Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/Vlaanderen/Wiki Loves Living Heritage in Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

3 juni 2023

Het Wiki-project Wiki Loves Living Heritage in Vlaanderen wil immaterieel cultureel erfgoed (ICE, ICH) beter kenbaar maken bij het publiek. Het wil ook de Wikimedia-gemeenschap aanzetten om vrije kennis over erfgoed te verzamelen, samen met de vele betrokken erfgoedgemeenschappen, erfgoedorganisaties, enzovoort.

Het project sluit aan bij de internationale campagne Wiki Loves Living Heritage. De Belgische fotocampagne Wiki Loves Living Heritage van 2023 wil de nodige aandacht geven aan Belgisch levend erfgoed.

Het project is een samenwerking van Werkplaats immaterieel erfgoed, de Vlaamse Unesco Commissie en Wikimedia Belgium, en met medewerking van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Let op: de term Levend erfgoed (s.s.) verwijst in Vlaanderen ook specifiek naar dierenrassen. Dit project gaat ruimer over ‘living heritage’, wat als term internationaal gebruikt wordt als synoniem voor ‘immaterieel cultureel erfgoed’ i.k.v. de UNESCO 2003 Conventie

Met 3 actielijnen gaan we immaterieel erfgoed in de wikimedia-platformen brengen:

  • Foto’s en video's maken, verzamelen en delen van immaterieel erfgoed
  • Wikipedia-pagina’s schrijven over immaterieel erfgoed
  • Wikidata-registratie van de Inventaris Vlaanderen. Deze activiteiten maken gebruik van Wikimedia Commons, Wikidata en Wikipedia. Er is ook ondersteuning van andere, meer technische en projectmatige Wikimedia-platformen.

Deze activiteiten krijgen vorm vanuit samenwerking en overleg tussen de erfgoedgemeenschappen, Werkplaats immaterieel erfgoed, Wikimedia Belgium en het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Fotocampagne Wiki Loves Heritage: met Living Heritage in het hart in 2023![bewerken | brontekst bewerken]

De Belgische fotocampagne Wiki Loves Heritage van 2023 wil de nodige aandacht geven aan levend erfgoed. Het is een oproep om foto’s te maken, verzamelen en delen van immaterieel erfgoed op wikimedia.

Wikidata van het immaterieel erfgoed op de Inventaris Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

Van de immaterieel erfgoed praktijken op de officiële Inventaris Vlaanderen gaan we in 2023 samen werk maken om hun gegevens in wikidata op te nemen en zo online en internationaal te versterken in zichtbaarheid, vindbaarheid en verbinding met andere informatie.

Wikipedia-pagina’s van immaterieel erfgoed in Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens dit feestjaar van de UNESCO 2003 Conventie zullen we voor het erfgoed in Vlaanderen dat op de UNESCO Lijsten erkend is een Wikipediapagina helpen uitwerken of versterken.

Hoe verloopt een schrijfsessie?[bewerken | brontekst bewerken]

Er wordt eerst uitleg gegeven door de mensen van Wikimedia Belgium, gevolgd door een korte demo. Er kunnen ook vragen worden gesteld. Vervolgens kan er voor elke erfgoedpraktijk gestart worden om een wikipedia pagina te schrijven.

Het team van Werkplaats immaterieel erfgoed, Wikimedia Belgium en de Vlaamse Unesco Commissie staan mee klaar om te helpen met de deelnemers.

Schrijfsessies[bewerken | brontekst bewerken]

Wikimedia Commons:

Wikipedia:

Meta:

Wikidata: