William Blake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
William Blake
William Blake in 1807, geschilderd door Thomas Philips
Algemene informatie
Geboren Londen, 28 november 1757
Overleden Londen, 12 augustus 1827
Nationaliteit Brits
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Bekend van Songs of Innocence and of Experience, And did those feet in ancient time
Handtekening
Handtekening

William Blake (Londen, 28 november 1757 – aldaar, 12 augustus 1827) was een Engels schrijver, dichter, tekenaar, schilder en graveur.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Blake groeide op in een warm en onconventioneel middenstandsgezin in Londen. Zijn vader James was van Ierse afkomst en heette eigenlijk O'Neill. De jonge William was een obstinate jongen; hij ging niet naar school en ontving zijn opleiding grotendeels van zijn moeder. Hij las alles wat los en vast zat, waaronder Shakespeare, Milton, Ben Jonson en de Bijbel en deed ook de nodige kennis op van Frans, Italiaans, Latijn, Grieks en Hebreeuws. Al spoedig werd zijn artistieke talent herkend en aangemoedigd. Ook bleek hij een mystieke inslag te hebben en zag visioenen, waardoor hij zich in zijn latere leven ook zou laten leiden.

Op veertienjarige leeftijd ging hij in de leer bij de graficus James Basire. Deze liet hem schetsen en tekeningen maken van Westminster Abbey en andere oude kerken in Londen. In die tijd onderging hij de invloed van de gotiek. Toen hij 21 was, werd hij toegelaten tot de Royal Academy. Hij wilde echter meer zijn dan alleen graficus en verzette zich bovendien tegen de heersende conventionele kunstopvattingen. Na zijn huwelijk met Catherine Boucher in 1782 wist hij op aandringen en met steun van enkele vrienden een eerste publicatie te laten verschijnen: Poetical sketches (1783).

Hoewel zijn mystieke inslag leidde tot met veel symboliek beladen en vaak duister werk, waarin hij een eigen mythologie ontwikkelde, verscheen in 1789 zijn Songs of Innocence met eenvoudige lyrische gedichten. In 1794 werd hier in een heruitgave Songs of Experience aan toegevoegd. Dit laatste werk werd nooit apart uitgegeven maar altijd als eenheid met het eerdere, onder de titel Songs of Innocence and of Experience showing the Two Contrary States of the Human Soul. In 2016 verscheen een Nederlandse vertaling.[1]

Zijn belangrijkste prozawerk, met gravures, The Marriage of Heaven and Hell ontstond in 1790. In dit werk uit zich zijn verlangen naar vrijheid. De erin opgenomen Proverbs of Hell bevatten een beknopte weergave van zijn levens- en kunstbeschouwing; zijn revolutionaire ideeën verwoordde hij in The French Revolution (1791), America (1793) en Visions of the Daughters of Albion (1793). In zijn latere werken als Milton (1804-1808) en Jerusalem (1804-1820) maakte zijn wanhoop plaats voor een filosofie waarin de redding wordt gezien in liefde en vergeving.

In 1794 maakte hij het schilderij 'The Ancient of Days'. Het doek heeft een grootte van 23,3 cm × 16,8 cm. De techniek die Blake gebruikte was reliëfetsen met waterverf. Het werk wordt bewaard in het British Museum in Londen.

Uit het werk van Blake blijkt dat hij de verbeelding belangrijker vindt dan de rede. Blake plaatste vraagtekens bij alle heersende waarden van zijn tijd, op het gebied van kunst, religie en filosofie. Zijn poëzie loopt vooruit op de grote veranderingen die zouden komen: het loslaten van de conventies van de 18e eeuw.

Zijn moeilijke mystieke gedichten worden weinig gelezen. Wellicht kon hij in de werken geen goede uitdrukkingsvorm vinden voor zijn ideeën. In de kortere gedichten weet hij zich echter volkomen open te stellen voor de lezer.

William Blake stierf in 1827 en werd begraven op Bunhill Fields in Londen.

Muzikaal eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zijn bekende regel "And did those feet in ancient time" werd gebruikt voor het nummer God Song van het Bad Religion-album Against the Grain.
  • Zijn uitspraak "The road of excess leads to the palace of Wisdom" werd het credo van de Amerikaanse rockgroep The Doors, met name van de leadzanger Jim Morrison. (De naam van de groep verwijst echter naar het boek van Aldous Huxley "The Doors of Perception" en niet naar de versregel van Blake waarop Huxley weer zijn boektitel heeft gebaseerd.)
  • Op het album " Hoe sterk is de eenzame fietser" van Boudewijn de Groot uit 1973 staan twee liedjes, die gebaseerd zijn op teksten van William Blake. "Kindermeidslied (Nurse's Song)" en "De kleine schoorsteenveger (The Chimney Sweeper)", beiden vertaald door Ruud Engelander.
  • De Belgische componist Lucien Posman zette ca. 55 gedichten van W. Blake op muziek in wisselende bezettingen. Hiertoe behoren: alle 'Songs of Innocence and of Experience' (1986-2018), 'The Book of Los' (2000), 'The Book of Thel' (2001), The Mental Traveller (2008), Wheel within Wheel (1987) enz. Enkel van zijn toonzettingen begeleiden de virtuele rondleiding in Blake's cottage in Felpham .

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Klonsky, Milton - William Blake: the Seer and His Vision, New York, Harmony Books. 1977. (ISBN 0517529408).

Zie de categorie William Blake van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Originele werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Life of William Blake op de Engelstalige Wikisource.