Wikipedia:Wikiproject/Schrijfweek Lokaal/Friesland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In 2018 is Leeuwarden (samen met Valletta) Culturele hoofdstad van Europa. Van 1 tot 14 oktober 2018 organiseerden we op Wikipedia daarom een schrijfweek Friesland om de inhoud over deze provincie op Wikipedia te verbeteren en uit te breiden. Onder alle deelnemers zullen een paar kleine aanmoedigingsprijzen verloot worden. Wil je meedoen? Hieronder lees je hoe dat moet:

Wil je graag meedoen, maar heb je nog nooit Wikipedia bewerkt? Geen nood! Hier vind je een paar tips die je nodig hebt om direct op Wikipedia aan de slag te gaan. Voor je het weet ben je een ervaren Wikipediaan!

Belangrijk: we vinden het leuk om te zien waar iedereen over schrijft. Daarom vragen we je om de tekst #Fryslan in je bewerkingssamenvatting te zetten. Wil je weten welke andere pagina's op Wikipedia of één van de andere platforms nog meer bewerkt zijn onder deze hashtag? Kijk dan hier.

Wie doet mee?[bewerken | brontekst bewerken]

Wie wint deze prachtige sokken?

We vinden het leuk om te zien wie allemaal meedoen aan de schrijfmaand! Als je wilt, kun je daarom hieronder je gebruikersnaam aan de lijst toevoegen, eventueel met je interesses of de onderwerpen waar je over wilt schrijven. Onder alle deelnemers verloten we een set Fryslân sokken.

Hoe voeg ik mijn gebruikersnaam aan de lijst toe?[bewerken | brontekst bewerken]

 • Klik op 'Brontekst bewerken'
 • Zoek de sectie 'Wie doet mee?' op
 • Selecteer en kopieer de volgende tekst: # ~~~~
 • Plak deze op een nieuwe regel onderaan onderstaande lijst.
 • Publiceer de pagina.


 1. OtherPrivacyGuy (overleg) 27 sep 2018 20:26 (CEST)
 2. Encycloon (overleg) 1 okt 2018 10:33 (CEST)
 3. Mlh 8861 (overleg) 2 okt 2018 12:04 (CEST)
 4. Wobuzowatsj (overleg) 2 okt 2018 14:43 (CEST)
 5. Arjuno (overleg) 2 okt 2018 15:10 (CEST)
 6. Cauda Rubra (overleg) 2 okt 2018 20:18 (CEST)
 7. Hendrikjaep (overleg) 6 okt 2018 22:42 (CEST)
 8. Jurrian02 (overleg) 10 okt 2018 11:48 (CEST)
 9. AceT (overleg) 11 okt 2018 14:17 (CEST)

Hoe doe ik mee?[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandstalige Wikipedia bevat duizenden artikelen rond het thema Friesland. Help ons deze artikelen te verbeteren door ze uit te breiden, door een literatuurverwijzing aan een artikel toe te voegen of door een geheel nieuw artikel te schrijven. Hieronder geven we een kort overzicht van wat er allemaal gedaan kan worden.

Artikelen schrijven en uitbreiden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Artikel uitbreiden: wil je weten welke artikelen over Friesland allemaal al bestaan? Kijk dan hier, en browse door de verschillende subcategorieën om een artikel te vinden over het onderwerp waarover je wilt schrijven. Je kunt uiteraard ook de zoekfunctie van Wikipedia gebruiken om te kijken of het onderwerp waarover je wilt schrijven al een artikel heeft.
 • Beginnetjes: Wikipedia heeft over heel veel onderwerpen een heel klein artikel. Zulke artikelen, die vaak uit niet meer dan 2 of 3 regels bestaan, worden beginnetjes genoemd. Dit betekent dat er op Wikipedia nog niet zo veel over het onderwerp staat als geschreven zou kunnen worden. Zulke artikelen zijn goede kandidaten om tijdens een schrijfweek uit te breiden. Hier vind je een overzicht van de beginnetjes binnen het thema Friesland.
 • Nieuw artikel: wil je een nieuw artikel schrijven maar weet je niet waarover je wilt schrijven? Misschien kun je dan eens kijken welke artikelen er in andere taalversies van Wikipedia bestaan binnen het thema Friesland. Hier vind je bijvoorbeeld een overzicht van artikelen over Friesland die wel in de Friese Wikipedia bestaan, maar nog niet op de Nederlandstalige. Je helpt Wikipedia echt door één van deze artikelen aan te maken en iets over het onderwerp te schrijven.


Betrouwbare bronnen toevoegen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor alle informatie op Wikipedia hoort een bron te bestaan; een boek, wetenschappelijke publicatie of website waar het betreffende feit geverifieerd kan worden. Zo ver is het nog lang niet. Er staan dan ook veel claims op Wikipedia waaraan getwijfeld wordt; daar wordt dan een label achter geplakt: Bron?

