Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/Vlaanderen/Pajottenland-Zennevallei/2020-04-07

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schrijven voor Wikipedia door Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei (presentatie)

We waren met 16 deelnemers, wat een extreem success was. Ik vond de deelnemers heel capabel. Het was de eerste keer dat ik zoveel interessante vragen gekregen heb. Het was ook de eerste keer dat we zulk een webinar gerealiseerd hebben...

De kwaliteit van de (persoonlijke) Wi-Fi verbindingen kon beter. Alsook het uitschakelen van de microfoon voor deelnemers die niet aan het woord waren (vermijden van storende geluiden). Voorzie tevens een batterijlader voor lange sessies...

Heel veel vragen werden beantwoord.

Verkorte link naar het project https://nl.wikipedia.org - dan zoeken naar "WP:Pajottenland" (plus de subpagina's).

Vragen van de deelnemers[bewerken | brontekst bewerken]

En antwoorden...

Wat is een infobox?
Een infobox is een automatische informatiebron rechts-bovenaan een pagina, b.v. Template:Infobox schilderij op pagina Het Lam Gods (gebroeders Van Eyck). Bij sommige talen is dit volautomatisch vanuit Wikidata. Op de Nederlandstalige blijft dit manueel (jammer).
Hoe een account aanmaken?
Zie Speciaal:GebruikerAanmaken.
Wat is een vrije licentie?
Een vrije licentie kan worden gebruikt voor ieder ander (derde) project met een gelijkaardige licentie, zonder expliciet toelating te moeten vragen, ook buiten Wikipedia/Wikimedia. Bijvoorbeeld kunnen privé-bedrijven MediaWiki installeren en alle Wikimedia Commons afbeeldingen vrij gebruiken.
Ik kan dus beter eerst een artikel maken in mijn kladblok?
Ja, dan kan je het artikel afwerken, in meerdere stappen, alvorens het te publiceren.
Moet men toelating vragen om artikels te wijzigen?
Neen, iedere vrijwilliger geeft expliciet toelating dat iedereen zijn bijdrage mag aanpassen naar eigen goeddunken, zonder expliciet toelating te hoeven vragen (Share-alike licentie).
Verantwoordelijkheid?
Iedere Wikipediaan is verantwoordelijk voor zijn eigen bijdragen. Je moet absoluut de regels van auteursrecht stipt opvolgen. In principe kan je sancties oplopen (intern => blaam of blokkering, tijdelijk of permanent) of rechtszaken (extern). Dus blijf correct en vriendelijk bij het aanpassen van artikels...
Ik heb bij eerdere pogingen om pagina's aan te passen gehad dat mijn wijzigingen meteen ongedaan gemaakt werden door een andere gebruiker. Zijn er tips om dat te kunnen vermijden?
Ja, zorg voor een goede artikelnaam (lemma), een goede inleiding, een goede structuur, een of meer afbeeldingen, een of meerdere categoriën, referenties. Het is ook beter om uw artikel door iemand te laten nalezen, alvorens te publiceren.
Kan je een volledig artikel "overschrijven"?
Neen, dat zullen de gemeenschap, en de vorige auteurs niet aanvaarden. Probeer stap per stap te wijzigen. De geschiedenis van alle versies worden bewaard, dus je kan altijd terugkeren naar een vorige versie. Wikipedia is volledig transparant. Iedereen kan alles wijzigen, maar iedereen kan ook alles lezen. Daarom moeten we op de overlegpagina's ook vriendelijk zijn tegen elkaar.
Vandalisme wordt normaal binnen de paar minuten ontdekt en gecorrigeerd, door bots of administrators, of iedere vrijwilliger die de aanpassingen volgt. Er bestaat een real-time RTRC tool voor opvolging van alle edits die op Wikipedia gebeuren (per taal).
Hoe kan je overleggen met andere auteurs?
Drie manieren; via de overlegpagina van het betreffende artikel of de overlegpagina van een andere auteur. Op die manier kan je met mekaar communiceren. Al deze berichten zijn publiek leesbaar. Je kan ook via Wikipedia email sturen naar andere gebruikers (dit is privé).
Hoe kan je verwittigd worden als een artikel aangepast wordt?
Je kan de pagina op je volglijst zetten. Je kan aanvinken dat je e-mail wil ontvangen als het artikel wordt aangepast.
Over auteursrechten en vrije licenties
De Ferrariskaarten zijn public domain – de auteur is immers meer dan 70 jaar geleden overleden. Maar de afgeleide boeken (edities van een uitgeverij), zoals b.v. “De grote atlas van Ferraris” – die ik van collega’s bij mijn pensionering gekregen heb [ik was actief als geospatiaal specialist; (mobiel en vast internet) netwerk optimalisatie] – vallen (als editie) onder de klassieke auteursrechten.
Prentkaarten
Voor prentkaarten geldt in principe 70 jaar na het overlijden van de fotograaf.
  • Er is wel een speciale regeling als de fotograaf niet gekend is (≠ onbekend → bekendheid)
  • Of voor Franse oorlogsinvaliden, waarvan de erfgenamen nog langer de auteursrechten hebben
