Maximus (singer-songwriter)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Yannick Uyttenhove)
Maximus
Yannick Uyttenhove
Algemene informatie
Geboren 15 juni 1977
Geboorteplaats Ardooie, België
Werk
Jaren actief 2008-heden
Instrument(en) basgitaar, contrabas, zang
Label(s) Hans Kusters Music
Act(s) Skitsoy, Fu-Rame
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Maximus (pseudoniem van Yannick Uyttenhove, Ardooie, 15 juni 1977[1]) is een Vlaams singer-songwriter en (contra)bassist. Hij werkte als bassist samen met Luka Bloom, Garland Jeffreys, John Watts (Fischer-Z), Racoon en Trixie Whitley. Van 2001 tot in 2007 maakte hij deel uit van Skitsoy, de metalband van Franky De Smet-Van Damme van Channel Zero.

Maximus met band (2008-2016)[bewerken | brontekst bewerken]

Na de opheffing van Skitsoy in 2007, waar Maximus basgitaar speelde, bracht hij in 2008 zijn debuutalbum Maximus uit, opgenomen in Lund, Zweden met producer Jens Lodén, waar de singles 'Pornstar Tity', 'Love Supercat Mindy' en 'Good Vibrations' van afkomstig zijn. Hij speelde solo in het voorprogramma van Novastar tijdens diens tournee door Nederland en België, en opende Humo's Pop Poll in het Sportpaleis (Antwerpen). Hij groeide snel uit tot een van de favorieten van de Radio 1-luisteraars, die hem op #8 plaatsten in de hitlijst Vox.[2]

In 2010 bracht hij zijn tweede soloplaat Mesmerize uit waarvan de singles 'One of Us' en 'Claudia' afkomstig zijn. De singles voerde hij op tv uit in een aflevering van De laatste show (Eén). Hij werd ook geïnterviewd door Claudia de Breij van de Nederlandse radiozender 3FM.

Na een theatertournee met sportpresentator Karl Vannieuwkerke bracht Maximus in 2016 de ep Maple Leaf Sessions uit. Zijn begeleidingsband tijdens liveshows bestond uit drummer-producer Jan Chantrain en toetsenist Sigert De Jean.

Solo (2017-heden)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 besliste Maximus om als bassist solo te gaan optreden. Hij trad onder andere op in Paradiso te Amsterdam. Ondertussen werden de singles 'Ardooie' en 'Sabrina' uitgebracht.

Het wielerprogramma Vive le vélo nodigde Maximus uit om in hun talkshow 'Madame' van Claude Barzotti solo op contrabas te spelen op de Koppenberg, dit voor de uitzending van de Ronde van Vlaanderen. Ondertussen tourde Maximus ook met de eindejaarsshow van Otto-Jan Ham, zowel in 2021 als in 2022.

In de zomer van 2022 stuurde hij een demo naar de Amerikaanse drummer Jeffrey Clemens (G. Love & Special Sauce).[3] Samen namen ze in België acht nummers op. De productie werd verzorgd door Mathias Stal.

Dit resulteerde in een allereerste platencontract met de Nederlandse muziekproducent Hans Kusters op zijn label Hans Kusters Music. De eerste single 'Mijne velo', een bewerking van een song uit 1971 van Willem Vermandere, werd door het wielerprogramma Vive le Vélo opgepikt en de song werd opnieuw live in het programma gespeeld, ditmaal vanop de Paterberg.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]