Wikipedia:Wikiproject/Project Natuur/afbeeldingssprint

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De wedstrijd zit er op. 1927 illustraties uit de Iconographia Zoologica hebben een plekje gekregen op Wikipedia. De illustraties zijn niet binnen de grens gebleven, maar ook zichtbaar op 25 andere taalversies.

Doe mee met het verrijken van artikelen op Wikipedia![bewerken | brontekst bewerken]

Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia, is onlangs verrijkt met ruim 26.500 dierenafbeeldingen uit de Artis Bibliotheek. Ze worden gebruikt ter illustratie van artikelen op Wikipedia. De afbeeldingen zijn afkomstig uit de Iconographia Zoologica, een verzameling dierkundige illustraties in diverse technieken. Naast prenten – vaak handgekleurd en afkomstig uit publicaties uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw – bevat de verzameling ook originele tekeningen.

Aglia

De huidige verzameling is tot stand gekomen in de jaren 1881–1883. De illustraties werden systematisch gesorteerd volgens de toen geldende indeling van het dierenrijk.

Reden genoeg om bij deze donatie jullie om hulp te vragen en ervoor te zorgen dat de afbeeldingen zichtbaar zijn in de verschillende Wikipedia artikelen. Hoe gaan we dat doen? Speciaal voor de gelegenheid organiseren wij van 15 maart tot en met 29 maart een afbeeldingssprint! Een wedstrijd waarbij we jullie vragen zoveel mogelijk van de afbeeldingen toe te voegen aan Wikipedia. Dat kan de Nederlandstalige Wikipedia zijn, maar ook een van de talrijke andere taalversies. Het spreekt voor zich dat wij jullie willen vragen om een afbeelding alleen te plaatsen indien het meerwaarde heeft voor het artikel en bij het plaatsen de lay-out van de pagina in de gaten te houden.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de deelnemers looft de Bijzondere Collecties een prijs uit: de prijs zal worden verdeeld onder de mensen die de volgende hashtag: #BijzondereCollecties in de bewerkingssamenvatting plaatsen. Hoe meer beelden je toevoegt, hoe meer kans je maakt.

De prijs is een poster (39 x 55 cm) van een Vale Gier gemaakt door Gerrit Malleyn in 1776, inclusief verzendkosten. Een andere prent uit de webwinkel is ook bespreekbaar.

Meedoen?[bewerken | brontekst bewerken]

Meedoen is eenvoudig en bestaat uit 5 stappen:

Stap 1
log in op Wikipedia en zorg ervoor dat je een mailaccount hebt ingevuld bij je voorkeuren
Stap 2
plaats alleen een afbeelding als het een meerwaarde heeft voor het artikel.
Stap 3
hou de lay-out van de pagina in de gaten en zorg ervoor dat het artikel er verzorgd uit blijft zien.
Stap 4
wanneer je een afbeelding toevoegt aan een Nederlandstalig artikel, vul je in de bewerkingssamenvatting #BijzondereCollecties in
Stap 5
vergeet niet het bijschrift van de afbeelding in te vullen

Hoe voeg je een afbeelding toe aan een artikel op Wikipedia?[bewerken | brontekst bewerken]

We hebben voor het gemak een instructievideo gemaakt over het toevoegen van afbeeldingen aan Wikipedia. Bekijk hier de video met uitleg. Nog geen account op Wikipedia? Bekijk dan de video over het aanmaken van een account.

Wedstrijdreglement:[bewerken | brontekst bewerken]

  • De jury vindt het van groot belang dat de artikelen er verzorgd blijven uitzien. Wanneer dat niet het geval is, wordt je bijdrage uitgesloten.
  • De jury bestaat uit de werkgroep van het Wikiproject Natuur
  • Van 15 maart tot en met 29 maart kun je foto’s toevoegen aan artikelen en maak je kans op de prijs
  • De prijs zal worden verloot onder ingelogde gebruikers die de volgende hashtag: #BijzondereCollecties hebben ingevuld in de samenvatting.
  • Alleen de afbeeldingen toegevoegd aan Wikipedia dingen mee naar de prijs.
  • De winnaar ontvangt persoonlijk bericht via de e-mailfunctie op Wikipedia.
  • De contactgegevens van de winnaar zullen uitsluitend worden gebruikt voor het versturen van de prijs.
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Alle afbeeldingen zijn in deze categorie op Wikimedia Commons te vinden.

Project Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Project Natuur is een wikiproject, waarin de Nederlandse natuur centraal staat. Het project is gestart in 2014. Project Natuur wordt actief ondersteund vanuit de Vereniging Wikimedia Nederland.