Woiwodschap Silezië (1920-1939)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Województwo Śląskie
Woiwodschaft Schlesien
Historisch woiwodschap van Polen
White flag of surrender.svg
POL województwo śląskie II RP COA.svg
Poland Voivodeships adminstrative division 1930 Silesian Voivodeship.svg
Geografie
Hoofdstad Katowice
Oppervlakte 5100 km²
Coördinaten 50°15'NB, 19°0'OL
Bevolking
Talen Pools, Duits

De Silezische Woiwodschap (Pools: Województwo Śląskie[1]; Duits: Woiwodschaft Schlesien) was tussen 1921 en 1939 één van de woiwodschappen van Polen.

Het Verdrag van Versailles onderwiep de Pruisische provincie Opper-Silezië aan een volksraadpleging, waarbij de bevolking in meerderheid voor Duitsland koos. Op last van de entente werd het gebied toch verdeeld tussen Duitsland en Polen. Het gedeelte dat naar Polen ging verkreeg krachtens een Poolse wet van 15 juli 1920 een autonome status. Het gebied had veel eigen bevoegdheden en beschikte over een eigen parlement in de hoofdstad Katowice en eigen schatkist. De Autonome Silezische Woiwodschap was het rijkste, welvarendste en economisch belangrijkste gebied van Polen.

Op 1 oktober 1938 werd het woiwodschap krachtens het Verdrag van München uitgebreid met Zaolzie, een 801,5 km² groot deel van Teschen dat tot Tsjechoslowakije behoorde.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Oder-Neissegrens als nieuwe Pools-Duitse grens vastgesteld en sindsdien is geheel Opper-Silezië Pools. De autonome status werd op 6 mei 1945 formeel beëindigd.