Yarra (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yarra
Melbourne gezien vanuit het zuidoosten, vanaf de Yarra rivier.
Melbourne gezien vanuit het zuidoosten, vanaf de Yarra rivier.
Lengte 242 km
Hoogte (bron) 1200 m
Hoogte (monding) 0 m
Verhang 4,96 m/km
Monding Port Phillip Bay, Melbourne
Zijrivieren Maribyrnong, Plenty
Stroomt door Victoria, Australië
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Yarra river is een rivier in het zuiden van Victoria, Australië, waaraan de stad Melbourne werd gesticht.

Oorsprong van de naam Yarra[bewerken]

De rivier werd Birrarung genoemd door de Wurundjeri-bevolking, die de regio bewoonden voor de komst van de Europeanen. De rivier kreeg de naam Yarra Yarra in 1835 van John Helder Wedge van de Port Phillip Association in de veronderstelling dat dit de Aboriginalnaam was voor de rivier. De naam Yarra Yarra komt van "altijd stromend".

Geografie[bewerken]

Vanaf Kanes Bridge

De benedenloop van de rivier loopt door het centrum van Melbourne en heeft een lengte van ongeveer 242 kilometer. Het is de meeste westelijke rivier die gevoed wordt door het smelten van sneeuw. Enkele van de belangrijkste zijrivieren van de Yarra zijn de Maribyrnong rivier en de Plenty rivier.

In Melbourne stroomt de rivier langs de zuidelijke kant van het zakendistrict. De straat Flinders Street loopt parallel aan de Yarra. In dit gebied wordt jaarlijks het "Moomba" festival georganiseerd, waarbij een waterski competitie wordt gehouden. Het gedeelte vanaf de Docklands tot aan de Melbourne Cricket Ground werd gebruikt tijdens de Gemenebestspelen 2006. Aan de Yarra ligt ook Federation Wharf dat weer verbonden is met Federation Square. Op de hoek met King Street en Flinders Street bevindt zich het Melbourne Aquarium, eveneens aan de Yarra. Ten westen van het Melbourne Aquarium bevindt zich Batman Park.

Uiteindelijk mondt de rivier uit in de Port Phillip Bay, de grootste haven van Australië.