Wing Commander (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wing Commander, ontwikkeld door het Texaanse Origin Systems, was één van de meest succesvolle ruimtegevechtssimulaties ooit. Het was niet het eerste spel waarin je rond kon vliegen in de ruimte (zoals in Elite) maar het had wel fantastische plaatjes, complexe personages en een spannende verhaallijn.

Het verhaal in het origineel ging om de strijd in de Vega Sector tegen de Kilrathi (zien er nog het meest uit als tijgers met menselijke intelligentie). Het verhaal werd verder bepaald door de prestaties van de speler. Als een missie mislukte kreeg je niet meteen game-over op het scherm (tenzij je in die missie werd opgeblazen), maar kreeg de mensheid wel een klap in het gezicht. Deed je het goed, dan kregen de Kilrathi een paar klappen in hun gezicht.

De kameraadschap op de TCS Tiger's Claw was groots: je kon met de mensen op dat schip praten over van alles en nog wat, van tactieken tot de laatste roddels. Daardoor kreeg je zowaar een echte band met je 'wingmen', die trouwens ook allemaal een andere vliegstijl hadden, en het deed je dan ook wat wanneer er eentje sneuvelde (meestal omdat jij hem niet te hulp kon schieten).

Uitbreidingen[bewerken]

Het verhaal maakte Wing Commander uiterst populair en dat gaf ruimte genoeg voor een aantal uitbreidingen:

Secret Missions I[bewerken]

Secret Missions I behandelde de vernietiging van de Kolonie op Goddard en de jacht op het wapen dat het vernietigde. Er werd slechts één nieuw schip toegevoegd: de Sivar, aan de zijde van de Kilrathi.

Secret Missions II: Crusade[bewerken]

Secret Missions II behandelde de verdediging van de Firekka (zien er het nog het meest uit als vogels met menselijke intelligentie), die werden opgejaagd door de Kilrathi. Verreweg het leukste onderdeel was dat je in de Dralthi kon vliegen, een schip van de Kilrathi.

Wing Commander II[bewerken]

Wing Commander II verbeterde veel aan het origineel. De verhaallijn bestond bijvoorbeeld niet meer uit gewoon met mensen praten, maar het had heel veel weg van een film, vol met verraad, romantiek, actie etc. Je kon deze keer ook in een "Bommenwerper" zitten. Grote slagschepen konden namelijk niet meer neer worden geschoten: ze moesten "getorpedeerd" worden. Deze bommenwerpers hadden geen afterburners, maar wel minimaal één geschutskoepel. Er werden ook een flink pak nieuwe missies toegevoegd, en je kon ook (als de verhaallijn het toeliet) op andere plekken dan je eigenlijke thuisbasis landen. Het verhaal gaat dat jij, de beste piloot van de Confederatie, beschuldigd wordt van verraad, kort na dat de TCS Tiger's Claw is opgeblazen bij K'Thrahak Mang. Er is veel te weinig bewijs, maar je wordt toch gedegradeerd tot kapitein. Nadat je weigert om de verantwoordelijkheid te nemen, plaatst Admiraal Tolwyn je op een ruimtestation. Na een verontrustende patrouille (tien jaar later) waar je Kilrathi tegenkwam, terwijl ze daar niet hoorden te zijn, krijg je door de radio te horen dat de TCS Concordia in die sector is gevlucht en wordt aangevallen. Jij schiet ze samen met Kapitein Norwood te hulp. Het lukt je, maar wanneer je bent geland kun je door problemen niet meer opstijgen en blijf je aan boord van het schip, samen met enkele oude vrienden, en de lafaard met een slechte reputatie K'Thrahak Mang...

Special Operations[bewerken]

Jij wordt overgeplaatst naar een Speciale Operaties-divisie waarin je samen met de Kilrathi Hobbes en Paladin strijdt voor de verdediging van een Kilrathi kolonie die zich verzet tegen het rijk van de Kilrathi, het blijkt later ook dat men op een slagschip van de mensheid aan het muiten is geslagen, en dat deze muiters facties hebben gevormd die elkaar afmaken. Dit maakt de vrede herstellen veel moeilijker, en het feit dat dit slagschip een prototype-bommenwerper aan het testen was maakt het al helemaal moeilijk.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]