Zaailing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zaailing van tamarillo (Cyphomandra betacea).
Zaailingen van bloemkool en broccoli.

Een zaailing is een uit zaad opgekweekte plant. Dat kan zowel een kruidachtige plant als een houtachtige betreffen. De ontwikkeling van de kiemplant begint met de kieming. Zodra het eerste ware blad te voorschijn komt wordt de kiemplant een zaailing genoemd. Andere planten kunnen zich ook vegetatief vermeerderen via bijvoorbeeld een wortelstok.

Kruidachtige planten[bewerken | brontekst bewerken]

Kruidachtigen als eenjarige planten en tweejarige planten zaaien zich dikwijls flink uit en vormen grote hoeveelheden zaailingen.

Bomen en struiken[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de opkweek van bomen voor de bosbouw, zoals eik en beuk, wordt ook gebruikgemaakt van zaailingen. Een-, twee- en driejarige zaailingen kunnen nog eenvoudig worden verplant. Daarbij kan de penwortel beschadigd worden, waardoor op latere leeftijd de boom makkelijker kan omwaaien.

Bij boomkwekers en tuincentra kunnen jonge zaailingen worden gekocht die zo'n 50 tot 100 cm in lengte zijn en al een houtachtige structuur hebben, bijvoorbeeld voor het aanleggen van een beukenhaag of esdoornhaag.

Bos[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het verjongen van bos wordt vaak uitgegaan van natuurlijke opslag uit zaad, maar voor de aanleg van nieuw bos wordt gebruikgemaakt van eenjarige en in mindere mate tot driejarige zaailingen. Dit wordt bosplantsoen genoemd. In Nederland zijn vooral telers in de streek rond Zundert gespecialiseerd in het kweken van deze jonge boompjes en struikjes.

Zie de categorie Seedlings van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.