Wilkin van de Kamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wilkin van de Kamp met zijn echtgenote Aukje.

Wilkin van de Kamp (1961) is een Nederlandse, christelijke auteur.

Biografie[bewerken]

Wilkin van de Kamp is getrouwd met Aukje. Samen hebben zij vier zonen, twee schoondochters en vier kleindochters. Na zestien jaar parttime in het onderwijs gewerkt te hebben, was Wilkin van 2000 tot en met 2010 fulltime in dienst als voorganger van de Duits-Nederlandse Euregio Christengemeente. Vanaf 2010 maakt hij deel uit van het leiderschapsteam van deze gemeente en is hij fulltime in dienst als predikant-directeur van Vrij Zijn.

In 2000 richtte Wilkin Vrij Zijn op en begon hij te schrijven aan het handboek voor bevrijdingspastoraat, een project dat uiteindelijk twaalf jaar zou vergen. Vanaf 2005 zijn er ook andere boeken van zijn hand verschenen.

In 2004 heeft Wilkin gemeenten gesticht in Doetinchem, Nijmegen en Zutphen.

In 2005 werd de uitgeverij Crosslight Media opgezet, die de boeken, audio cd’s en dvd’s van Vrij Zijn uitgeeft. Sinds 2007 is Crosslight Media onderdeel van Vrij Zijn. Wilkin staat alle royalty’s van zijn boeken, cd’s en dvd’s af aan Vrij Zijn.

Sinds 2005 zijn Wilkin en Aukje van de Kamp ambassadeurs van de christelijk humanitaire stichting Pan de Vida, die inmiddels 29 kinderrestaurants heeft gestart in verschillende sloppenwijken in Peru, waar kinderen elke dag gratis een gezonde maaltijd krijgen. Daarnaast zijn er twee kinderdagverblijven en een kindertehuis opgezet. Hun zoon Carlos woont met zijn vrouwe Mariela in Arequipa om leiding te geven aan de verschillende projecten.

Vanaf 2008 produceert Crosslight Media Vrij Zijn TV. Wilkin is presentator van dit tv-programma dat wekelijks op de christelijke zender Family7 wordt uitgezonden.

In 2008 was Wilkin medeoprichter en vanaf 2010 voorzitter van de beweging Wij kiezen voor eenheid die een jaarlijkse retraite voor christelijke leiders in Nederland organiseerde. Op 6 oktober 2012 vond een ‘nationale ontmoetingsdag van verootmoediging en verzoening’ op het Malieveld in Den Haag plaats waar drieduizend christenen uit tal van kerken God en elkaar schuld beleden voor de negatieve wijze waarop zij over elkaar hebben gesproken in het verleden.

In 2009 verscheen het eerste nummer van het Vrij Zijn Magazine, een kwartaalblad dat christenen wil helpen om hun identiteit en vrijheid in Christus te ontdekken en te versterken. Het blad is gratis en net als de conferenties afhankelijk van giften.

In september 2011 ging de Vrij Zijn Bijbelschool van start om christenen te helpen om hun identiteit in Christus te ontdekken en te versterken. Wilkin is docent op deze Bijbelschool.

Vanaf 1 januari 2012 is stichting HerstelTeam overgenomen en vond de zogenaamde ‘Herstelweek’ plaats onder verantwoordelijkheid van Vrij Zijn. In de zomer van 2013 wordt deze conferentie voor het hele gezin voortgezet onder de naam Vrij Zijn Zomerconferentie.

Vanaf februari 2013 is ‘Wij kiezen voor eenheid’ opgegaan in het Nederlands Christelijk Forum. Wilkin maakt deel uit van de stuurgroep die een open ruimte wil creëren waar christenen van een zeer breed scala van kerken en interkerkelijke organisaties met elkaar hun geloof delen, elkaar leren respecteren en samen gemeenschappelijke uitdagingen verkennen en beantwoorden, in openheid voor wat de Geest van God hen te zeggen heeft.

In september 2013 gaat de Vrij Zijn Trainingschool van start om christenen uit alle kerken te trainen in de dienst van genezing en in het bevrijdingspastoraat. Wilkin is hoofddocent op deze Trainingschool.

Wilkin geeft onderwijs en trainingen over tal van onderwerpen op conferenties in binnen- en buitenland. Een aantal van zijn boeken is vertaald in het Duits, Maleis, Engels en Spaans.

Met name het bevrijdingspastoraat, waar Van de Kamp trainingen in geeft en zelf ook in doet, is niet geheel onomstreden. Bij dit pastoraat zouden mensen onder andere bevrijd worden van hun "occulte belasting", oftewel van demonen. Een belangrijk deel van de kritiek is dat mensen zich op deze manier juist een "occulte belasting" laten aanpraten.[1] Verder valt soms het geluid te horen dat het voor een christen "principieel onmogelijk is om demonisch belast te zijn".[2]

Bibliografie[bewerken]

 • God bezoekt het land: De Aaltense beroeringen in 1750 en nu (Aalten: Christengemeente Aalten, 1997)
 • Het wonder van het kruis: De laatste achttien uur voor Jezus' sterven (Aalten: Crosslight Media, 2005; 1e dr.: Doetinchem: Crosslight Media, 2005)
 • Hoe behoud ik mijn vrijheid? (Aalten: Crosslight Media, 2005)
 • Zeven stappen op weg naar vrijheid (Aalten: Crosslight Media, [2006])
 • God speelt geen enkele rol in mijn leven... (Aalten: Crosslight Media, 2007)
 • De geheime wereld achter vrijmetselarij (Aalten: Crosslight Media, [2007])
 • De geheime wereld achter occultisme (Aalten: Crosslight Media, 2007)
 • Wij kiezen voor eenheid: Dertien geestelijke leiders onderschrijven het Manifest van Eenheid (Aalten: Crosslight Media, 2009)
 • Bevrijd van banden: Over verborgen dynamieken in onze relaties (Aalten: Crosslight Media, 2009)
 • Kan een christen gebonden zijn?: Vier vormen van gebondenheid (Aalten: Crosslight Media, 2010)
 • Geef God een kans; [beeldred.: Cheyenne van der Mull] (Aalten: Crosslight Media, 2011)
 • Demonie & psychiatrie (Aalten: Crosslight Media, 2011)
 • Mag God het doen?; [beeldred.: Glenn en Cheyenne van der Mull] (Aalten: Crosslight Media, 2012)
 • Geboren om vrij te zijn: Handboek voor bevrijdingspastoraat (Aalten: Crosslight Media, herziene uitgave 2012)
 • Seks zoals God het bedoeld heeft (Aalten: Crosslight Media, 2012)
 • De droom van God (Aalten: Crosslight Media, 2013)
 • Wie je bent in Christus (Aalten: Crosslight Media, 2013)
 • Een zevenvoudig geschenk (Aalten: Crosslight Media, 2013)
 • Woorden hebben kracht (Aalten: Crosslight Media, 2014)
 • U bent altijd bij mij! (Aalten: Crosslight Media, 2014)
 • De zeven wonderen [vormgeving & fotografie: Glenn van der Mull] (Aalten: Crosslight Media, 2014)

Externe links[bewerken]