Xiaomi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Xiaomi
北京小米科技有限责任公司
Xiaomi
Motto of slagzin Innovation for Everyone.
Oprichting 6 april 2010
Oprichter(s) Lei Jun
Bestuur Lu Weibing, Lin Bin, Zhou Shouzi
Land Vlag van China China
Hoofdkantoor Xiaomi Science and Technology Park, Beijing
Werknemers 16.683 (31 december 2018)
Producten Smartphone
Tablet
Smart Home
Laptop
Sector Telecommunicatie
Omzet/jr RMB 174.9 miljard (2018)
(ca. US$ 25.3 miljard)
Winst/jr RMB 10.04 miljard (2018)
(ca. US$ 1,4 miljard)
Website http://www.mi.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Xiaomi
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 小米科技
Traditioneel 北京小米科技有限责任公司
Pinyin Xiǎomĭ Kējì
Mi Band 4 Smartband
Xiaomi winkel

Xiaomi Inc. is een Chinese fabrikant van o.a. smartphones, tablets en wearables, gelokaliseerd in Peking (Beijing). In het 1e kwartaal van 2020 was Xiaomi nummer 3 grootste smartphonefabrikant ter wereld.[1]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd in juni 2010 opgericht door Lei Jun.[2] Mi is de naam waaronder de producten aan het grote publiek worden verkocht. Bij het begin lag de focus op een verdere ontwikkeling van het Android besturingssysteem voor mobiele telefoons.[3] MIUI, afkorting voor Mi User Interface, bracht kleine modificaties naar de markt. Na installatie op de telefoons stuurden de gebruikers hun ervaringen terug, hetgeen weer de basis is voor verdere verbeteringen.[3] Het geld werd verdiend met betaalde diensten als spelletjes en opslagruimte.

De eerste smartphone van Xiaomi, de Mi1, werd in augustus 2011 gefabriceerd. Het was minder goed dan de Apple telefoon, maar goedkoper en beter dan de Samsung smartphones.[4] Na deze succesvolle release heeft Xiaomi regelmatig nieuwere modellen uitgebracht en de activiteiten uitgebreid naar andere landen. Vooral in India heeft Xiaomi een belangrijke marktpositie opgebouwd met Redmi, een serie goedkope smartphones. In 2012 werd een omzet gerealiseerd van meer dan 1 miljard dollar en twee jaar later steeg de omzet boven US$ 10 miljard. Naast het verkopen van eigen producten heeft Xiaomi in samenwerking met bedrijven zoals Yeelight en YI Technologie verschillende producten uitgebracht zoals de Yi Action Camera en slimme lampen.

In 2015 werd de eerste Mi Home winkels geopend in China. Tot die tijd werden alle producten via internet verkocht. In 2017 waren er al ruim 300 winkels actief.

In 2017 was het aandeel van de smartphones in de totale omzet zo'n 70%. Er werden iets meer dan 91 miljoen exemplaren verkocht in meer dan 70 landen. In het 2e kwartaal 2019 was Xiaomi de op vier na grootste fabrikant van smartphones ter wereld, na Samsung, Huawei, Oppo en Apple.[5] In dat kwartaal verkocht het 32 miljoen exemplaren, goed voor een 10% wereldwijd marktaandeel. India is de belangrijkste buitenlandse markt met een omzetaandeel van 30%. Tot 2015 was China bijna uitsluitend de enige afzetmarkt en waren de buitenlandse verkopen minimaal.

Op 3 mei 2018 werd bekend dat filialen van Kruidvat in Nederland onder andere smartphones van Xiaomi zouden gaan verkopen. Het was de eerste keer dat Xiaomi op zo'n grote schaal ging verkopen in Europa. In Spanje en Polen zijn er fysieke Mi-shops waar alle toestellen te koop zijn.

Xiaomi heeft aangekondigd in 2019 een fysieke Mi-shop te openen in Amsterdam en Rotterdam.

Op 27 maart 2020 heeft Xiaomi in een evenement aangekondigd dat de Mi 10 verkocht zal worden bij Coolblue per 15 april en de Mi 10 Pro bij MediaMarkt op dezelfde datum, dit is de eerste keer dat MediaMarkt in Nederland Xiaomi producten verkoopt.

In April 2020 heeft Xiaomi Nederland B.V. i.s.m TechLife B.V. de digitale website van 'mistorebenelux.com' geopend. De fysieke 'Mi Store' winkel die in het centrum van Rotterdam zal worden gevestigd is vertraagd wegens COVID-19.

Beursgang[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2018 diende Xiaomi de aanvraag in voor een beursnotering op de Hong Kong Stock Exchange.[6] Het bedrijf wilde minimaal US$ 10 miljard ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Als de plannen slagen dan vertegenwoordigt Xiaomi een waarde van zo’n US$ 100 miljard. In juni werden de verwachtingen naar beneden bijgesteld. Xiaomi wil 2,2 miljard aandelen verkopen maar nu tegen een koers tussen de 17 en 22 Hongkongse dollar. De totale opbrengst komt dan uit op ongeveer US$ 6 miljard.[7] Op maandag 9 juli 2018 werd het aandeel ter beurze geïntroduceerd. De introductiekoers werd vastgesteld aan de onderzijde van de bandbreedte op HK$ 17 waarmee Xiaomi US$ 4,7 miljard heeft opgehaald bij beleggers. De totale beurswaarde van het bedrijf was toen US$ 54 miljard.[8]

Het bedrijf heeft A en B aandelen. De A aandelen hebben veel meer stemrechten dan de B aandelen. De twee oprichters, Lei Jun en Lin Bin, houden ook na de beursintroductie een royale meerderheid als het op stemmen van de aandeelhouders aankomt.

Naslagwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]