nieuwe stemming over blokkade van dezelfde gebruiker niet gestart worden.
  2. De blokkade dient te worden gemeld op de overlegpagina van de gebruiker, in het blokkeerlogboek en op Wikipedia:Blokkeringsmeldingen, met een duidelijke motivatie van de blokkerend moderator, en met aangave van het toegepaste blokkeertype.
  3. Ingeval een type 1 (overduidelijk vandalisme) of 2 (afkoel) blokkade wordt toegepast dient op de overlegpagina van de betreffende geblokte ook vermeld te worden waarvoor hij is geblokt en (als waarschuwing!) dat het zware gevolgen (permanent blok type 3) kan hebben als recidive optreedt.
  4. Een moderator mag vrij een gebruiker blokkeren voor testdoeleinden voor zover dit niet een andere gebruiker stoort. Dit kan normaal enkel de account van de moderator zelf of de speciale account Blokpop zijn.
  5. Een moderator mag een gebruiker op diens eigen verzoek blokkeren voor een bepaalde duur. (Bijvoorbeeld om wikiverslaafden te doen afkicken, of gebruikers tegemoet te komen die om welke reden dan ook een tijd niet willen meedoen).
Voor aanpassing richtlijn[bewerken | brontekst bewerken]
  1. ....
Tegen aanpassing richtlijn[bewerken | brontekst bewerken]
  1. ....