Wit-Russische roebel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roebel
Land Wit-Rusland
Verdeling 100 kopeken
ISO 4217-code BYR
Afkorting of valutateken Br
Wisselkoers 1 EUR = 19.834,00 BYR
(9 december 2015)
Actuele wisselkoers (en) XE.com
(en) Yahoo Finance
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Wit-Russische roebel (Wit-Russisch: Беларускі рубель; Russisch: Белорусский рубль) is het geld dat gebruikt wordt in Wit-Rusland. Het symbool van de Wit-Russische roebel is Br (ISO-code BYR). De Wit-Russische roebel is onderverdeeld in kopeken.

Geschiedenis[bewerken]

Toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel werd er eerst een tijdelijk couponsysteem gebruikt in Wit-Rusland. In mei 1992 werden de coupons vervangen door de nieuwe munteenheid. De waarde van de Wit-Russische roebel werd bepaald op 10 Russische roebel

De banken in Wit-Rusland begonnen op 1 juni 1992 met de roebel te gebruiken bij niet-cashtransacties. Op het einde van juni 1993 begonnen ze de Russische roebel terug te trekken, en de Wit-Russische roebel werd de enige aanvaarde munteenheid van Wit-Rusland. Er werden enkel bankbriefjes uitgegeven met een waarde van 50 kapeek tot 50 miljoen Br. Er was wel een contract getekend met Kazachstan, Armenië, Wit-Rusland, Oezbekistan en Tadzjikistan om gezamenlijk een gezamenlijke post-Sovjet munteenheid in gebruik te nemen. Deze zou de Thaler moeten worden, maar aangezien in deze ex-Sovjet staten steeds een discussie was over het terug overschakelen naar de Russische roebel is er van deze gezamenlijke munteenheid niets gekomen.

De Wit-Russische bank was eerst van plan om de Wit-Russische roebel te koppelen aan de Russische roebel, zodat deze gezamenlijk in de 2 landen konden worden gebruikt (zoals de oude Belgische frank en de Luxemburgse frank). Maar deze beslissing werd niet aanvaard door het parlement, waarvoor deze bankdirecteurs (Stanislav Bogdankevich and Tamara Vinnikova) hun ontslag hebben ingediend.

Bij het begin van de 1997 was de devaluatie van de Wit-Russische roebel 35,5% t.o.v. de Amerikaanse Dollar. Het doel van de monetaire politiek was om de vrije prijsvorming op de nationale monetaire markt te beperken zodat de overheid zelf de wisselkoersen kon bepalen in plaats van de wet van vraag en aanbod. Ook werden grootschalige beperkingen voor firma's en individuele personen geïntroduceerd in de handel van vreemde valuta. Dus zowel de gewone mensen als de firma’s mochten niet vrij vreemde munten kopen en verkopen

Tussen 1996 en 2000 is de staatsschuld 140 keer meer. Dit werd vooral veroorzaakt doordat de banken door de staat verplicht werden leningen aan te gaan aan de verlieslatende landbouw in het land. Tegen het einde van 2000 waren 10 van de 27 commerciële banken van Wit-Rusland naar het gerecht gestapt tegen de staat.

De hoeveelheid geld dat aangemaakt werd was 500 keer het bnp. De officiële wisselkoers daalde 30,2 keer t.o.v. de oorspronkelijke waarde tussen 1995 en 2000. Daardoor kwamen in september 1999 de eerste bankbiljetten ter waarde van 5.000.000Br. De consumentenprijsindex steeg 74,2 keer, het inkomen van de mensen ging dus naar beneden.

In 2000 werd er een nieuwe Wit-Russische roebel ingevoerd (ISO-code BYR), deze moest de eerste vervangen. De nieuwe roebel is gelijk aan 1000 oude roebels.

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Wit-Russische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko kwamen overeen de Russische roebel vanaf 2006 tot gezamenlijke munteenheid van hun landen te maken. Volgens Prokopovitsj waren voor 1 januari echter niet alle noodzakelijke hervormingen doorgevoerd om Wit-Rusland klaar te maken voor de invoering van de Russische roebel. Er was ook onenigheid over waar het hoofdgebouw van de nieuwe nationale bank zou komen, Moskou, Minsk of beide. Volgens de bankdirecteur wil de Wit-Russische regering bovendien dat er eerst een nieuw constitutioneel verdrag wordt gesloten dat Wit-Rusland en Rusland dichter bij elkaar brengt.

Afbeeldingen[bewerken]