Wordragen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wordragen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Wordragen (Gelderland)
Wordragen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Maasdriel Maasdriel
Coördinaten 51° 46′ NB, 5° 13′ OL
Woonplaats (BAG) Ammerzoden
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wordragen is een buurtschap in de Nederlandse provincie Gelderland, in de gemeente Maasdriel. Wordragen ligt tegen de noordzijde van Ammerzoden aan; het ligt in een boog om Ammerzoden heen. Wordragen bestaat uit drie straten, waarvan er twee langs een oude Maasloop gelegen zijn, waarvan de Meersloot het restant is. Deze sloot vormt de grens met Ammerzoden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudst bekende verwijzing naar Wordragen dateert uit de 13e eeuw. Toen lag de nederzetting vlak langs de Maas. Aangezien het dijkennetwerk van de Bommelerwaard bij het ontstaan van Wordragen nog niet voltooid was, en het gebied dus regelmatig met overstromingen te kampen had, werden de boerderijen op kunstmatige woonheuvels (woerden) gebouwd. De naam Wordragen verwijst hiernaar: een aaneengesloten reeks (rag) van woerden.

Wordragen

Wordragen valt sinds de middeleeuwen onder het gezag van de hoge heerlijkheid Ammerzoden, vanaf 1810 onder de gemeente Ammerzoden. Bij de gemeentelijke herindeling van 1999 werd de gemeente Ammerzoden opgeheven en ging het gebied deel uitmaken van de gemeente Maasdriel.