Met de tool Citation Hunt kun je helpen om deze dubieuze claims te verifiëren. Ga naar deze pagina en je krijgt meteen een claim te zien waarvoor een bron gevraagd wordt. Weet je toevallig of de claim waar is, en waar hij geverifieerd kan worden? Klik dan op ‘Dit gaat mij lukken’ en voeg de juiste referentie toe (zie hier hoe dat moet). Kun je geen bron vinden? Klik dan op volgende. De tool houdt voor je bij hoeveel bronnen je aan Wikipedia hebt toegevoegd.

In het veld 'Zoeken naar een onderwerp' kun je een zoekterm invoeren; zodra je begint met typen verschijnen er mogelijke onderwerpen met het aantal artikelen waarvoor een bron gevraagd wordt. Als je bijvoorbeeld 'Friesland' intypt, krijg je al een aantal mogelijke artikelen die binnen het thema vallen. Help je mee om al deze vragen weg te werken?


Afbeeldingen toevoegen[bewerken | brontekst bewerken]

Een afbeelding zegt soms meer dan duizend woorden. Op Wikimedia Commons staan meer dan 43 miljoen afbeeldingen, en een flink aantal daarvan heeft iets met Friesland te maken. Kijk daar eens rond als je op zoek bent naar een afbeelding voor een artikel waar je aan werkt. Heb je zelf een mooie foto gemaakt die je zou willen gebruiken? Geen nood! Je kunt je eigen foto's naar Wikimedia Commons uploaden, waarna je ze direct op Wikipedia kunt gebruiken. Hier lees je hoe dat moet.

Een goed begin voor het zoeken naar afbeeldingen over Friese onderwerpen is deze pagina. Hieronder zie je al een paar voorbeelden van relevante afbeeldingen die op Wikimedia Commons staan, en die je voor een artikel zou kunnen gebruiken, maar ga vooral zelf kijken!

Wat is er al geschreven?[bewerken | brontekst bewerken]

We vinden het ook leuk om te zien wat er allemaal al geschreven is. Daarom vragen we je om de hashtag #Fryslan in je bewerkingssamenvatting te zetten en om het artikel dat je bewerkt hebt ook aan de lijst hieronder toe te voegen. Heb je op een andere manier bijgedragen, bijvoorbeeld door foto's te maken en te uploaden naar Wikimedia Commons, of items op Wikidata bijgewerkt? Laat hier dan ook een berichtje achter, zodat we het overzicht houden en je bijdrage meedingt naar de aanmoedigingsprijs!

 1. Sint-Franciscuskerk, Leeuwarden, aangevuld
 2. Friese popmuziek, vertaald uit het Fries
 3. Aysma State, aangevuld
 4. Siegerswoude (Opsterland), uitgebreid
 5. Landbouwmuseum Het Hooivak
 6. Joop Boomsma, Fries schrijver
 7. Titus Brandsma Museum
 8. Love Fountain Leeuwarden beklad
 9. Museumfederatie Fryslân
 10. Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude
 11. Friezen om utens, vertaald uit het Fries
 12. Dekemahuis
 13. Focke Teyens, aangemaakt
 14. Kortwoude, aangevuld
 15. Friese landdag, vertaald uit het Fries
 16. Oosterkerk (Kollum), aangevuld
 17. Gurbe Douwstra, nieuw artikel (deels vertaald uit het Fries)
 18. Roel Slofstra, nieuw artikel (deels vertaald uit het Fries)
 19. In Frysk earbetoan oan Leonard Cohen. Cohen in het Fries, nieuw artikel
 20. Piter Wilkens, aangevuld
 21. Skûtsjesilen, aangevuld
 22. Doeke Meintema
 23. Lijst van bouwwerken van Doeke Meintema


Hoe voeg ik een artikel aan de lijst toe?[bewerken | brontekst bewerken]

 • Klik op 'Brontekst bewerken'
 • Zoek de sectie 'Wat is er al geschreven?' op
 • Selecteer en kopieer de volgende tekst: # [[NAAM ARTIKEL]]
 • Plak deze op een nieuwe regel onderaan onderstaande lijst en vervang NAAM ARTIKEL door de titel van het artikel dat je bewerkt hebt.
 • Publiceer de pagina.


Help! Ik weet niet hoe Wikipedia werkt![bewerken | brontekst bewerken]

Geen nood! Ben je nieuw op Wikipedia en wil je weten hoe je direct aan de slag kunt gaan? Volg de onderstaande stappen en voor je het weet heb je je eerste bewerking gedaan! Vergeet niet om de tekst #Fryslan in je bewerkingssamenvatting te zetten bij iedere bewerking die je doet! Kom je er toch niet uit? Aarzel dan niet en stel hier een vraag!