Xiaomi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Xiaomi Corporation
北京小米科技有限责任公司
Logo
Xiaomi
Motto of slagzin Innovation for Everyone
Oprichting 6 april 2010
Oprichter(s) Lei Jun
Bestuur Lu Weibing, Lin Bin, Zhou Shouzi
Land Vlag van China China
Hoofdkantoor Xiaomi Science and Technology Park, Peking
Werknemers 18.170 fte, waarvan 16.783 in China (31 december 2019)
Producten Smartphone
Tablet
Smart Home
Laptop
Sector Telecommunicatie
Omzet/jaar RMB 205,8 miljard (2019)[1]
(ca. US$ 29,7 miljard)
Winst/jaar RMB 10,1 miljard (2019)[1]
(ca. US$ 1,5 miljard)
Marktkapitalisatie HK$ 483 miljard (24 aug. 2020)
Website http://www.mi.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Xiaomi
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 小米科技
Traditioneel 北京小米科技有限责任公司
Pinyin Xiǎomĭ Kējì
Mi Band 5 Smartband
Xiaomi winkel

Xiaomi Corporation is een Chinese fabrikant van o.a. smartphones, tablets en wearables, gelokaliseerd in Peking. In het 1e kwartaal van 2020 was Xiaomi nummer 3 grootste smartphonefabrikant ter wereld.[2]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd in juni 2010 opgericht door Lei Jun.[3] Mi is de naam waaronder de producten aan het grote publiek worden verkocht. Bij het begin lag de focus op een verdere ontwikkeling van het Android besturingssysteem voor mobiele telefoons.[4] MIUI, afkorting voor Mi User Interface, bracht kleine modificaties naar de markt. Na installatie op de telefoons stuurden de gebruikers hun ervaringen terug, hetgeen weer de basis is voor verdere verbeteringen.[4] Het geld werd verdiend met betaalde diensten als spelletjes en opslagruimte.

De eerste smartphone van Xiaomi, de Mi1, werd in augustus 2011 gefabriceerd. Het was minder goed dan de Apple telefoon, maar goedkoper en beter dan de Samsung smartphones.[5] Na deze succesvolle release heeft Xiaomi regelmatig nieuwere modellen uitgebracht en de activiteiten uitgebreid naar andere landen. Vooral in India heeft Xiaomi een belangrijke marktpositie opgebouwd met Redmi, een serie goedkope smartphones. In 2012 werd een omzet gerealiseerd van meer dan 1 miljard dollar en twee jaar later steeg de omzet boven US$ 10 miljard. Naast het verkopen van eigen producten heeft Xiaomi in samenwerking met bedrijven zoals Yeelight en YI Technologie verschillende producten uitgebracht zoals de Yi Action Camera en slimme lampen.

In 2015 werd de eerste Mi Home winkels geopend in China. Tot die tijd werden alle producten via internet verkocht. In 2017 waren er al ruim 300 winkels actief.

In 2019 was het aandeel van de smartphones in de totale omzet zo'n 60%.[1] Er werden bijna 125 miljoen exemplaren verkocht in meer dan 70 landen. In het 1e kwartaal 2020 was Xiaomi de op vier na grootste fabrikant van smartphones ter wereld, na Samsung, Huawei en Apple.[6] In 2019 werd iets minder dan de helft van de omzet buiten China behaald, waarbij India de belangrijkste buitenlandse markt is.[1] Tot 2015 was China bijna uitsluitend de enige afzetmarkt en waren de buitenlandse verkopen minimaal.

Op 3 mei 2018 werd bekend dat filialen van Kruidvat in Nederland onder andere smartphones van Xiaomi zouden gaan verkopen. Het was de eerste keer dat Xiaomi op zo'n grote schaal ging verkopen in Europa. In Spanje en Polen zijn er fysieke Mi-shops waar alle toestellen te koop zijn.

Xiaomi heeft aangekondigd in 2019 een fysieke Mi-shop te openen in Amsterdam en Rotterdam. Op 27 maart 2020 heeft Xiaomi in een evenement aangekondigd dat de Mi 10 per 15 april verkocht zal worden bij Coolblue en de Mi 10 Pro bij MediaMarkt. In april 2020 heeft Xiaomi Nederland in samenwerking met TechLife de digitale website van 'mistorebenelux.com' geopend. De fysieke 'Mi Store' winkel die in het centrum van Rotterdam zal worden gevestigd is vertraagd wegens COVID-19.

In september 2020 heeft Xiaomi Nederland een klantenservice geopend voor telefonisch contact en een live chat.

Beursgang[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2018 diende Xiaomi de aanvraag in voor een beursnotering op de Hong Kong Stock Exchange.[7] Het bedrijf wilde minimaal US$ 10 miljard ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Als de plannen slagen dan vertegenwoordigt Xiaomi een waarde van zo’n US$ 100 miljard. In juni werden de verwachtingen naar beneden bijgesteld. Xiaomi wil 2,2 miljard aandelen verkopen maar nu tegen een koers tussen de 17 en 22 Hongkongse dollar. De totale opbrengst komt dan uit op ongeveer US$ 6 miljard.[8] Op maandag 9 juli 2018 werd het aandeel ter beurze geïntroduceerd. De introductiekoers werd vastgesteld aan de onderzijde van de bandbreedte op HK$ 17 waarmee Xiaomi US$ 4,7 miljard heeft opgehaald bij beleggers. De totale beurswaarde van het bedrijf was toen US$ 54 miljard.[9]

Het bedrijf heeft A en B aandelen. De A aandelen hebben veel meer stemrechten dan de B aandelen. De twee oprichters, Lei Jun en Lin Bin, houden ook na de beursintroductie een royale meerderheid van het stemrecht.

Op 7 september 2020 is het bedrijf opgenomen in de Hang Seng aandelenindex onder het nummer 1810. [10]

Mi Store Benelux[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 oktober 2020 is de eerste Xiaomi-winkel geopend onder de naam 'Mi Store Rotterdam' Hier worden Xiaomi artikelen in een fysiek pand aangeboden. Eerder werd al de website van Mi Stores Benelux geopend, waar online Xiaomi artikelen kunnen worden gekocht.

Na de succesvolle lancering meldt Xiaomi al snel dat er ook interesse ligt om in 2021 meerdere winkels te openen in Amsterdam, Den Haag, Enschede en Groningen. Echter is hier nog weinig informatie over bekend.

Naslagwerk[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Clay Shirky, Little Rice, Colombia Global reports, New York (2015), ISBN 9780990976325

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]