Woestijnnachthagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Woestijnnachthagedis
Xantusia vigilis1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie: Xantusiidae (Nachthagedissen)
Geslacht: Xantusia
Soort
Xantusia vigilis
Baird, 1758
Afbeeldingen Woestijnnachthagedis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Woestijnnachthagedis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De woestijnnachthagedis[1] (Xantusia vigilis) is een hagedis uit de familie nachthagedissen (Xantusiidae).

Naamgeving[bewerken]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Spencer Fullerton Baird in 1758. Een andere naam is yukkahagedis maar tegenwoordig wordt deze naam alleen nog voor de nominale ondersoort Xantusia vigilis vigilis gebruikt. De wetenschappelijke soortnaam vigilis komt uit het Latijn en betekent waakzaam of alert.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De kleur is donker tot lichtbruin met op de rug kleine zwarte vlekjes en op de staart en rug ook gele en blauwe vlekjes. De kop is meestal gelig en heeft aan beide zijden een lichte, vaak gele streep die vlak achter de ogen begint en doorloopt tot iets achter de nek. De jongen hebben een camouflagekleur[2]. De ogen zijn geel tot oranje gekleurd en de pupillen zijn verticaal, maar omdat er een zwarte horizontale oogstreep door de iris loopt, lijken ze een kruisachtige pupil te hebben.

Woestijnnachthagedissen worden 8 tot 10 jaar oud. Ze worden 7,6 tot 12,7 cm lang, gemeten van de neus tot de staartpunt.[2] Volwassen exemplaren wegen ongeveer 1,5 g.[3]

Levenswijze[bewerken]

Vroeger dacht men dat deze hagedissen nachtdieren waren vanwege de wat grotere ogen en het feit dat ze maar zelden overdag werden aangetroffen. Het bleek echter dat deze soort zoals alle nachthagedissen wel overdag actief is, maar geen zonnebad neemt zoals veel andere hagedissen. Ze leven in de donkere delen van de natuur, zoals onder stenen en veelal in de schaduw, en ze zijn niet erg actief omdat de lichaamstemperatuur altijd gelijk is aan de wat koelere plaatsen waar ze zich ophouden.

Voorkomen en habitat[bewerken]

De woestijnnachthagedis komt voor in de Verenigde Staten en Mexico, en leeft onder de wortels van yucca-achtige bomen zoals de Yucca brevifolia, in het Engels bekend als de "Joshua's tree", maar ook andere soorten. Meestal worden holen ' gekraakt' van bosratten. De habitat bestaat uit dorre, woestijnachtige gebieden waar het erg droog is; in de waterbehoefte wordt voorzien door 's ochtends dauwdruppels op te likken.

Voortplanting[bewerken]

De woestijnnachthagedis is eierlevendbarend. Ze leven in familieverband: jongen en hun beide ouders schuilen in de winter op dezelfde plaats. Jongen doen dit tot 4 jaar lang. Ze zorgen wel voor hun eigen voedsel.[2][3] Een worp telt gewoonlijk 2 jongen. De vrouwtjes worden zwanger in juni of juli en hangt af van de weersomstandigheden.[4]

Externe links[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]