  • De fotograaf kan ook altijd beslissen om zijn werk(en) onder een vrije licentie te brengen (zoals iedereen doet die een foto oplaadt naar https://commons.wikimedia.org)
  • Voor permanent tentoongestelde werken in publieke gebouwen geld in België sinds 15 juli 2016 Vrijheid van panorama, b.v. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Erudimus_qui_custodient_terrae_fertilitatem.jpg
  • We hebben een voorbeeld van een Brusselse professor die al zijn boeken onder public domain heeft gebracht kort voor zijn overlijden (veel gemakkelijker dan dat we alle erfgenamen moeten overtuigen van een vrije licentie)
Metadata en beschrijving van foto's
Deze kunnen ten alle tijde aangepast worden. De metadata van een foto kan jij (en alle andere Wikipedianen) altijd wijzigen – iedereen bouwt verder op de inspanningen van alle anderen.
  • De EXIF-data geven het camera-standpunt door, wat verschillend is van de coördinaten van het object!
  • Je kan altijd clicken op “Edit” en dan de Location-template aanpassen met de nieuwe LAT/LON parameters
  • Als je me uw gebruikersnaam of de URL van de foto laat weten kan ik je meer concrete uitleg geven?
Categoriën voor Wikipedia en Wikimedia Commons
Voor categorieën vermelden we steeds het laagste niveau, b.v [[Category:De Troch brewery]] i.p.v. [[Category:Brouwerij]]. Categorieën op Wikimedia Commons worden in principe in het Engels geschreven (gemeenschappelijk project ten dienste van alle Wikipedia's, andere projecten van de Wikimedia Foundation, en zelfs derde partijen).
Ik ben nu bezig aan een beschrijving van de modernistische Christus Koningkerk in Aarschot. Deze  heeft een interessant interieur, enerzijds omwille van de architectuur en anderzijds omwille van bijzonder kerkmeubilair (altaar, doopvont, …) en enkele moderne beelden. Maar ik zie uiterst zelden foto’s van kerkinterieurs op Wikipedia. Is dit omwille van auteursrechten of toeval en mag dit toch gepubliceerd worden?
Foto’s van kerkgebouwen en hun interieur zijn toegelaten onder de Belgische wet van 15 juli 2016 Vrijheid van Panorama. Kerkgebouwen omdat ze zichtbaar zijn vanop de openbare ruimte. Het interieur omdat het permanent tentoongestelde stukken zijn binnenin een openbaar gebouw. Ook geldig b.v. voor kunstwerken die permanent opgesteld staan in een universiteitsgebouw of b.v. in een gemeentehuis of stadhuis… Dit vormt dus geen probleem. Je hoeft nergens toelating voor te vragen. Als je hierover aangesproken wordt, kan je gewoon verwijzen naar de wet... iedereen wordt verondersteld de wet te kennen?
Merk op dat tijdelijke tentoonstellingen niet toegelaten zijn, en dat musea beperkingen kunnen opleggen b.v. het gebruik van tripods, of flash light omdat dit de andere bezoekers kan storen. Sommige musea voorzien speciale sessies voor Wikipediafotografen. Informeer hierover. Mogelijks kan je, in overleg met een archivaris en op afspraak, ook archiefstukken fotograferen?
Voor Wikipedia moeten de foto’s beschikbaar zijn onder een vrije licentie, en natuurlijk moeten ze een algemeen informatieve doelstelling hebben.
De beperking is dat enkel de fotograaf zijn eigen foto’s mag vrijgeven onder een vrije licentie. Daarom raad ik u aan om zelf foto’s te gaan nemen van deze interieurs en de foto’s zelf op te laden onder een licentie “gelijk delen” (CC BY-SA 4.0).
Het is goed om een foto niet op te laden, als er al een foto van goede kwaliteit over het onderwerp bestaat. Maar als jij een betere foto hebt, mag je uw foto opladen. Als je goede argumenten hebt, mag je zelfs een andere versie "overschrijven", in principe zelfs zonder de andere fotograaf hierover te contacteren/informeren. Af en toe zijn er nog verouderde foto's genomen met een camera met een (te) lage resolutie van 600x400 pixels. Als je niet zeker bent, laadt dan gewoon je foto op als een volledig nieuwe bijdrage. Het voordeel om een eerdere versie te overschrijven is dat de metadata automatisch wordt herbruikt, en de nieuwe versie van de foto automatisch wordt gebruikt op alle Wikipedia's en andere Wikimedia-projecten. De originele bestandsnaam blijft immers behouden.

Bedankt om aan de slag te gaan met Wikipedia!

Volgende stappen[bewerken | brontekst bewerken]

De sessie van 21 april zal gelijkaardig zijn aan die van 7 april; maar de deelnemers en hun vragen zullen zeker verschillen. Als je naar de webinar campagne-site gaat, kun je daar de video van het webinar van 7 april en de inhoud van de chat vinden.

Er komt nog wel een 3e sessie voor (meer) gevorderden (iedereen de basisopleiding heeft gevolgd of reeds ervaring heeft met Schrijven voor Wikipedia)

Externe linken[bewerken | brontekst bewerken]