Naar inhoud springen

Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/Vlaanderen/Meetjeslandse Meesters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Erfgoedcel Meetjesland (COMEET) organiseert samen met Wikimedia België een campagne om de lokale kunstenaars uit het Meetjesland beter te beschrijven en kenbaar te maken op Wikidata, Wikipedia en Wikimedia Commons.

We beschrijven kunstenaars uit de gemeenten en steden van Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zelzate.

Aanleiding voor de campagne[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van het project Meetjeslandse Meesters ging de erfgoedcel op zoek naar het lokale artistieke verleden in het Meetjesland. Samen met kunstexperten legden we enkele richtlijnen vast om te kunnen spreken van een Meetjeslandse Meester. We kozen ervoor om kunstenaars enkel postuum op de lijst te zetten. Verder moeten één of meerdere van deze criteria van toepassing zijn:

  • De kunstenaar is geboren, gestorven of heeft een tijdje gewerkt in het Meetjesland.
  • De kunstenaar wordt erkend binnen het artistieke milieu: hij of zij genoot een artistieke opleiding, zijn of haar werk circuleert in veilinghuizen, galeries, of zit in museale collecties.
  • De kunstenaar genereert een lokale trots: er zijn straatnamen, standbeelden, prijzen e.d. vernoemd naar de kunstenaar. De lokale (erfgoed)gemeenschap is trots op ‘zijn’ meester.

Overzicht artistiek Erfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Deze lijst van kunstenaars gaf tijdens het project aanleiding tot tal van artistieke activiteiten. Hedendaagse kunstenaars lieten zich inspireren, er waren overzichtstentoonstellingen en gidsbeurten. Oude kunst inspireert nieuwe en blijft zo relevant. Dit project kwam tot stand dankzij de subsidies van de Vlaamse en Oost-Vlaamse overheid via een plattelandplusproject.

Via deze campagne zetten we het project verder en willen we de lijst van meesters blijven aanvullen. Het is niet de bedoeling om een canon of vaste lijst te creëren, maar om deze dynamisch en open te houden. Iedereen kan meeschrijven aan de artikels of meesters toevoegen aan de lijst. Een ideaal uitgangspunt dus voor een Wikipediacampagne.

Deelprojecten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]