Yusef Lateef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yusef Lateef
Yusef Lateef in 1994
Algemene informatie
Volledige naam William Emanuel Huddleston
Geboren 9 oktober 1920
Geboorteplaats Chattanooga, Tennessee
Overleden 23 december 2013
Overlijdensplaats ShutesburyBewerken op Wikidata
Land Verenigde Staten
Werk
Genre(s) jazz, post-bop, jazz fusion, hard bop, third stream, autofysiopsychische muziek, wereld muziek
Beroep saxofonist, componist, fluitist, hoboïst, docent, woordvoerder, schrijver
Instrument(en) tenor-saxofoon, fluit, hobo, clarinet, shehnai, shofar, arghul, koto
Label(s) Savoy, Prestige, Verve, Riverside, Impulse, Atlantic, CTI, YAL Records
Verwante artiesten Cannonball Adderley, Elvin Jones, Adam Rudolph, Dizzy Gillespie, Curtis Fuller, Grant Green, Donald Byrd, Art Farmer, Ahmad Jamal
[Yusef Lateef.com Officiële website]
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Lateef in 2007 op het Detroit Jazz Festival

Yusef Lateef, geboren als William Emanuel Huddleston (Chattanooga (Tennessee), 9 oktober 1920Shutesbury, 23 december 2013) was een Amerikaans jazzmuzikant, multi-instrumentalist, componist, docent en woordvoerder van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap.

Naast de tenor-saxofoon en de fluit, bespeelde Lateef de hobo en klarinet, en verder instrumenten die met name in de wereldmuziek worden gebruikt, zoals de bamboefluit, de shanai, de shofar, de xun, de arghul, de sarewa, en de koto. Hij stond bekend om zijn innovatieve mix van jazz met oriëntaalse muziek.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1925 verhuisde hij met zijn familie naar Detroit, en daar kreeg hij contact met enkele (toekomstige) voormannen uit de jazzmuziek, waaronder Milt Jackson, Tommy Flanagan, Barry Harris, Paul Chambers, Donald Byrd, de broers Jones (Hank, Thad en Elvin), Curtis Fuller, Kenny Burrell, Lucky Thompson en Matthew Rucker. Reeds tijdens zijn middelbareschooltijd speelde hij tenor saxofoon, en op 18-jarige leeftijd begon hij met optreden met swing bands onder leiding van Hartley Toots, Hot Lips Page, Roy Eldridge, Herbie Fields en Lucky Millender. In 1949 werd hij uitgenodigd om mee te spelen met Dizzy Gillespie.

In 1950 keerde hij terug naar Detroit, waar hij compositie en fluit studeerde aan de Wayne State University. Hij bekeerde zich tot de islam en nam de naam Yusef Lateef aan. Van 1955-1959 leidde hij een kwintet met Curtis Fuller, Hugh Lawson, Louis Hayes en Ernie Farrell.

Yusef maakte vanaf 1956 onder eigen naam plaatopnames voor Savoy Records, en heeft sindsdien meer dan 100 opnamen uitgebracht bij labels als Prestige, Riverside, Impulse, Atlantic en zijn eigen YAL label. Behalve onder eigen naam heeft Lateef in de jaren 60 opgetreden en opnames gemaakt met de ensembles van Charles Mingus, Cannonball Adderley, Miles Davis en Dizzy Gillespie.

Naast tenorsaxofoon en fluit, speelde Lateef ook hobo en fagot en maakte hij gebruik van een aantal instrumenten die met name in de wereldmuziek worden gebruikt zoals de bamboefluit, de shanai, sjofar, xun, arghul, sarewa, en de koto.

Tot zijn dood op 23 december 2013 bleef Lateef actief op het podium en in de studio.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als bandleider[bewerken | brontekst bewerken]

Als begeleider[bewerken | brontekst bewerken]

Met Donald Byrd

  • Byrd Jazz (Transition, 1955) - also released as First Flight (Delmark)

Met Art Farmer

Met Curtis Fuller

Met Grant Green

Met Cannonball Adderley

Met Leon Redbone

Met Randy Weston

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]