Witte vliegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Witte vliegen
Kaswittevlieg
Kaswittevlieg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera
Onderorde:Sternorrhyncha
Superfamilie:Aleyrodoidea
Familie
Aleyrodidae
Westwood, 1856
Afbeeldingen Witte vliegen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Witte vliegen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De witte vliegen (Aleyrodidae), ook wel motluizen, zijn een familie van wantsachtige insecten.

Kenmerken[bewerken]

Deze insecten hebben 7-ledige antennen en twee paar gelijkvormige, transparante, witte of gemarmerde vleugels. Hun lichaamslengte bedraagt 1 tot 3 mm.

Schadelijkheid[bewerken]

Het zijn kleine Hemiptera die zich voeden op de onderkant van bladeren van planten. Ze beschadigen planten door de floëem aan te boren. De plant verliest turgor en reageert op het toxische speeksel van de witte vlieg. Omdat wittevliegen in grote groepen samenleven kunnen ze een plant totaal te gronde richten. Het kan zo erg zijn dat wanneer iemand een blad aanraakt, een zwerm witte vliegen opvliegt voordat ze zich weer aan de onderkant van het blad vestigen. Ook scheiden ze honingdauw uit wat de groei van schimmels bevordert en door zijn kleverigheid bijvoorbeeld een katoenplant volledig kan beschadigen. Hun eieren worden aan de onderkant van bladeren afgezet.

Metamorfose[bewerken]

Ze hebben een opmerkelijk aangepaste vorm van metamorfose. De onvolwassen stadia beginnen het leven als beweeglijke individuen, die zich spoedig aan de plant hechten. Het stadium voor het volwassen worden wordt een 'pop' genoemd, hoewel het niet hetzelfde is als de echte verpopping die bij holometabole insecten optreedt.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De witte vlieg is afkomstig uit tropisch of subtropisch Amerika, waarschijnlijk Brazilië of Mexico en is voor de eerste keer gesignaleerd als een plaag in tomaten in Amerika in 1870.

Bestrijding[bewerken]

De bestrijding van witte vliegen is moeilijk. De kaswittevlieg heeft resistentie ontwikkeld tegen vele pesticiden. Het United States Department of Agriculture beveelt een werkwijze aan die zich richt op preventie en die afhangt van biologische bestrijding als dat mogelijk is. Zij adviseren de toepassing van gele, kleverige vallen om plagen te detecteren en slechts selectieve toepassing van insecticiden. Ook kan zij bestreden worden door haar natuurlijke vijanden in te zetten. De sluipwesp parasiteert op de wittevlieg. De roofwants bejaagt de witte vliegjes voor voedsel. De larven van gaasvliegjes vallen de wittevliegen aan en zuigen ze leeg.

Soorten[bewerken]

Een van de bekendste soorten is de kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum). De kaswittevlieg vormt een hoofdplaag in vele groente- en siergewassen. Andere bekende soorten zijn de tabakswittevlieg (Bemisia argentifolii), Trialeurodes abutiloneus en de koolwittevlieg (Aleyrodes proletella).

Taxonomie[bewerken]

De witte vliegen worden onderverdeeld in drie onderfamilies:

Een overzicht van alle soorten is te vinden op de lijst van witte vliegen.

Externe links[bewerken]