Wikipedia:Wikiproject/Themaweek/Thijsse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jac. P. Thijsse was een grote Nederlandse natuurbeschermer en amateurbioloog, die leefde van 1865 tot 1945. Ter gelegenheid van de herdenking van zijn 150ste geboortedag, organiseert de Projectgroep Natuur een themaweek van 24 oktober tot en met 1 november 2015. De Vereniging Wikimedia Nederland ondersteunt deze themaweek en heeft daarvoor samenwerking gezocht met IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid.

Inhoudelijke afbakening[bewerken | brontekst bewerken]

Om het kader van de Thijsse Themaweek te duiden een citaat van de website van de Heimans en Thijsse Stichting:

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Jac. P. Thijsse werd geboren. De boodschap van deze natuurbeschermer van het eerste uur is nog steeds actueel. Daarom organiseren de Heimans en Thijsse Stichting, Thijsse’s Hof, de KNNV en IVN in 2015 diverse activiteiten. Ter nagedachtenis van Thijsse, maar vooral om zijn gedachtegoed in ere te houden. Ook andere organisaties, zoals Natuurmonumenten, besteden aandacht aan het Jac. P. Thijsse jaar.

Het gaat natuurlijk in de eerste plaats om de persoon Jac. P. Thijsse. Zijn biografie, zijn uitgebreide bibliografie, zijn netwerk van vrienden en bekenden, de organisaties waarin hij actief was en die hij mede oprichtte, personen of gebeurtenissen die invloed op hem hadden, de natuurgebieden die hij voordroeg voor bescherming.

Daarnaast gaat het ook om wat hij ons heeft nagelaten, en hoe dat nu nog voortleeft. De “liefde voor de natuur”, de natuurstudie, de natuurbeschermingsgedachte in al zijn facetten, natuureducatie, de scholen en parken waarin zijn naam voortleeft. En vervolgens kunnen we dat nog uitbreiden in de richting van hoe die dingen heden ten dage worden ingevuld: aandacht voor milieuvraagstukken, klimaatverandering, de verdeling van de “groene ruimte” tussen natuur, landbouw, en recreatie, natuur in de stad, het thema “natuur, voedsel, gezondheid”, etc.

Ter inspiratie: een lijst van onderwerpen waarover soms al een artikel(tje) bestaat, soms niet.....
Heimans en Thijsse kast in de bibliotheek van de Heimans en Thijsse Stichting
  • Iedereen kan meeschrijven met de themaweek en zolang de artikelen verband houden met Thijsse, mogen ze hieronder bijgeschreven worden.
  • Voorafgaand aan de themaweek organiseren we een Wikipedia cursus. De cursus werd gratis aangeboden en besloeg in totaal 3 dagdelen verspreid over 2 dagen. De cursus werd gegeven op zaterdag 10 oktober van 10:00 tot 15:00 uur en op zaterdag 24 oktober van 10:00 tot 12:00.zie hier voor meer informatie
  • Op 24 oktober is de bibliotheek van de Heimans en Thijsse Stichting open voor deelnemers aan de themaweek. Er zijn een groot aantal boeken beschikbaar om in te zien, maar ook een zeer groot aantal dat gratis kan worden meegenomen ("de boekenmarkt") door mensen die er gebruik van willen maken om te schrijven over Thijsse en de natuur. Laat die unieke kans niet voorbijgaan! Donaties (in geld of in boeken) zijn welkom.

Voeg je naam hier toe als je meedoet aan de themaweek over Thijsse.

  1. K.vliet (overleg) 28 sep 2015 21:06 (CEST) wil schrijven over natuurgebieden in relatie tot Thijsse en over de geschiedenis van de natuurbescherming[reageer]
  2. Dick Bos (overleg) 29 sep 2015 15:28 (CEST)[reageer]
  3. WeeJeeVee (overleg) 29 sep 2015 15:38 (CEST)[reageer]
  4. HenriDuvent 25 okt 2015 22:41 (CET)[reageer]

We houden graag bij welke bijdragen in het kader van de Thijsse themaweek zijn gedaan, dus voeg ze alsjeblieft toe aan de lijst op deze pagina.

Aangemaakte artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Nederlandse Ornithologische Vereniging
  2. Gerrit A. Brouwer
  3. Club van Nederlandse Vogelkundigen‎
  4. René Charles Snouckaert van Schauburg
  5. J. Jaspers jr.
  6. Van vlinders, bloemen en vogels
  7. Friedrich Junge
  8. Het Naardermeer (boek)
  9. Jan van Oort (1867-1938)
  10. Paul Louis Steenhuizen
  11. Commissie van Advies inzake de natuurmonumenten van het Staatsbosbeheer
  12. Adolphe Burdet
  13. Richard Tepe
  14. Annie Meussen
  15. Van vlinders, bloemen en vogels
  16. M.F. Mörzer Bruijns
  17. Etienne Daniël van Dissel
  18. Adriaan Johannes van Schermbeek
  19. Texel (Verkade-album)
  20. Jaap van Dijk (natuurbeschermer)
  21. Jan Nijkamp
  22. Henricus Rol
  23. Johan van Burkom
  24. Jan Bakker
  25. Marjan Margadant
  26. Herman Eijsackers
  27. Jan P. van Blijdestijn
  28. Ecoduct Jac. P. Thijsse
  29. Cees Sipkes
  30. Marcus Jan Adriani (bioloog)
  31. G.C.A. Junge

Sterk uitgebreide artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. ...

Overige meldenswaardige bijdragen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. ...

Nagekomen bijdragen[bewerken | brontekst bewerken]

Het lukt niet iedereen om alle artikelen strikt in de periode van de Thijsse Themaweek volledig te schrijven. Hoewel die artikelen buiten de periode vallen, kunnen ze aan deze sectie worden toegevoegd.

  1. Heempark De Tenellaplas
  2. Jacob Jeswiet
  3. Jan Bijhouwer - uitbreiding