William Gott

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
William Gott
Waarnemend luitenant-generaal William Gott
Waarnemend luitenant-generaal William Gott
Bijnaam Strafer
Geboren 13 augustus 1897
Scarborough, North Yorkshire, Engeland
Overleden 7 augustus 1942
Libische Woestijn, Libië
Rustplaats Commonwealth War Grave, El Alamein, Libië
Land/zijde Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk
Onderdeel Flag of the British Army (1938-present).svg British Army
Dienstjaren 1915 - 1942
Rang British Army OF-8.svg Luitenant-generaal
Eenheid King's Royal Rifle Corps
Bevel 7th Support Group (Verenigd Koninkrijk)
7e Pantserdivisie (Verenigd Koninkrijk)
13e Legerkorps (Verenigd Koninkrijk)
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

William Henry Ewart "Strafer" Gott (Scarborough, 13 augustus 18977 augustus 1942) was een Britse officier tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog en bereikte de rang van luitenant-generaal bij het Britse Achtste Leger.

Biografie[bewerken]

Gott studeerde aan het Harrow College en de Royal Military Academy Sandhurst. Als officier bij de King's Royal Rifle Corps (KRRC) diende Gott bij de British Expeditionary Force in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn bijnaam was een woordspelling op de uitdrukking 'Gott strafe England'. Tijdens het interbellum diende Gott voornamelijk in India.

Gott arriveerde in 1939 in Egypte met als rang luitenant-kolonel en voerde het bevel over het 1ste Bataljon van de King’s Royal Rifle Corps. Hij was achtereenvolgens General Staff Officer, Grade I (rang luitenant-kolonel), bevelhebber van de Support Group (brigadier) en commanding officer (generaal-majoor) van de beroemde 7th Armoured Division (de Desert Rats). Aan het begin van 1942 werd Gott bevorderd tot luitenant-generaal en het bevel gegeven over de XIII Corps en hij leidde die formatie tijdens de Slag bij Gazala en de Eerste slag om El Alamein. Hij was een man met een agressieve persoonlijkheid, was makkelijk in de omgang en was populair onder zijn soldaten.

In augustus 1942 verwijderde premier Winston Churchill generaal Claude Auchinleck als opperbevelhebber van het Midden-Oosten en General Officer Commanding van het Achtste Leger, Gott’s agressiviteit en ietwat onstuimige persoonlijkheid sprak Churchill aan en Gott werd gekozen om het Achtste Leger te gaan leiden.

Gott, tweede van rechts, tijdens een briefing door Generaal Neil Ritchie (pijp rokend)

Nog voordat hij op zijn post kon beginnen kwam Gott om toen hij in een transportvliegtuig Bristol Bombay zat toen dat neergehaald werd door de Duitse vlieg-aas Emil Clade. Gott werd vervangen door luitenant-generaal Bernard Montgomery.

Gott is begraven in de Commonwealth War Grave op het El Alamein War Cemetery.

Militaire loopbaan[bewerken]

Decoraties[bewerken]