Youngetta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Youngetta
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg- tot Midden-Trias
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Parareptilia
Orde:Procolophonomorpha
Familie:Procolophonidae
Onderfamilie:Theledectinae
Geslacht
Youngetta
Hamley, Cisneros & Damiani, 2021
Typesoort
Eumetabolodon dongshengensis
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Youngetta is een geslacht van uitgestorven procolophonide parareptielen uit afzettingen van het Vroeg- en Midden-Trias (Indien tot Vroeg-Anisien) van Nei Mongol, Noord-China.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Twee soorten van het geslacht Eumetabolodon werden in 1983 door Li J-L. benoemd. De typesoort was Eumetabolodon bathycephalus. De tweede soort was Eumetabolodon dongshengensis. De soortaanduiding verwijst naar de herkomst in Dongsheng.[1]

Eumetabolodon dongshengensis is alleen bekend van het holotype IVPP V6073, een gedeeltelijke schedel inclusief rechtervoorhoofdsbeen, prefrontale, traanbeen, maxilla met zeven tanden en de rechtertak van de onderkaak. Het werd verzameld in de plaats Wusilangou in de buurt van Dongsheng (ook in Binnen-Mongolië), uit de Shihtienfengformatie uit het Vroeg-Trias.

Cladistische analyses suggereerden al dat Eumetabolodon een parafyletisch geslacht was; de typesoort vertegenwoordigt een relatief afgeleide procolophonine, terwijl Eumetabolodon dongshengensis een meer basale procolophonide is van de onderfamilie Theledectinae. Daarom werd in 2020 ervoor een eigen geslacht Youngetta benoemd door Tim Hamley, Juan Carlos Cisneros en Ross Damiani.[2] De geslachtsnaam eert Yang Zhongjian (C.C. Young) die de eerste Chinese procolophonide benoemde. Aan zijn naam werd het suffix ~etta toegevoegd dat in het Latijn vrouwelijke verkleinwoorden aangeeft, een verwijzing naar de kleine lichaamsomvang. De typesoort is Eumetabolodon dongshengensis. De combinatio nova is Youngetta dongshengensis.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het fossiel is van beperkte omvang, maar anderhalve centimeter in diameter. De schedel heeft vermoedelijk een driehoekig profiel in bovenaanzicht.

In 2021 werd één onderscheidend kenmerk vastgesteld. Het bovenkaaksbeen draagt zeven lange, kegelvormige maar aan de basis gezwollen, tanden.

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Het onderstaande cladogram volgt de topologie van een analyse uit 2012 door Cisneros:

Procolophonidae

Coletta



Pintosaurus



Sauropareion




Phaanthosaurus



Theledectinae

Eumetabolodon dongshengensis (= Youngetta)



Theledectes





Tichvinskia




Leptopleuroninae


Procolophoninae


Timanophon




Kapes



Thelephon






Eumetabolodon bathycephalus




Procolophon



Teratophon



Thelerpeton










De analyse uit 2021 vond Youngetta in een vrij basale positie, wellicht onder Eomurruna in de stamboom.