Willy Lindwer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Willy Lindwer (Amsterdam, 18 maart 1946) is een Nederlandse documentaire filmmaker.

Biografie[bewerken]

Hij volgde het Barlaeus Gymnasium maar haalde zijn diploma aan het Amsterdams Lyceum. Daarna studeerde hij aan de Nederlandse Filmacademie. Na zijn studie werkte Lindwer eerst als programmamaker bij de televisieafdeling van de Wereldomroep en voor de documentaire afdeling van de NOS. In 1985 richtte hij zijn eigen bedrijf, AVA-Productions, op. Binnen dit bedrijf heeft hij de meeste van zijn films gemaakt.

Documentairemaker[bewerken]

Lindwer is bekend om zijn films over de Holocaust, Israël en het Midden-Oosten, het Jodendom en het christendom, maar hij heeft ook ervaring met andere onderwerpen. Zijn joodse ouders komen uit de Oekraïne waar zijn hele familie, behalve zijn vader zijn vermoord. Lindwer woont tegenwoordig met zijn vrouw in Jeruzalem.

In 1988 won hij de International Emmy Award voor zijn film De Laatste Zeven Maanden van Anne Frank. Deze film bevat de verhalen van zeven vrouwen die getuige waren van Anne Franks laatste maanden in de concentratie kampen van nazi-Duitsland, waaronder Hannah Goslar, die Anne Frank gekend heeft voordat ze onderdook, en Janny Brilleslijper die haar in Bergen-Belsen heeft begraven. In 1993 Willy Lindwer uit handen van Bert Haanstra een Gouden Kalf voor Kind in Twee Werelden, zijn documentaire over Joodse oorlogspleegkinderen.

Publicist[bewerken]

Lindwer heeft ook een reeks boeken gepubliceerd. Een aantal van deze boeken is gebaseerd op de films die hij gemaakt heeft. Zijn meest bekende werken als auteur zijn De Laatste Zeven Maanden van Anne Frank (1988), Getuigen van Westerbork (1990) over Kamp Westerbork, en Het fatale dilemma (1995) over de Joodse Raad. Lindwer is tevens fotograaf. Hij fotografeerde alle nog bestaande synagogen in Nederland. Deze foto's werden gepubliceerd in Synagogen van Nederland (2006). In 2010 kwam het boek From Jerusalem with Love uit, in samenwerking met het Bijbels Museum Amsterdam, en dat gebaseerd is op de Willy Lindwer Collectie kunstvoorwerpen van het Heilige Land (1798-1948).

Waardering[bewerken]

Lindwer kreeg in 1988 de International Emmy Award voor 'De laatste zeven maanden van Anne Frank' en in 1993 een Gouden Kalf voor 'Kind in Twee Werelden' en werd op 29 april 2010 officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Bibliografie (selectie)[bewerken]

  • De Laatste Zeven Maanden van Anne Frank : het ongeschreven laatste hoofdstuk van het dagboek (1988)
  • Getuigen van Westerbork : kamp van hoop en wanhoop (1990)
  • Het fatale dilemma : de Joodsche Raad voor Amsterdam, 1941-1943 (1995)
  • Synagogen van Nederland (2006)
  • From Jerusalem with love : a fascinating journey through the Holy Land with art, photography and souvenirs, 1799-1948 (2010)
  • Rebelse Stad (T.v. documentaire van de VARA over Amsterdam en Provo) (2015)

Externe links[bewerken]

http://www.primeeg.com/catalog/program/687/manja-croiset